Σενάρια για Καραμανλή στην Προεδρία

Σενάρια για Καραμανλή στην Προεδρία

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε τον κ. Κώστα Καραμανλή να αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόσωπο που θα επιδιωχθεί να είναι ο υποψήφιος διάδοχος του κ. Κάρολου Παπούλια, ο κ. Αλ. Τσίπρας ανοίγει τα επόμενα εικοσιτετράωρα τα χαρτιά του για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τα σχετικά σενάρια φούντωσαν χθες ύστερα από πληροφορίες περί επικοινωνίας και προγραμματισμένης συνάντησης των δύο ηγετών, που ωστόσο διαψεύστηκαν τόσο από το Μαξίμου όσο και από την Παναγή Κυριακού. Ωστόσο, πηγές κοντά στον πρώην πρωθυπουργό δεν απέκλειαν, εάν ζητηθεί από τον κ. Τσίπρα, να υπάρξει επικοινωνία και ενδεχομένως συνάντηση των δύο ανδρών, ενώ σε ό,τι αφορά την απάντηση του πρώην πρωθυπουργού στο ενδεχόμενο πρότασης από τον ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία, καλά πληροφορημένες πηγές έσπευδαν να σημειώσουν ότι «η θετική ή αρνητική απάντηση δεν θα πρέπει να προεξοφλείται».

Στελέχη στο περιβάλλον του κ. Καραμανλή σημείωναν ότι οι ενστάσεις που φέρεται να έχει εκφράσει, κατά το παρελθόν, ο κ. Καραμανλής για την Προεδρία παραμένουν εν ισχύι, αν και όπως αναγνώριζαν οι συνθήκες έχουν μεταβληθεί έκτοτε. Από το καραμανλικό στρατόπεδο σημειωνόταν ότι ουδεμία επικοινωνία σχετικώς έχει υπάρξει (σ.σ. όχι μόνο χθες αλλά και το προηγούμενο διάστημα), ενώ τα σενάρια αποδίδονταν σε μια προσπάθεια να εκμαιευτεί η απάντηση του πρώην πρωθυπουργού ή ο τελευταίος να βρεθεί σε θέση που να μην μπορεί να αρνηθεί.

Στο κάδρο των υποψηφίων περιλαμβάνεται ένα ακόμη όνομα, του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, η υποψηφιότητα του οποίου μοιάζει επίσης ισχυρή. Πέραν του ότι αποτελεί σημαίνον στέλεχος και αντιπρόεδρο της Ν.Δ., ενδεχόμενη είσοδός του στην Ηρώδου «απελευθερώνει» και τη θέση του επιτρόπου δίνοντας τη δυνατότητα σε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, πιθανόν τον κ. Δημ. Παπαδημούλη, να εισέλθει στο Κολέγιο των Επιτρόπων.

Τα σενάρια αυτά αυξάνουν τον εκνευρισμό στο επιτελείο του κ. Αντ. Σαμαρά, καθώς παραμένουν άγνωστα το εύρος και ο χρόνος ανάληψης των όποιων μετεκλογικών πρωτοβουλιών του κ. Αντώνη Σαμαρά – πλην ίσως της αναμενόμενης συνεδρίασης της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας με το άνοιγμα της Βουλής. Και τούτο διότι, αν και διαφορετικά μεγέθη, τόσο η μία όσο και η άλλη επιλογή θα συνιστούν μήνυμα συνεννόησης και μετριοπάθειας από τον πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα, σε μια περίοδο που η Ν.Δ. επιμένει στους ιδιαίτερα υψηλούς τόνους και στις ακραία επιθετικές έναντι της νέας κυβέρνησης και των ΜΜΕ ανακοινώσεις της προεκλογικής περιόδου.

Τα σχέδια αντίδρασης της Συγγρού περνούν σταδιακά από τη μετωπική σύγκρουση σε, κατ’ ανάγκην, μετριοπαθέστερες επιλογές. Η αρχική πρόταση ήταν να επιμείνει η Ν.Δ. στην υποψηφιότητα του έμπειρου και με ευρωπαϊκές περγαμηνές κ. Στ. Δήμα, την οποία είναι αμφίβολο εάν θα αποδεχόταν πλέον ο έμπειρος πολιτικός. Η δεύτερη γραμμή άμυνας προέβλεπε να ζητηθεί από τους βουλευτές της Ν.Δ. να απόσχουν της ψηφοφορίας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο ιδίως στην κορυφαία πολιτειακή διαδικασία, θα έστρωνε απλώς το χαλί εκδήλωσης της έμπρακτης ανυπακοής της πλειοψηφίας της κοινοβουλευτικής ομάδας έναντι της ηγεσίας και, συνεπώς, θα συνιστούσε μείζονα αμφισβήτηση του κ. Σαμαρά. Πολλώ δεν μάλλον όταν, κυρίως, ο κ. Κ. Καραμανλής και, δευτερευόντως, ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος είναι βέβαιο ότι δεν θα διαβουλεύονταν με τη Συγγρού πριν από την τελική τους απόφαση. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Αδ. Γεωργιάδης, ο οποίος φέρεται να έχει διασφαλίσει τη θέση του κοιν. εκπροσώπου και στη νέα Βουλή, άφησε χθες ανοικτό να υποστηριχθεί ενδεχόμενη κεντροδεξιά πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αν και έσπευσε να σημειώσει πως θεωρεί αδιανόητο να εγκαταλείψει ο κ. Αβραμόπουλος τη  θέση του επιτρόπου στις Βρυξέλλες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή