Μικρές αλλαγές στη συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Μικρές αλλαγές στη συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έναν υπουργό, μία αναπληρώτρια υπουργό και δύο υφυπουργούς συμμετέχουν τελικά στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα οι ΑΝΕΛ. Ο κ. Π. Καμμένος αναλαμβάνει το Αμυνας, το οποίο είχε ζητήσει από τον κ. Τσίπρα πριν από τις εκλογές, στις πρώτες συζητήσεις που έγιναν ανάμεσα στους δύο αρχηγούς σε σχέση με το ενδεχόμενο συνεργασίας. Ο κ. Καμμένος ήθελε υπουργείο το οποίο να σηματοδοτεί τις «κόκκινες γραμμές» του κόμματός του.

Ο αριθμός των υπουργείων οριστικοποιήθηκε στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ με τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα το μεσημέρι. Εκεί αποφασίστηκε, ύστερα από πρόταση του κ. Τσίπρα, να αναλάβει υφυπουργός συντονισμού του κυβερνητικού έργου ο κ. Τ. Κουίκ, λόγω της καλής χημείας που έχει με τους κ. Ν. Παππά και Αλ. Φλαμπουράρη. Με βάση την εμπειρία των προηγούμενων συγκυβερνήσεων, ο πρωθυπουργός έκρινε ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί αυτή η αρμοδιότητα. Οι ΑΝΕΛ είχαν ζητήσει για τον κ. Κουίκ θέση υφυπουργού Εξωτερικών με αρμοδιότητα που αφορά την Ομογένεια.

Τη Δευτέρα συμφωνήθηκε, επίσης, να αναλάβουν οι ΑΝΕΛ άλλα τρία υφυπουργεία – και ο κ. Καμμένος κατέθεσε στον κ. Τσίπρα τις προτάσεις του. Χθες το απόγευμα ενημέρωσε τα στελέχη του που επρόκειτο να υπουργοποιηθούν για τα υφυπουργεία που θα αναλάμβαναν.

Την Τρίτη το πρωί, ο κ. Καμμένος ενημερώθηκε ότι η κ. Ελενα Κουντουρά θα γινόταν αναπληρώτρια υπουργός, καθώς ο κ. Τσίπρας είχε αποφασίσει να εντάξει μεν σε μεγαλύτερα σχήματα τα υπ. Ναυτιλίας και Τουρισμού, αλλά να μην τα υποβαθμίσει, κάτι που δεν ίσχυσε για το Μακεδονίας-Θράκης, το οποίο ανέλαβε η κ. Κόλλια-Τσαρουχά ως υφυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα ονόματα που είχε δώσει ο κ. Καμμένος στον κ. Τσίπρα ήταν και αυτό του βουλευτή Αχαΐας κ. Ν. Νικολόπουλου. Ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών είχε προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στον κ. Καμμένο στους μήνες που ακολούθησαν το κακό εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Το όνομα αυτό είχε διαρρεύσει από τους ΑΝΕΛ από χθες, στην επιλογή υπήρξε ωστόσο βέτο από τον κ. Τσίπρα, λόγω της επίθεσης που είχε εξαπολύσει ο κ. Νικολόπουλος στον ομοφυλόφιλο πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου.

Στη συνεδρίαση της Κ.Ο. χθες το πρωί, ο κ. Καμμένος ενημέρωσε για τον τρόπο συμμετοχής στην κυβέρνηση, δεν κατονόμασε όμως τους υπουργούς. Είπε μόνον ότι στην κυβέρνηση θα συμμετάσχουν, πέραν του κ. Κουίκ, στελέχη με πείρα, που έχουν θητεύσει τουλάχιστον για μία τετραετία στη Βουλή. Στην Κ.Ο. των ΑΝΕΛ τέτοια πείρα διέθεταν μόνον οι κυρίες Κόλλια και Κουντουρά και ο κ. Νικολόπουλος, και το όνομά του κυκλοφόρησε ευρύτατα στο Διαδίκτυο. Ωστόσο, οι προδιαγραφές του κ. Καμμένου ταίριαζαν και σε ένα εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος των ΑΝΕΛ, τον πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής Π. Σγουρίδη, ο οποίος ανέλαβε υφυπουργός Αγρ. Ανάπτυξης.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ο., ο κ. Καμμένος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει διαγραφή του χρέους, ενώ ανακοίνωσε ότι καθήκοντα εκπροσώπου των ΑΝΕΛ αναλαμβάνει η κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή