Βαρουφάκης: Στόχος μια νέα συμφωνία «γέφυρα» με Ε.Ε. – ΕΚΤ – ΔΝΤ

Βαρουφάκης: Στόχος μια νέα συμφωνία «γέφυρα» με Ε.Ε. – ΕΚΤ – ΔΝΤ

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε προσπάθεια κατευνασμού των ανησυχιών που εκφράζονται στην Ευρώπη και στις αγορές για το μέλλον της Ελλάδας επιδόθηκε χθες ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, κατά την παραλαβή του χαρτοφυλακίου του από τον απερχόμενο υπουργό, Γκ. Χαρδούβελη. «Δεν θα υπάρξει καμία μονομαχία μεταξύ της κυβέρνησής μας και της Ευρώπης. Δεν θα υπάρξουν απειλές, δεν τίθεται θέμα ποιος θα υποχωρήσει πρώτος», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης, ενώ πρόσθεσε ότι στόχος αυτή τη στιγμή είναι «μια νέα συμφωνία “γέφυρα” μεταξύ των προηγούμενων προγραμμάτων και της τελικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θέλει να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος μεταξύ της λήξης του τρέχοντος Μνημονίου και της έναρξης του προγράμματος που θα συμφωνηθεί με την Ευρώπη το καλοκαίρι και το οποίο θα έχει βάση τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ (διακοπή της λιτότητας, κατάργηση της τρόικας και ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων). Και αυτή η μεταβατική περίοδος επιδιώκεται για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα ρευστότητας στην οικονομία, καθώς η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει πως χωρίς κάποιο πρόγραμμα θα σταματήσει να στηρίζει το τραπεζικό σύστημα της χώρας και κατ’ επέκταση τη ρευστότητα στην οικονομία.

Μάλιστα, στη συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, την Παρασκευή θα γίνει μία πρώτη συζήτηση για το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία «γέφυρα». Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι η διάθεση των Ευρωπαίων είναι να βρεθεί μία λύση και να μην υπάρξει σύγκρουση. Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνει την Παρασκευή μία πρώτη συζήτηση με τον κ. Ντάισελμπλουμ, αλλά οι αποφάσεις αναμένονται τον Φεβρουάριο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται σύνοδος κορυφής και στις 16 του μηνός το Eurogroup.

Πέραν αυτού, ο κ. Βαρουφάκης δεν προχώρησε χθες στην παρουσίαση ενός συνεκτικού σχεδίου για το πώς θα επιτευχθεί η νέα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε. – ΕΚΤ – ΔΝΤ και περιορίστηκε στο να επισημάνει ότι «δεν θα έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση των τελευταίων ετών». Προειδοποίησε, πάντως, ότι η διαβούλευση για τη νέα συμφωνία «δεν θα είναι εύκολη», αλλά «είμαστε αισιόδοξοι ότι βρισκόμαστε στον καλό δρόμο, μαζί με τους εταίρους μας».

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, κατά τη συνομιλία που είχε με τον κ. Ντάισελμπλουμ τη Δευτέρα, «του εξέθεσα τον σταθερό προσανατολισμό της κυβέρνησής μας προς μια νέα συμφωνία με τους εταίρους, για μια Ελλάδα που να υπερβαίνει, να ανατρέπει την αδιέξοδη λογική των προηγούμενων προγραμμάτων». Και πρόσθεσε πως «μου είπε ότι συμφωνεί σε πολλά από αυτά που του είπα και ότι υπάρχει κοινός τόπος, που σίγουρα με καλή θέληση θα εντοπίσουμε».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι συμφώνησε με τον κ. Ντάισελμπλουμ να «αποδομήσουν» από κοινού τα σενάρια περί διαπραγματεύσεων τύπου «Far West, τύπου μονομαχίας», καθώς «είναι εκτός πραγματικότητας» και «δημιουργούν ανασφάλεια άνευ λόγου». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι οι μόνοι που κερδίζουν από την κρίση που ξεκίνησε το 2010 «είναι οι μισαλλόδοξοι, οι ρατσιστές, οι επενδύοντες στον φόβο και στη διχόνοια, στο αυγό του φιδιού, το οποίο έχει εκκολαφθεί δυστυχώς σε αυτή τη χώρα, με αποτέλεσμα να έχουμε τρίτο κόμμα τη Χρυσή Αυγή».

Επίσης, ο κ. Βαρουφάκης έχει ήδη συνομιλήσει με τον Γάλλο ομόλογό του, Μ. Σαπέν, με τον οποίο θα συναντηθεί τη Δευτέρα ή την Τρίτη, όπου θα του παρουσιάσει τις ελληνικές προτάσεις για το «μεγάλο πρόβλημα επενδυτικού ελλείμματος που χαρακτηρίζει την Ευρωζώνη στο σύνολό της» και τις «προτάσεις μας για ένα πανευρωπαϊκό New Deal, το οποίο θα οδηγήσει την Ευρώπη στην επανεκκίνηση». Παράλληλα έχει συνομιλήσει και με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Παντοάν και θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ των δύο τις επόμενες ημέρες.

Πέραν αυτών, ο νέος υπουργός δήλωσε ότι «είμαστε υπέρ του λιτού βίου, δεν πιστεύουμε ότι ανάπτυξη σημαίνει να έχουμε τόσο πολλές Porsche Cayenne στους στενούς δρόμους των πόλεών μας». Και πρόσθεσε ότι ο «λιτός βίος» θα ξεκινήσει από το υπουργείο Οικονομικών, όπου δεν θα υπάρξει κομματικός στρατός, αξιοποιώντας τους υπηρεσιακούς παράγοντες και θα μειωθούν οι δαπάνες για συμβούλους ώστε να επαναπροσληφθούν οι απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου.

Από την πλευρά της η νέα αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών υπεύθυνη επί των φορολογικών θεμάτων, Νάντια Βαλαβάνη, δήλωσε χθες ότι θα «αξιοποιήσουμε τη νέα ψηφιακή εποχή για να εφαρμόσουμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα με βάση τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών». Με τον τρόπο αυτό, πρόσθεσε, θα επιτευχθεί η είσπραξη των δημοσίων εσόδων και θα αποτελεί πλέον «πατριωτικό θέμα» να πληρωθούν οι φόροι. Ο κ. Δ. Μάρδας, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), δήλωσε πως «καθώς είμαστε το πορτοφόλι του κράτους, μπορούμε να έχουμε θεαματική συμβολή στον εκσυγχρονισμό του», σημειώνοντας ότι υπάρχουν περιθώρια για περικοπή της σπατάλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή