Μειονέκτημα η εγκυμοσύνη για την εργασία

Μειονέκτημα η εγκυμοσύνη για την εργασία

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Επιθεώρηση Εργασίας έπρεπε να φτάσει εργαζόμενη σε εταιρεία στο Ηράκλειο Κρήτης για να πετύχει το αυτονόητο: πως όχι μόνον δεν θα απολυθεί επειδή έμεινε έγκυος, αλλά θα της χορηγηθούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο άδειες και τα χρωστούμενα από προηγούμενους μήνες. Μάλιστα, όπως ανέφερε η εργαζόμενη στο σωματείο της και στην Επιθεώρηση Εργασίας, δέχθηκε ψυχολογική πίεση και ούτε λίγο ούτε πολύ της ζητήθηκε να κάνει έκτρωση ή αλλιώς να αποχωρήσει από την εργασία της. Σε άλλη περίπτωση, η οποία τις επόμενες ημέρες συζητείται επίσης στην Επιθεώρηση Εργασίας, εργαζόμενη με δελτίο παροχής υπηρεσιών σε εταιρεία, μόλις έμεινε έγκυος, υποχρεώθηκε να ζητήσει τη διακοπή της σύμβασής της, με την απατηλή –όπως αποδείχθηκε– υπόσχεση πως θα της δοθεί νέα σύμβαση, που θα την εξυπηρετούσε στην εγκυμοσύνη. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η εργαζόμενη να απολυθεί μόνο και μόνο επειδή… έμεινε έγκυος.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν πυκνώσει τα περιστατικά στα οποία οι έγκυοι αντιμετωπίζουν προβλήματα σε χώρους εργασίας. «Μας έρχονται πολλές καταγγελίες από εγκυμονούσες. Αρκετές από αυτές δεν βγαίνουν τελικά στη δημοσιότητα, καθώς οι εργαζόμενες φοβούνται και αποχωρούν. Είτε φοβούνται πως δεν θα ξαναβρούν δουλειά μετά την εγκυμοσύνη είτε δεν αντέχουν το κλίμα των ψυχολογικών πιέσεων μέσα στον χώρο εργασίας. Η εγκυμοσύνη αντιμετωπίζεται πολλές φορές σαν πρόβλημα, σαν εμπόδιο, σχεδόν σαν αρρώστια…», λέει στην «Κ» η κ. Σύλβια Κοιλάκου, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Για πύκνωση των περιστατικών κατά εγκύων γυναικών τα τελευταία χρόνια, είτε με περιπτώσεις προσβολής τους ως προσωπικοτήτων είτε με υποχρέωση σε αποχώρηση, μιλάει ο κ. Αποστόλης Καψάλης, ερευνητής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

«Η γυναίκα που θα μείνει έγκυος έχει απόλυτη προστασία έναντι απόλυσης, σύμφωνα με τον νόμο 1483/84. Απαγορεύεται η απόλυση εγκύου από την πρώτη μέρα της εγκυμοσύνης μέχρι και ένα έτος μετά τον τοκετό. Μάλιστα, υπάρχει νομολογία του Αρείου Πάγου που λέει πως η προστασία ισχύει ακόμη κι αν η εργαζόμενη δεν έχει ενημερώσει προηγουμένως την εργοδοσία», τονίζει στην «Κ» ο κ. Παλαιολόγος Παλαιολόγος, νομικός με ειδίκευση σε εργασιακά θέματα. Με βάση την εμπειρία του γραφείου του και τις εργαζόμενες που απευθύνονται το τελευταίο διάστημα σε αυτό, ο κ. Παλαιολόγος σημειώνει πως το φαινόμενο mobbing (ψυχολογική πίεση στην εργασία) κατά εγκύων έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια. «Δυστυχώς, για να περάσουν τις απολύσεις εγκύων ορισμένοι χρησιμοποιούν δόλιες πρακτικές, όπως να προσπαθούν να τις κατηγορήσουν για κλοπές. Βλέπετε, ο νόμος λέει πως οι απολύσεις εγκύων απαγορεύονται, εκτός εάν υπάρχει άλλος σπουδαίος λόγος», συμπληρώνει ο κ. Παλαιολόγος. Πάντως, τα δικαστήρια παραμένουν ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένα, με αποτέλεσμα όσες υποθέσεις εγκύων φτάνουν σε δικάσιμο σπανίως να λαμβάνουν αρνητική για τις εργαζόμενες απόφαση. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις επιδικάστηκαν στις εγκύους και επιπλέον αποζημιώσεις για την προσβολή της προσωπικότητας που υπέστησαν.

Η κ. Κοιλάκου σημειώνει πως οι διακρίσεις κατά της εγκυμοσύνης ξεκινούν από τη φάση της πρόσληψης. «Υπάρχουν ατομικές συμβάσεις εργασίας ή ιδιωτικά συμφωνητικά, όπου η εργαζόμενη δεσμεύεται πως δεν πρόκειται να μείνει έγκυος ή, εάν μείνει, θα αποχωρήσει! Δεν λείπουν και οι ανάλογες προφορικές συμφωνίες. Ολα αυτά είναι παράνομα, αλλά δεσμεύουν ηθικά μετά την εργαζόμενη στο να προχωρήσει σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας. Σε ορισμένες εταιρείες η επιλογή του προσωπικού όσον αφορά τις γυναίκες γίνεται και με βάση το κριτήριο αποφυγής της εγκυμοσύνης», συμπληρώνει. Πρόκειται για ζωτικό ανθρώπινο δικαίωμα, που τίθεται υπό αίρεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή