Εκτεταμένη λαθροθηρία στο Πάρκο Στροφυλιάς

Εκτεταμένη λαθροθηρία στο Πάρκο Στροφυλιάς

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΤΡΑ. Την παρέμβαση των περιφερειακών αρχών για να σταματήσουν τα φαινόμενα λαθροθηρίας στη λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου, που βρίσκεται στην «καρδιά» του προστατευόμενου εθνικού πάρκου της Στροφυλιάς, ζητεί ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Οικολογική Δυτική Ελλάδα, Γιώργος Κανέλλης. Παράλληλα, φαινόμενα παράνομης θήρας στην περιοχή επιβεβαιώνει και η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με την καταγγελία στην οποία έχει προβεί η παράταξη των οικολόγων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δ. Ελλάδας, «στις 11 Ιανουαρίου δεκάδες λαθροθήρες, άνετοι, χωρίς να φοβούνται κανέναν, είχαν παρκάρει τα αυτοκίνητά τους δίπλα στην όχθη και είτε περίμεναν με τα όπλα είτε κυνηγούσαν με πλεούμενα μέσα στην προστατευόμενη ζώνη της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου».

Σύμφωνα πάντα με την περιφερειακή παράταξη, μέλη της Ορνιθολογικής Εταιρείας, που βρίσκονταν κοντά στην περιοχή, κατήγγειλαν τη λαθροθηρία στους τοπικούς ομοσπονδιακούς θηροφύλακες, όμως οι δράστες δεν εντοπίστηκαν. «Εχουμε δει πολλά στο Κοτύχι», σημειώνει η περιφερειακή παράταξη, αλλά, όπως προσθέτει, «το θράσος των λαθροθηρών έχει ξεπεράσει κάθε όριο», και τονίζει ότι «δεν είναι επιτρεπτό να συμβαίνουν αυτά σε πυρήνα εθνικού πάρκου».

Από την πλευρά της, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου, αφού τονίζει ότι «αποτελεί πάγια θέση πως είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάθε είδους παράνομη θήρα, την οποία καταδικάζουμε απερίφραστα», προσθέτει ότι «τη συγκεκριμένη ημέρα οι θηροφύλακες της ομοσπονδίας περιπολούσαν και μάλιστα για περισσότερο από 12 συνεχείς ώρες στη γειτονική λίμνη του Προκόπου, για την αποτροπή παρόμοιων περιστατικών λαθροθηρίας».

Επίσης, αναφέρει ότι «τα μέλη της Ορνιθολογικής Εταιρείας επικοινώνησαν μόνο με παλιό θηροφύλακα της ομοσπονδίας, ο οποίος εδώ και 12 χρόνια δεν εργάζεται σε αυτή». Η ομοσπονδία τονίζει ότι αρμόδια υπηρεσία για πάταξη τέτοιων φαινομένων είναι η Δασική Υπηρεσία, συμπληρώνοντας ότι οι κυνηγετικές οργανώσεις και οι θηροφύλακες συνεργάζονται αρκετά συχνά με τη Δασική Υπηρεσία τόσο για την πρόληψη όσο και για την καταστολή φαινομένων λαθροθηρίας.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την κυνηγετική ομοσπονδία, «δεν είναι λίγες οι φορές που, έπειτα από συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία, έχουν κατασχεθεί και καταστραφεί μονόξυλα με τα οποία ασκείται παράνομη θήρα στη συγκεκριμένη περιοχή». Η λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου, όπως αναφέρει στην «Κ» ο Γιώργος Κανέλλης, είναι το μεγαλύτερο υδάτινο σώμα του εθνικού πάρκου της Στροφυλιάς, όπου περιλαμβάνει και τις λιμνοθάλασσες του Πάπα και του Πρόκοπου, καθώς και το έλος της Λάμιας, όπου διαβιούν σημαντικοί πληθυσμοί της υδρόβιας ορνιθοπανίδας, όπως πάπιες, ερωδιοί καλαμοκανάδες, φλαμίνγκος κ.ά.

Διπλή ζημιά

Πλήγμα, σύμφωνα με τον Γ. Κανέλλη, δεν αποτελούν μόνο οι θάνατοι των πουλιών, αλλά και η εγκατάλειψη φωλιών από άλλα πουλιά, που φεύγουν λόγω των πυροβολισμών. Επίσης, ο Γ. Κανέλλης τονίζει ότι η λιμνοθάλασσα θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης ξένων επισκεπτών με τα οφέλη που συνεπάγεται για την τοπική οικονομία, φέρνοντας ως παράδειγμα τη λιμνοθάλασσα της Καλλονής στη Λέσβο, η οποία συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στον νησί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή