Με δύο… Καραμανλήδες αλλά χωρίς Παπανδρέου

Με δύο… Καραμανλήδες αλλά χωρίς Παπανδρέου

4' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών και Εμψυχώτρια – ειδική δασκάλα στο να εμψυχώνει τα παιδιά στο θέμα της εκπαίδευσης». Πρόκειται, σύμφωνα με το βιογραφικό της, για τη Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου, μία εκ των νέων μελών του Κοινοβουλίου με τους συνδυασμούς του ΣΥΡΙΖΑ, εξ εκείνων που τροφοδοτούν τις προσδοκίες για την ποιότητα του πολιτικού συστήματος στη σημερινή, κρισιμότατη περίοδο.

Η αλήθεια είναι ότι βλέποντας κάποιος το βιογραφικό των νέων βουλευτών, νέων σε ηλικία ή και ως προς την παρουσία τους στον Ναό της Δημοκρατίας, οδηγείται κατ’ αρχήν στο συμπέρασμα πως από τη νέα Βουλή μπορούμε να περιμένουμε τα καλύτερα, αλλά -δυστυχώς- και τα χειρότερα. Ειδικά ως προς τα τελευταία, σημειώνονται όχι μόνο η επανεκλογή προσώπων με διάφορα κόμματα που σημάδεψαν αρνητικά την προηγούμενη περίοδο, αλλά και η «ενισχυμένη» εμφάνιση της Χρυσής Αυγής.

Οπως έχει ήδη επισημανθεί μέσα από τις σελίδες της «Κ», από τα κεντρικά πολιτικά χαρακτηριστικά των αλλαγών που δρομολόγησε η ψήφος των πολιτών, είναι η αποτυχία παραμονής στα έδρανα στελεχών που είχαν μακρά κοινοβουλευτική παρουσία: πρώην υπουργοί όπως οι Γ. Μιχελάκης, Π. Παναγιωτόπουλος, Αργ. Ντινόπουλος, Κατερίνα Παπακώστα ή και στελέχη με ηχηρές εμφανίσεις διαχρονικά, όπως οι «γαλάζιοι» Φωτεινή Πιπιλή, Αθ. Πλεύρης, Χρ. Μαρκογιαννάκης, Τ. Νεράντζης, Α. Λυκουρέντζος, Ι. Τζαμτζής και Φαήλος Κρανιδιώτης, καθώς και οι «πράσινοι» Μ. Χρυσοχοΐδης, Αλ Σάλεχ, Νάσος Αλευράς κ.ά. μόνο ως επισκέπτες θα μπορούν να εισέρχονται τον επόμενο καιρό στο μέγαρο της Βουλής.

Επισκέπτης μεν, αλλά με γραφείο δικό του ως πρώην πρωθυπουργός, θα είναι ο Γ. Παπανδρέου, η αποτυχία του οποίου να εκλεγεί αποτέλεσε και «ιστορικό» γεγονός: Για πρώτη φορά στην Ολομέλεια δεν θα υπάρχει εκπρόσωπος της οικογένειας των Παπανδρέου έπειτα από πολλές δεκαετίες. Αντιθέτως, «Κ. Καραμανλής» και μάλιστα… εις διπλούν, θα υπάρχει: Αφενός είναι ο πρώην πρωθυπουργός και αφετέρου ο ξάδερφός του, εκ Σερρών, συνονόματος Κ. Καραμανλής του Αχιλλέα.

Εντυπωσιακή είσοδο στη Βουλή για πρώτη φορά έκαναν ο Γ. Βαρουφάκης, ξεπερνώντας τους 135.000 σταυρούς στη Β΄ Αθηνών, αλλά και ο νυν κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, στην Α΄ Αθηνών, γνωστός καθώς ήταν υποψήφιος δήμαρχος. Εντυπωσιακή, αναμφισβήτητα, ήταν και η επίδοση του Ν. Δένδια από πλευράς της Ν.Δ. (με σχεδόν 90.000 σταυρούς) στη δύσκολη Β΄ Αθήνας – περιφέρεια όπου έδωσε επιτυχώς τη μάχη και ο εκ των νέων στελεχών που συγκεντρώνουν διαχρονικά θετικά σχόλια Γ. Κουμουτσάκος.

Αξιοπρόσεκτη είναι και η διακομματική «ομάδα» των βουλευτών από τον χώρο της δημοσιογραφίας: μεταξύ άλλων, για πρώτη φορά στα έδρανα ο Ν. Ξυδάκης που ανέλαβε κιόλας το χαρτοφυλάκιο του Πολιτισμού, ο Ν. Φίλης –που η εκλογή του δρομολόγησε διαδικασίες… διαδοχής στην «Αυγή», αφού ήταν ο διευθυντής της εφημερίδας της Αριστεράς – και η Χριστίνα Ταχιάου (Ποτάμι) που έχει δηλώσει σε παλαιότερο χρόνο ότι «μέχρι τα 30λίγο της, οπότε και κατέληξε στη δημοσιογραφία, έκανε όσες περισσότερες δουλειές μπόρεσε και όσα λάθη πρόλαβε».

Η δυναμική είσοδος του «Ποταμιού» φέρνει στη Βουλή σειρά στελεχών όπως ο γνωστός περί τα φοροελεγκτικά Χ. Θεοχάρης και η καθηγήτρια Αντιγόνη Λυμπεράκη. Από τον χώρο των καθηγητών και άλλα ονόματα όπως της Σίας Αναγνωστοπούλου στην Αχαΐα, που δήλωνε πρόσφατα «είμαι υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί «ξαναβυθίζει» την πολιτική στην κοινωνία». Ξεχωρίζουν, επίσης, για διάφορους λόγους περιπτώσεις όπως της Δανάης Τζήκα – Κωστοπούλου που έχει μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολεοδομία και στις αστικές συγκοινωνίες τόσο στο ΕΜΠ όσο και στο Πολυτεχνείο της Βιέννης, της Φρόσως Καρασαρλίδου (η οποία από παραιτήθηκε από την εργασία της σε νοσοκομείο της Νάουσας για να ανοίξει δική της επιχείρηση επεξεργασίας και παραγωγής αντικειμένων από γυαλί), καθώς και του Σπ. Δανέλλη, εκ των ελαχίστων που διαδικτυακά δημοσιοποιεί τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» που κατέθετε στη Βουλή.

Οι επιδόσεις των «μεταγραφών»

Εξ εκείνων που άλλαξαν διάφορα κόμματα στο (πρόσφατο) παρελθόν, δεν διασώθηκαν όλοι: η Αικατερίνη Μάρκου από τη ΔΗΜΑΡ πριν – με το «Ποτάμι» τώρα στη Θεσσαλονίκη, και ο Β. Οικονόμου που κατέληξε στο Επικρατείας της Ν.Δ., μετά από διαδρομές στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ και στον χώρο των ανεξαρτήτων. Αλλοι, όπως ο Π. Τατσόπουλος που ξεκίνησε με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ανεξαρτητοποιούμενος στη συνέχεια και θέτοντας τώρα υποψηφιότητα με το «Ποτάμι», δεν έτυχαν της υποστήριξης των ψηφοφόρων. Ανάλογη «τύχη» είχε και η κ. Νίκη Φούντα – με διαδρομή εκείνη από τη ΔΗΜΑΡ επίσης στο κόμμα του Στ. Θεοδωράκη.

Εκ «μεταγραφής» -με διαδρομή που είχε στάση και στους ΑΝΕΛ η Μίκα Ιατρίδη στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. και ο Οδ. Βουδούρης τώρα στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, έμειναν χωρίς έδρανο στη νέα Βουλή.

Αντιθέτως, νέος στα έδρανα με τη Χρυσή Αυγή στο Κιλκίς, ασχολούμενος -όπως παρουσιάζεται- με το Διαδίκτυο και την παροχή συμβουλών σε εταιρείες «παροχής ασφάλειας», θα καθήσει ο Χρ. Χατζησάββας. Δεν τα «κατάφερε» να μπει στη Βουλή ως υποψήφια Α΄ Αθηνών η δικηγόρος Δήμητρα Βελέντζα: Ο αρχηγός Ν. Μιχαλολιάκος αντί να επιλέξει τη Β΄ περιφέρεια, κράτησε την έδρα στην Α΄ Αθηνών (ως επικεφαλής είχε το δικαίωμα να είναι υποψήφιος σε δύο περιφέρειες και να επιλέξει τη μία), κι έτσι έμεινε «απέξω» η προαναφερθείσα, αφού διαφορετική επιλογή του αρχηγού θα κρατούσε μακριά από την Ολομέλεια τη … σύζυγο Ελένη Ζαρούλια. Στα παράπλευρα και με «εσωκομματικό ενδιαφέρον» ζητήματα ως προς τη σύζυγο του αρχηγού είναι πως αν και στις εκλογές του 2012 ήταν πρώτη στο ψηφοδέλτιό της, τώρα την πέρασαν σε σταυρούς οι Γερμενής και Παναγιώταρος, εξέλιξη η οποία δεν έμεινε ασχολίαστη στο εσωτερικό της Χ.Α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή