Κιλκίς, η «Λακωνία της Μακεδονίας»

Κιλκίς, η «Λακωνία της Μακεδονίας»

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία από τις προεκλογικές περιοδείες του το 2012, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στο Κιλκίς αντίκρισε τρία κάδρα σε καφενείο στο χωριό Σπουργίτης με πορτρέτα του Γεωργίου Παπαδόπουλου, του Κωνσταντίνου και το σήμα της χούντας των συνταγματαρχών, τον φλεγόμενο φοίνικα. Την περασμένη Κυριακή, στο εκλογικό τμήμα αυτού του χωριού η Χρυσή Αυγή ξεπέρασε το 14%, ποσοστό διπλάσιο από τον εθνικό της μέσο όρο.

Σε όλο τον νομό Κιλκίς το νεοναζιστικό μόρφωμα συγκέντρωσε το 8,61% των ψήφων καταγράφοντας το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό του σε ολόκληρη τη χώρα μετά τη Λακωνία. Η Χρυσή Αυγή ήρθε τρίτη στο Κιλκίς, πίσω από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ και απέκτησε μία έδρα στη Βουλή. Αν και οι δυνάμεις της φαίνεται να υποχωρούν σε προπύργιά της στην Αττική και στη Στερεά Ελλάδα, η ακραία οργάνωση διατηρεί συμπαγή βάση ή τη διευρύνει σε νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Και αυτό παρά τις μειωμένες δραστηριότητές της σε αυτές τις περιοχές.

Η Χρυσή Αυγή αποκτά επίσημη παρουσία στο Κιλκίς στις 14 Οκτωβρίου 2012 όταν εγκαινιάζει τα γραφεία της. Σε ομιλία του τότε ο βουλευτής Ηλίας Παναγιώταρος δίνει το στίγμα μισαλλοδοξίας που θα καλλιεργήσει τοπικά η οργάνωση, μιλώντας για «φίδια σκοπιανά, βουλγαρικά και αλβανικά που επεξεργάζονται τη διάλυση του ελληνικού κράτους».

Διψήφιο ποσοστό

«Το 2012 η επιρροή της Χρυσής Αυγής δεν ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή στην Κεντρική Μακεδονία, όπου παρουσίασε το τέταρτο κατά σειράν ισχυρότερο ποσοστό της στη χώρα, σε επίπεδα ελαφρώς μόνο ανώτερα από τον εθνικό της μέσο όρο», λέει στην «Κ» ο εκλογικός αναλυτής Παναγιώτης Κουστένης. «Η μεγάλη έκρηξη όμως παρατηρήθηκε στις ευρωεκλογές του 2014». Και τότε, η Χρυσή Αυγή είχε το δεύτερο μεγαλύτερο -και διψήφιο- ποσοστό της πανελλαδικά στο Κιλκίς. Στελέχη άλλων κομμάτων του νομού είχαν αποδώσει την άνοδό της στη χαλαρή ψήφο των ευρωεκλογών αλλά και στο ρήγμα που είχε υποστεί ο χώρος της Δεξιάς μετά την ανεξάρτητη κάθοδο του Απόστολου Τζιτζικώστα στις περιφερειακές εκλογές. Δεν περίμεναν ότι αυτό το αποτέλεσμα θα επαναλαμβανόταν.

Πολιτευτής της Ν.Δ. στην Κεντρική Μακεδονία που μίλησε στην «Κ» με τον όρο της ανωνυμίας, λέει ότι το Κιλκίς μετά το δημοψήφισμα του ’74 ονομαζόταν «Λακωνία της Μακεδονίας». Πάνω από 40% των πολιτών του τότε είχε ψηφίσει υπέρ της Βασιλευομένης Δημοκρατίας. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι στις τελευταίες εκλογές δεν υπήρχε στην περιοχή κάποιος υποψήφιος της Ν.Δ. που να εκπροσωπεί τη λαϊκή Δεξιά γι’ αυτό και παρατηρήθηκαν διαρροές προς τη Χρυσή Αυγή. Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη Κυριακή στο Ν. Αγιονέρι Κιλκίς, τόπο καταγωγής του νεοεκλεγέντος χρυσαυγίτη βουλευτή Χρήστου Χατζησάββα, η Ν.Δ. ξεπέρασε το 60% και η Χρυσή Αυγή το 16%. Παρόμοια ήταν τα ποσοστά και στη Φύσκα Κιλκίς.

Ο Χατζησάββας, ως γραμματέας της τοπικής οργάνωσης στο Κιλκίς, συντόνιζε τις δράσεις της. Τον Ιούνιο του 2013 δίνεται στα γραφεία τους «ομιλία για τον πολυπολιτισμό». Το κάλεσμα του κόσμου γίνεται με ανακοίνωση που παραπέμπει στην ιδεολογία της ναζιστικής Γερμανίας. «Η μόνη λύση είναι η ελεύθερη λευκή Ευρώπη των Εθνών», γράφουν. Ενα μήνα αργότερα, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, οδηγεί δεκάδες μέλη της τοπικής του Κιλκίς και άλλων περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας στο τελωνείο των Ευζώνων. Στις εκκλήσεις των υπευθύνων να μην προκαλέσει και να αφήσει τα αυτοκίνητα πολιτών της ΠΓΔΜ να περάσουν ελεύθερα, απαντά: «Δεν υπάρχει τουριστική περίοδος. Μπουρδέλο κράτος είναι. Ας φρόντιζαν να έβρισκαν χρήματα από αλλού. Αν σε πάρει κανένας τηλέφωνο δώσε μου να του μιλήσω εγώ να του πω πώς γίνεται η εξωτερική πολιτική».

Μετά τις ευρωεκλογές, όμως, η νεοναζιστική οργάνωση μετακομίζει τα γραφεία της από τον κεντρικό δρόμο της πόλης στην οδό όπου διεξάγεται η λαϊκή αγορά του Σαββάτου και αραιώνουν οι επισκέψεις μελών της σε χωριά.

«Προεκλογικά δεν υπήρχαν», παρατηρεί ο συντονιστής της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στο Κιλκίς, Λάζαρος Λαζαρίδης. «Υπήρχαν πληροφορίες ότι το ΠΑΣΟΚ ή το ΚΚΕ θα ήταν τρίτο κόμμα». Η κάθοδος, όμως, του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα ανεξάρτητου, Θεόδωρου Παραστατίδη με τον ΣΥΡΙΖΑ στέρησε από το προηγούμενο κόμμα του χιλιάδες ψήφους και την τρίτη θέση στο Κιλκίς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή