Bloomberg: «Η Ελλάδα ζητά από την ΕΚΤ να κρατήσει ζωντανές τις τράπεζες»

Bloomberg: «Η Ελλάδα ζητά από την ΕΚΤ να κρατήσει ζωντανές τις τράπεζες»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναζήτηση μιας νέας συμφωνίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές για το δημόσιο χρέος της χώρας καθώς και η χορήγηση ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, αποτελεί πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναζητεί συμμάχους απέναντι στις γερμανικές απαιτήσεις για λιτότητα την ώρα που η νεοσύστατη ελληνική κυβέρνηση απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να ενισχύσει τη ρευστότητα των τραπεζών» τονίζεται στο δημοσίευμα των Τζόναθαν Στερνς και Μαρκ Ντιν για το Bloomberg.

«Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί άλλη οικονομική βοήθεια υπό την παρούσα συμφωνία και επιθυμεί ένα νέο ντιλ με τους δανειστές» συνεχίζει το άρθρο. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, προσπαθεί να πετύχει παραχωρήσεις σχετικά με το χρέος από τους δανειστές ώστε να χρηματοδοτήσει αναπτυξιακές πολιτικές.

«Δεν θα ζητήσουμε άλλα δανεικά» δήλωσε ο Βαρουφάκης μετά τη συνάντησή του με τον Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι. «Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι εφικτό με τη συνδρομή της ΕΚΤ να εξασφαλίσουμε την αναγκαία ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα» πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Το πρακτορείο τονίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα αναλάβει τις οικονομικές της υποχρεώσεις την ώρα που τα σπρεντς των ελληνικών κρατικών ομολόγων «εκτοξεύθηκαν» ενώ οι τραπεζικές μετοχές «κατρακύλησαν». Στο άρθρο επίσης υπογραμμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν αναμένεται να συναντήσει την Άγγελα Μέρκελ πριν τις 12 Φεβρουαρίου, οπότε και είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Στόχος της Μέρκελ είναι να δείξει στον Τσίπρα ότι είναι απομονωμένος» συμπλήρωσε ο αξιωματούχος τονίζοντας ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν βλέπει και πολλά περιθώρια ελιγμών σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις για επιπλέον στήριξη προς την Ελλάδα, ενώ τρέφει αμφιβολίες για το κατά πόσον ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να υλοποιήσει τις εξαγγελίες του περί αύξησης των κρατικών εσόδων μέσω πάταξης της διαφθοράς και αύξησης της φορολόγησης στους πλούσιους.

«Η Ευρώπη θα συνεχίσει να δείχνει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση, με την προϋπόθεση ότι αυτές θα προχωρήσουν στις μεταρρυθμίσεις», επανέλαβε η Μέρκελ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Abendblatt το Σάββατο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή