Αναγκαία η παράταση του ευρωπαϊκού προγράμματος για την Ελλάδα, λένε οι Βρυξέλλες

Αναγκαία η παράταση του ευρωπαϊκού προγράμματος για την Ελλάδα, λένε οι Βρυξέλλες

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η ελληνική οικονομία πρέπει να βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και γι’ αυτό είναι αναγκαία η παράταση του ευρωπαϊκού προγράμματος που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, ήταν το μήνυμα που πήρε ο Αλ. Τσίπρας στις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες. Επίσης, έγινε ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε απόφαση για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να ληφθεί στο Eurogroup, δηλαδή από τα 18 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε το πρωί πρώτα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Ηταν η πρώτη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έπειτα από δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα. Δηλώσεις μετά τη συνάντηση δεν έγιναν, καθώς θεωρήθηκε πως οτιδήποτε λεχθεί θα μπορούσε να εγείρει θέματα μέχρι και να επηρεάσει τις ελληνικές, αλλά και διεθνείς αγορές, ενώ στη συνέχεια είχε σύντομο ραντεβού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Τουσκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σημαντικό για τους Ευρωπαίους εταίρους να υπάρχει κάποια νομική βεβαιότητα –ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για την Ελλάδα– ώστε μετά την 1η Μαρτίου να συνεχιστεί και η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ. Αν η Ελλάδα αποφασίσει να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, κάτι το οποίο αρνείται η κυβέρνηση μέχρι σήμερα, θα πρέπει να γίνει πριν από τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, που αναμένονται αυτό το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Τσίπρα, η χθεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα καθώς δόθηκε η ευκαιρία στον κ. Τσίπρα να εκθέσει τις προτάσεις της κυβέρνησης –χωρίς να του τίθενται τελεσίγραφα– σε μια σειρά ζητημάτων και να ενημερώσει τον κ. Γιουνκέρ για τις θέσεις της. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να υπάρξει μία συμφωνία-γέφυρα που να διασφαλίζει μια μεταβατική περίοδο και να δίνει ανάσα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, και παρουσίασε δύο σημεία στα οποία θα επικεντρωθεί. Πρώτον, ένα ριζοσπαστικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων βασισμένο στην πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Συγχρόνως μια δημοσιονομική εξισορρόπηση χωρίς όμως να δέχεται τους όρους του Μνημονίου που προβλέπουν πλεόνασμα 3% για το 2015 και 4,5% για το 2016 .

Τέλος, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου κ. Σουλτς, με τον οποίο έκανε κοινές δηλώσεις, υπογραμμίζοντας ότι οι συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ηγέτες βρίσκονται «σε καλό δρόμο» και εκφράζοντας την αισιοδοξία του για μια συμφωνία που θα είναι αποδεκτή για το θέμα του ελληνικού χρέους, μέσα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι θέλει «να διορθώσει αυτό το πλαίσιο και όχι να το διαλύσει», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Σουλτς τόνισε ότι «έχουμε τη θέληση να δουλέψουμε ώστε να βρούμε μια κοινώς αποδεκτή συμφωνία και συμβιβασμό για το κοινό μας μέλλον». Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, υπογράμμισε την ανάγκη εύρεσης λύσης με τα κράτη-μέλη που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα γίνουν στο Eurogroup. «Θα είναι δύσκολες, θα χρειαστεί συνεργασία και διάλογος όπως και αποφασιστικές προσπάθειες από την Ελλάδα», επισήμανε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή