Κατάργηση Αποκεντρωμένων Διοικήσεων

Κατάργηση Αποκεντρωμένων Διοικήσεων

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eιλημμένη απόφαση θεωρείται η κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, εφόσον η νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών δεν προτίθεται να προχωρήσει σε διορισμό νέων γενικών γραμματέων. Ταυτόχρονα γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εσωτερικών με αρμοδιότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα τοποθετηθεί ο κ. Κώστας Πουλάκης που ήταν υπεύθυνος για την αυτοδιοίκηση όσο ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Προς κατάργηση οδεύει και το Παρατηρητήριο των Οικονομικών των ΟΤΑ, που παρακολουθούσε την εκτέλεση των προϋπολογισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να μην υπάρχουν μεγάλοι εκτροχιασμοί, αναζητείται, ωστόσο, ο νέος μηχανισμός ελέγχου που θα συσταθεί. Πάντως, από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών επισήμως δεν επιβεβαιώνεται καμία συγκεκριμένη κυβερνητική δέσμευση πριν από την ανακοίνωση των προγραμματικών δηλώσεων στη βουλή.

Οι γενικοί γραμματείς των Αποκεντρωμένων Περιφερειών έχουν υποβάλει από την αρχή της εβδομάδας τις παραιτήσεις τους, καθώς επρόκειτο για πολιτικά πρόσωπα που είχαν διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Χρέη γενικού γραμματέα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ασκεί ο αρχαιότερος υπάλληλος έως ότου μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μεταφερθούν όλες οι αρμοδιότητες είτε στην αιρετή περιφέρεια είτε στο υπουργείο Εσωτερικών με στόχο να καταργηθούν οι συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Η κατάργηση των αποκεντρωμένων διοικήσεων αποτελεί μόνιμο αίτημα των αιρετών, τόσο περιφερειαρχών όσο και δημάρχων. Δημιουργήθηκαν μετά τη θεσμοθέτηση της εκλογής των περιφερειαρχών έτσι ώστε η κεντρική διοίκηση να έχει λόγο σε όσα συμβαίνουν στις περιφέρειες, στις οποίες έχουν μεταφερθεί πολλές αρμοδιότητες και διαχειρίζονται μεγάλα κονδύλια.

Στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος), σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε λόγος για δραστικές αλλαγές στον Καλλικράτη αλλά και στον εκλογικό νόμο που αφορά τις δημοτικές εκλογές. Μάλιστα ένα από τα νέα στοιχεία του νέου νόμου αναμένεται να είναι ο περιορισμός των 2 τετραετιών για τους αιρετούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή