Πολιτική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη ζητά ο Ποροσένκο

Πολιτική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη ζητά ο Ποροσένκο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε πως η κρίση στη χώρα του δεν θα επιλυθεί αν η Ουκρανία δεν λάβει πολιτική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη από συμμάχους στην Ευρώπη και πέραν αυτής.

Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη έκκκληση στη διάρκεια της διάσκεψης για την ασφάλεια που διεξάγεται στο Μόναχο, ο Ποροσένκο σήκωσε ψηλά κόκκινα διαβατήρια ρώσων στρατιωτών τα οποία είπε ότι βρέθηκαν σε ουκρανικό έδεαφος, λέγοντας πως είναι "οι καλύτερες αποδείξεις" για την παρουσία ξένων στρατιωτών στη χώρα του.

"Ρωσικά άρματα μάχης, τεθωρακισμένα, πολλαπλοί εκτοξευτήρες ρουκετών και πυρομαχικά αφθονούν" στα σύνορα ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, κατήγγειλε. Ρωσικά άρματα μάχης "γεμάτα πυρομαχικά σκοτώνουν τους στρατιώτες μου, σκοτώνουν ουκρανούς αμάχους", πρόσθεσε.

"Ο γείτονάς μας παραβίασε το διεθνές δίκαιο και προσάρτησε ένα τμήμα της επικράτειάς μας. Σήμερα ένας πρώην στρατηγικός εταίρος έχει εξαπολύσει έναν κρυφό πόεμο εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους", συνέχισε ο Ποροσένκο.

"Το ουκρανικό ζήτημα δεν θα επιλυθεί όσο … ο λάος και οι πολιτικοί στην Ευρώπη και σ' ολόκληρο τον κόσμο δεν παρέχουν σταθερή πρακτική στήριξη στην ανεξαρτησία των Ουκρανών — ανεξαρτησία πολιτική, οικονομική, αλλά και στρατιωτική", δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος.

"Είμαστε ένα ανεξάρτητο έθνος και έχουμε δικαίωμα να υπερασπισθούμε το λαό μας", πρόσθεσε. "Στη διάρκεια της επίθεσης αποδείξαμε πως είμαστε υπεύθυνοι και δεν θα χρησιμοποιήσουμε τον αμυντικό εξοπλισμό για επίθεση".

"Έχουμε ανάγκη από πολύ απλά πράγματα, μια κατάπαυση του πυρός!", είπε ακόμη ο Ποροσένκο αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Άγγελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Βλαντίμιρ Πούτιν. "Μπορεί κανείς να φανταστεί πως στον 21ο αιώνα κάποιος στην Ευρώπη μπορεί να εναντιώνεται" σ'ένα τέτοιο μέτρο;, ρώτησε.

"Μόνο η συμφωνία του Μινσκ (που υπογράφηκε το Σεπτέμβριο και ουδέποτε εφαρμόσθηκε πραγματικά) μπορεί να αποτελέσει το μέσο για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση", συνέχισε ο ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος υπογράμμισε επίσης πως δεν πρόκειται να δεχθεί καμιά αλλαγή στις αποκαλούμενες "γραμμές διαχωρισμού" που χαράχθηκαν κατά την ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ με τους φιλορώσους αυτονομιστές. Μετά τη συμφωνία, οι αντάρτες κατέλαβαν σημαντικά εδάφη στην ανατολική Ουκρανία, τροφοδοτώντας αμφιβολίες ότι θα σεβασθούν ποτέ τη συμφωνία στη σημερινή μορφή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή