Εντονα προβλήματα από την κακοκαιρία σε όλη τη χώρα

Εντονα προβλήματα από την κακοκαιρία σε όλη τη χώρα

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να μη χτύπησε «μετεωρολογική βόμβα» τη χώρα, αλλά το κύμα κακοκαιρίας (αναμενόμενο για την εποχή) που έπληξε χθες πολλές περιοχές δημιούργησε πλήθος προβλημάτων. Ο κλοιός ψύχους θα διατηρηθεί και σήμερα, ενώ από το βράδυ αναμένεται σταδιακή ύφεση των φαινομένων.

Διακοπές κυκλοφορίας, υπερχείλιση υδάτων, παγετός και απαγόρευση απόπλου σε λιμάνια διαμόρφωσαν τη χθεσινή εικόνα των συνεπειών των χιονοπτώσεων και της κακοκαιρίας. Και μπορεί το χιόνι να δίνει μια ξεχωριστή νότα, ειδικά στην Αθήνα, αλλά δεν παύει να δημιουργεί προβλήματα, ιδιαίτερα στις μετακινήσεις.

Χιονισμένη ξημέρωσε η Βόρεια και η Ανατολική Αττική, με το χιόνι να φτάνει κατά τόπους και το ένα μέτρο. Χιόνι έπεσε στο κέντρο της Αθήνας χθες το μεσημέρι, ενώ πυκνές νιφάδες κάλυψαν τον ουρανό ακόμα και στο Φάληρο χθες τις πρώτες απογευματινές ώρες. Πυκνή χιονόπτωση έπεσε το απόγευμα σε πολλούς δήμους της Δυτικής και Ανατολικής Αθήνας. Από το πρωί είχε διακοπεί η συγκοινωνία στη λεωφόρο Πάρνηθας στο ύψος του τελεφερίκ, στην περιφερειακή οδό Πεντέλης – Ν. Μακρής, από το Σ.Ν. Πεντέλης «414» έως και διασταύρωση Αγ. Πέτρου, και στη λεωφόρο Χασιάς – Δερβενοχωρίων στο ύψος Μονής Κλειστών.

Χθες το απόγευμα υπήρξε έντονη χιονόπτωση στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών – Λαμίας, στο ύψος της Υλίκης και του Μαρτίνου, με αποτέλεσμα τα οχήματα να κινούνται με μεγάλη δυσκολία. Μεγάλο πρόβλημα παρουσιάστηκε στη γέφυρα της Ριτσώνας, περίπου στις 2 μ.μ., όταν εν μέσω σφοδρής χιονόπτωσης δίπλωσε νταλίκα. Αμεσα κινητοποιήθηκε η Πυροσβεστική και με γερανό απομακρύνθηκε το όχημα.

Παγωμένη ήταν η χθεσινή ημέρα στη Βόρεια Ελλάδα, με το θερμόμετρο να πέφτει στους -11 βαθμούς στη Φλώρινα τις πρωινές ώρες. Στα Γρεβενά έφτασε στους -7 βαθμούς, ενώ σε Καστοριά, Κοζάνη, Εδεσσα, Πολύγυρο και Κατερίνη στους -6 βαθμούς. Το θερμόμετρο στη Θεσσαλονίκη κινήθηκε πέριξ των μηδέν βαθμών, όπως και στο Κιλκίς και τις Σέρρες.

Στο άλλο άκρο της χώρας, η Κρήτη δοκιμάστηκε χθες από θυελλώδεις ανέμους που σάρωσαν κυριολεκτικά τα βόρεια παράλιά της. Τα κύματα παρέσυραν αυτοκίνητο στο Ρέθυμνο. Μικρές καταστροφές σημειώθηκαν σε καταστήματα στο ενετικό λιμάνι των Χανίων, ενώ σε πολλά σημεία τόσο στην πόλη όσο και στην ύπαιθρο έσπασαν δέντρα, ξηλώθηκαν πινακίδες και άλλες κατασκευές.

Δεμένα τα πλοία

Λόγω των ανέμων, που έφτασαν μέχρι τα 10 μποφόρ, τα πλοία για το Αιγαίο έμειναν χθες δεμένα σε όλα τα λιμάνια (Πειραιάς, Ραφήνα και Λαύριο), ενώ τα δρομολόγια για τον Αργοσαρωνικό πραγματοποιήθηκαν μόνο με πλοία κλειστού τύπου. Το Λιμενικό συνιστά σε όσους πρόκειται να ταξιδέψουν να επικοινωνούν με τα τουριστικά πρακτορεία πριν από την αναχώρησή τους.

Οι χιονοπτώσεις αναμένεται να επιμείνουν σήμερα μέχρι τις μεσημβρινές ώρες σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια και Βορειοανατολική Πελοπόννησο και να είναι έντονες κατά τόπους. Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένονται βροχές ή χιονόνερο, ενώ στα ορεινά θα σημειωθούν χιονοπτώσεις. Σε περιοχές των ορεινών της Κρήτης θα σημειωθούν πολύ έντονα φαινόμενα. Το κρύο θα παραμείνει τσουχτερό σε όλη τη χώρα, ενώ αναμένεται πολύ ισχυρός παγετός στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, ενώ σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας ο παγετός θα είναι ολικός (θερμοκρασίες κάτω από το 0 όλο το εικοσιτετράωρο). Στην Αττική η σημερινή ημέρα θα είναι πολύ κρύα, καθώς η θερμοκρασία θα είναι από 2 έως 4 βαθμούς Κελσίου, με τα βόρεια του νομού να έχουν 2-4 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή