«Πολύς δρόμος μέχρι τη συμφωνία»

«Πολύς δρόμος μέχρι τη συμφωνία»

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρατώντας ως θετικό ότι με τη διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο διατηρείται ανοιχτός ένας δίαυλος επικοινωνίας με τους εταίρους και, παράλληλα, ένα παράθυρο για συμφωνία, η κυβέρνηση εστιάζει την προσοχή της στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, με επίγνωση ότι «υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να καλυφθεί και έχουν γίνει μόλις κάποια βήματα προόδου», όπως ανέφεραν χθες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου. Συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έσπευσαν χθες να διευκρινίσουν ότι τα τεχνικά κλιμάκια, που ήδη ξεκίνησαν τις διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, δεν έχουν εξουσιοδότηση για διαπραγμάτευση «ή κριτική σε θέσεις», δεν πρόκειται, δηλαδή, μέχρι τη Δευτέρα να εξελιχθεί μια διαδικασία «δούναι και λαβείν», προκειμένου να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε μία επί της αρχής συμφωνία. Ουσιαστικά, μέσα από την εξελισσόμενη διαδικασία, καθεμία από τις δύο πλευρές θα αποτυπώσει τα σημεία σύγκλισης και τις αποκλίσεις και στο Eurogroup θα υποβληθούν δύο κείμενα, ένα της ελληνικής πλευράς και ένα της Κομισιόν. Από αυτά θα διαπιστωθεί πού υπάρχει συμφωνία και πού όχι και πάνω σε αυτά θα γίνει προσπάθεια να γεφυρωθούν οι αποκλίσεις, με στόχο μια συμφωνία. Προφανώς, στη συνεδρίαση του Eurogroup θα επαναληφθεί και η μάχη των διατυπώσεων, προκειμένου να μορφοποιηθεί ένα κείμενο που να ικανοποιεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Η Αθήνα έσπευσε χθες να δώσει ένα περίγραμμα των ζητημάτων που θέτει ως «κόκκινες» γραμμές. Ειδικότερα, για το Μαξίμου «δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση» τα εργασιακά, το πρωτογενές πλεόνασμα και οι ιδιωτικοποιήσεις, καθώς υποστηρίζεται ότι οι πολιτικές αυτές απέτυχαν και πρέπει να εγκαταλειφθούν. Ως σημεία σύγκλισης, ήδη από την αρχή της συζήτησης, καταγράφονται η καταπολέμηση της διαφθοράς, η πάταξη της φοροδιαφυγής και η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, για τα οποία η αίσθηση της ελληνικής πλευράς είναι ότι οι εταίροι συμφωνούν απολύτως. Ως σημεία «όπου δεν υπάρχει κοινή αντίληψη», αλλά, παράλληλα, δεν αποτυπώνονται ως «μη διαπραγματεύσιμα» από την πλευρά της κυβέρνησης καταγράφονται «η “μεταρρύθμιση” στην υγεία, οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, το συνταξιοδοτικό σύστημα». Ως προτεραιότητες, τέλος, της ελληνικής πλευράς τίθενται η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης και η επανεκκίνηση της οικονομίας, με τη χρηματοδότησή τους να συνδέεται με τη διεκδίκηση αναθεώρησης προς τα κάτω των στόχων για δημοσιονομικά πλεονάσματα.

Ο πρωθυπουργός επέστρεψε χθες στην Αθήνα, ωστόσο στις Βρυξέλλες παρέμειναν και θα βρίσκονται εκεί μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup, τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι οποίοι είναι σε επαφή με την ελληνικό τεχνικό κλιμάκιο, επικεφαλής του οποίου έχει τεθεί ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Χουλιαράκης. Παράλληλα, οι δύο υπουργοί θα συνεχίσουν έναν κύκλο επαφών, στο πλαίσιο της προεργασίας για τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Κυβερνητικό συμβούλιο

Με αντικείμενο την ενημέρωση των μελών της κυβέρνησης για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής και του πρώτου κύκλου διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, προγραμματίσθηκε για χθες το βράδυ συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου.

Ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας, ο κ. Τσίπρας προφανώς επιθυμεί να συζητήσει με τους υπουργούς του τα περιθώρια εντός των οποίων σκοπεύει να κινηθεί η ελληνική πλευρά στην προσπάθεια να κλείσει μια συμφωνία. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι είναι μάλλον απίθανο η ελληνική πλευρά να πάρει όλα όσα έχει θέσει στο τραπέζι, θα πρέπει να καμφθούν και ενστάσεις που σίγουρα υπάρχουν εντός της κυβέρνησης έναντι ενδεχόμενης υποχώρησης από τις προεκλογικές διακηρύξεις. Αλλωστε, την πιστή εφαρμογή των προεκλογικών δεσμεύσεων έθεσε κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή