«Βροχή» τα αιτήματα για άσυλο στην Ουγγαρία

«Βροχή» τα αιτήματα για άσυλο στην Ουγγαρία

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες παράνομοι μετανάστες που προέρχονται κυρίως από το Κόσοβο επιχειρούν να εισέλθουν στην Ουγγαρία το τελευταίο διάστημα, ενώ η χώρα δέχθηκε τουλάχιστον δέκα χιλιάδες αιτήσεις για άσυλο από Κοσοβάρους πολίτες μόνο τον μήνα Ιανουάριο. Οι περισσότερες από τις αιτήσεις κατατίθενται, ώστε να αποφύγουν οι μετανάστες την άμεση απέλασή τους από την Ουγγαρία και να μπορέσουν ορισμένοι να περάσουν σε άλλες δυτικές χώρες που εντάσσονται στη ζώνη Σένγκεν, καθώς οι αιτήσεις τους βρίσκονται υπό επεξεργασία.

Οπως δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, την Παρασκευή, το ουγγρικό Κοινοβούλιο σχεδιάζει να θεσπίσει νομοθεσία που θα επιτρέπει την επέκταση της κράτησης των παράνομων μεταναστών ή την άμεση απέλασή τους, για να αποφευχθεί η μετατροπή της χώρας σε «κατασκήνωση οικονομικών μεταναστών». Ο Ορμπαν διευκρίνισε σε συνέντευξή του στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό Κόσουθ ότι οι περισσότεροι Κοσοβάροι μετανάστες κατευθύνονται προς την Αυστρία και τη Γερμανία, και πρόσθεσε ότι και αυτά τα κράτη θα αυστηροποιήσουν τους κανονισμούς τους μέσα στους επόμενους μήνες, με αποτέλεσμα να παραμείνουν όλα τα άτομα στην Ουγγαρία παράνομα.

Περίπου είκοσι Γερμανοί αξιωματούχοι της αστυνομίας βρίσκονται από χθες στα σύνορα της Σερβίας με την Ουγγαρία, για να συμβάλουν στο έργο των τοπικών Αρχών ενάντια στην παράνομη μετανάστευση. Οι Γερμανοί αστυνομικοί ξεκίνησαν περιπολίες εξοπλισμένοι με οχήματα που διαθέτουν θερμικές κάμερες. Η Γερμανία απέρριψε το 99% των αιτήσεων για άσυλο από Κοσοβάρους πολίτες τον περασμένο χρόνο. Η Σερβία αναγνωρίζει τα ταξιδιωτικά έγγραφα των Κοσοβάρων διευκολύνοντας την έξοδό τους από τη χώρα.

O αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του Ορμπαν (Fidesz), Ανταλ Ρόγκαν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι προτάθηκε να κρατούνται οι αιτούντες άσυλο σε ειδικά κέντρα μέχρι να επεξεργαστούν οι Αρχές τις αιτήσεις τους και εάν αυτές απορριφθούν να απελαύνονται άμεσα. Οι περισσότεροι, ωστόσο, από τους Κοσοβάρους θα αντιμετωπιστούν ως οικονομικοί μετανάστες, που δεν έχουν λόγο να ζητούν άσυλο, και κατ’ επέκταση θα λάβουν αρνητική απάντηση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή