Τι αναζητεί η Αθήνα σε Μόσχα και Πεκίνο

Τι αναζητεί η Αθήνα σε Μόσχα και Πεκίνο

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο και αν φαντάζει παράδοξο λόγω των εν εξελίξει κρίσιμων διαπραγματεύσεων για μια νέα συμφωνία με τους δανειστές, το πρώτο θέμα που ετέθη στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Γερμανίας και Ελλάδας, Σταϊνμάγερ και Κοτζιά, την περασμένη Τρίτη στο Βερολίνο, δεν ήταν τα οικονομικά, αλλά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Στο ζήτημα αυτό που εμπλέκεται πλέον ενεργά το Βερολίνο, ο κ. Σταϊνμάγερ έθεσε στον κ. Κοτζιά το ερώτημα γιατί δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία, θεωρώντας ίσως ότι η Αθήνα φέρει ευθύνες για την αποτυχία εξεύρεσης λύσης. Ο Ελληνας υπουργός απάντησε ότι, πέραν του ονόματος, θέμα στο οποίο τα περισσότερα πολιτικά κόμματα έχουν κοινή θέση πλέον, υπάρχει και το ζήτημα του αλυτρωτισμού, γνωρίζοντας ότι το θέμα αυτό ενδιαφέρει περισσότερο το Βερολίνο, και συμφώνησαν να εξετάσουν το ζήτημα πιο συστηματικά.

Λίγες μόνο ώρες αργότερα στη Μόσχα, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών έθετε ως μείζονος σημασίας θέματα προς συζήτηση με τον κ.Λαβρόφ, όχι κάποιο δάνειο, αλλά τα προβλήματα αποσταθεροποίησης μεγάλων περιοχών από την Ουκρανία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Ιράκ, τη Λιβύη και γενικότερα την ευρύτερη περιοχή. Πολύς χρόνος αφιερώθηκε επίσης στο ενεργειακό πρόβλημα, τη διπλωματία των αγωγών, τη διμερή συνεργασία στα θέματα αυτά, το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά προβλήματα.

Οι κινήσεις αυτές σηματοδοτούν μια κεντρική πολιτική επιλογή της νέας κυβέρνησης να επαναφέρει τη διπλωματία υπό την ευρύτερη σημασία της στην κεντρική πολιτική σκηνή, φιλοδοξώντας να βελτιώσει τη θέση της χώρας στον κόσμο και, μέσω της αναβάθμισης των σχέσεων με τους μεγάλους παίκτες του κόσμου, να επιδιώξει τα μέγιστα δυνατά οφέλη για τη χώρα. Η προσπάθεια αυτή μόλις άρχισε και θα συνεχιστεί άμεσα. Καλά ενημερωμένες κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι αν η κυβέρνηση καταφέρει να πετύχει μια αξιοπρεπή συμφωνία με τους δανειστές, θα απελευθερωθεί μια τεράστια δύναμη που θα δημιουργήσει ένα νέο σκηνικό για την Ελλάδα. Παράλληλα, έντονη θα είναι και η δράση που θα αναπτύξει ο κ. Τσίπρας και ήδη αρχίζει η προετοιμασία για να ανταποκριθεί σε πλήθος προσκλήσεων, μεταξύ των οποίων από την Κίνα και τη Ρωσία.

Αυτή την εβδομάδα ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να μεταβεί στο Παρίσι, πιθανόν και στο Κίεβο, προκειμένου να συνεχίσει την αποστολή που άρχισε την περασμένη εβδομάδα. Ενα μέρος αυτής της αποστολής αφορά τη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας και το δεύτερο την επιστροφή στη διπλωματία με αναβαθμισμένο ρόλο.

Διπλωματικές πηγές αποτιμούν ιδιαιτέρως θετικά τα ταξίδια του κ. Κοτζιά σε Βερολίνο και Μόσχα, αν και σε κάθε συνάντηση καταγράφηκαν και αμήχανες στιγμές, δεδομένης και της πολύ βαριάς ατζέντας και πίεσης που έχουν όλες οι πρωτεύουσες αυτό το διάστημα.

Για παράδειγμα, αμηχανία προκλήθηκε στο Βερολίνο όταν ο κ. Κοτζιάς έθεσε το θέμα των επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα λεπτά, καθώς είχαν προηγηθεί οι επίσημες δηλώσεις. Εντός της αιθούσης στη διευρυμένη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών ο κ. Κοτζιάς πρότεινε να συσταθεί και ελληνογερμανική επιτροπή σοφών που, πέραν του δανείου, να συζητήσει και γενικότερα ζητήματα που απορρέουν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Κατοχή. Η γερμανική αντιπροσωπεία άκουσε αλλά δεν αντέδρασε καν, με έκδηλη αμηχανία. Από τη μια πλευρά η μη αντίδραση σημαίνει μη αναγνώριση του προβλήματος, από την άλλη όμως η αμηχανία σηματοδοτεί τη σιωπηρή παραδοχή ότι το πρόβλημα μεγεθύνεται και παίρνει διαστάσεις.

Περίπου η ίδια αίσθηση αμηχανίας δημιουργήθηκε με τον Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο κ. Κοτζιάς θα ζητούσε δάνειο από τη Ρωσία, εντύπωση που όμως δημιούργησε ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος. Το θέμα τελικά δεν ετέθη, προς ανακούφιση του κ. Λαβρόφ.

Μια ιδιότυπη διπλωματική τρόικα

Φιλόδοξος στόχος του υπουργού Εξωτερικών είναι να δημιουργήσει γόνιμο έδαφος ώστε η Ελλάδα να μην αγνοείται, αλλά να καλείται σε κάθε διαβούλευση. Με τον τρόπο αυτό, θέλει να δημιουργήσει ένα δίκτυο στήριξης των ελληνικών θέσεων και στα εθνικού ενδιαφέροντος προβλήματα (ΠΓΔΜ, Κυπριακό και ελληνοτουρκικές σχέσεις). Σε πρώτη φάση ο κ. Κοτζιάς καλλιεργεί τις σχέσεις με μια ιδιότυπη διπλωματική τρόικα, τον Λαβρόφ, τον Σταϊνμάγερ και τη Φεντερίκα Μογκερίνι, ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια. Μέσω αυτής της τρόικας θα επιδιώξει να αυξήσει την ελληνική συμμετοχή στις διαβουλεύσεις για την περιφερειακή ασφάλεια, τα Βαλκάνια, την ευρύτερη Μέση Ανατολή και τις σχέσεις με τη Ρωσία, που αποτελούν ένα μεγάλο και ιδιαίτερο κεφάλαιο για τη Δύση. Τέλος, παρά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, ούτε φιλορωσική πολιτική εκδηλώθηκε ούτε κρίση προέκυψε στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, και στην πράξη διαψεύστηκαν οι όποιες ανησυχίες καλλιεργήθηκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή