Μασκαρέματα και βόλτες στο Ρέθυμνο

Μασκαρέματα και βόλτες στο Ρέθυμνο

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατηφορίζουμε στην Κρήτη για άλλη μία γεύση καρναβαλιού και… όχι μόνο.

Eχει γίνει πια παράδοση. Κάθε χρόνο, στην καρδιά του χειμώνα ή στα πρώτα σκιρτήματα της άνοιξης, ανάλογα με τον καιρό, κατηφορίζουμε στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης για τις Απόκριες. Και για μια μυρωδιά από τον γλυκό Νότο. Πόσω μάλλον φέτος, που το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι συμπληρώνει 101 χρόνια ζωής και αλλάζει σελίδα, δίνοντας στη σκυτάλη στη νέα γενιά. Στους νέους και στα παιδιά είναι, λοιπόν, αφιερωμένη η φετινή διοργάνωση· σε αυτές τις ηλικίες απευθύνεται το κοινωνικό μήνυμα του φετινού καρναβαλιού, που εναντιώνεται στον σχολικό εκφοβισμό (με κεντρικό σύνθημα: «η σιωπή δεν σταματά τη βία, μη φοβάσαι, μίλα»), και με την παρέλαση των σχολείων της πόλης ξεκίνησαν για πρώτη φορά ετούτη τη χρονιά οι εορταστικές εκδηλώσεις.

Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, άλλωστε, είναι μια μεγάλη γιορτή, όπου συμμετέχει όλη η πόλη και η οποία κορυφώνεται το τελευταίο τετραήμερο του Τριωδίου. «Οι καρναβαλικές ομάδες δουλεύουν όλο το χρόνο», μας λέει η Πέπη Μπιρλιράκη-Μαμαλάκη,  αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πρασίνου και Προβολής του δήμου, αλλά πάνω απ’ όλα καρναβαλίστρια. «Συγκεντρώνουν τα μέλη τους και σχεδιάζουν, προγραμματίζουν, κατασκευάζουν και υλοποιούν το θέμα τους με βάση την ιδεολογία και την κουλτούρα τους. Φτιάχνουν άρματα από οικολογικά υλικά, ενώ οι στολές τους πολλές φορές γίνονται από τους ίδιους ή από ντόπιες βιοτεχνίες. Ο καθένας μπορεί να συμμετέχει, εύκολα. Αρκεί να διαλέξει την ομάδα και το θέμα που του αρέσει». Βέβαια, για τώρα -αν δεν έχετε ήδη προνοήσει- μάλλον θα δυσκολευτείτε να βρείτε ομάδα και στολή.

Η πόλη διατηρεί, πάντως, πολύ παλιά αποκριάτικα έθιμα. Ενα από αυτά είναι η «κρητική καντάδα», όπου μαντολίνα, λύρες και λαούτα ξεχύνονται στους δρόμους του ιστορικού κέντρου, πλημμυρίζοντας το χώρο με παραδοσιακούς ήχους. Ακόμη, η εκφώνηση και αντιφώνηση του Βασιλιά Καρνάβαλου, που αναβιώνει την παλιά σάτιρα, καθώς και η Νυχτερινή Παρέλαση, που πραγματοποιείται την παραμονή της Μεγάλης Παρέλασης και φέτος αναμένεται να είναι το ίδιο… μεγάλη και σπουδαία (με 47 ομάδες και 34 άρματα!). Το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων είναι η Τελετή Λήξης με το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου. Η αυλαία, ωστόσο, πέφτει στα χωριά την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, όπου στον απόηχο του ξεφαντώματος αναβιώνει το «κλέψιμο της νύφης», τα «μουντζουρώματα», η «παρέλαση της καμήλας», το «μπεγιράκι», το «αυγομάζωμα» και πολλά άλλα παραδοσιακά δρώμενα.

Ολα τα έχει το Ρέθυμνο αυτή την εποχή. Και διασκέδαση, για όσους αρέσκονται στα καρναβάλια και στις νυχτερινές εξόδους (με ρακάδικα, καφέ, μπαρ και κλαμπ – όλα σε απόσταση αναπνοής). Αλλά και δυνατότητα για ημερήσιες -πιο ήσυχες- βόλτες είτε στην πανέμορφη Παλιά Πόλη, στο λιμάνι και στην παραλία είτε στα γύρω χωριά. Εντός των ορίων του Ρεθύμνου μια καλή ιδέα είναι να κινηθείτε με ποδήλατο, καθώς υπάρχει ένα εκτενές δίκτυο ποδηλατόδρομων και δυνατότητα βραχυπρόθεσμης χρήσης ποδηλάτων από 4 σταθμούς (με έκδοση ειδικής κάρτας έναντι αντιτίμου), ενώ για λίγο πιο έξω θα χρειαστείτε αυτοκίνητο.

Αργυρούπολη, Ατσιπόπουλο, Αρμένοι είναι χωριά που με την πρώτη ματιά δεν γεμίζουν το μάτι, αλλά όλα τους ανεξαιρέτως έχουν καλά κρυμμένα μυστικά που αξίζει να ανακαλύψετε, όπως κάποια συγκλονιστικά κτίσματα που κρατούν από τα χρόνια των Ενετών, ξακουστές ταβέρνες, ντόπια προϊόντα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε (τυριά, παξιμάδια, βότανα κ.λπ.) και πρωτίστως αυθεντικά φιλόξενους ανθρώπους. Λίγο πιο μακριά (προμηθευτείτε χάρτη του νομού για να μη χαθείτε), η περιβόητη Μονή Αρκαδίου και η Αρχαία Ελεύθερνα πιο πέρα είναι προορισμοί που θα επισκεφτείτε για να μυρίσετε την άνοιξη που έρχεται, αλλά και να μελετήσετε λίγη ιστορία, αρχαία και νεότερη. Ειδικά η Ελεύθερνα -ο βασικός αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο της οποίας αναμένεται να ανοίξουν για το κοινό το προσεχές φθινόπωρο-, είναι ο τόπος που το επόμενο διάστημα θα συζητηθεί… καθώς αποτελεί τη «νέα Κνωσό» της Κρήτης. Εδώ θα επιστρέψουμε σύντομα.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

> Πληροφορίες για τις εκδηλώσεις αλλά και για όλα τα τουριστικά πακέτα που έχουν σχεδιαστεί για την περίοδο του καρναβαλιού θα βρείτε στο καλά ενημερωμένο www.rethymnocarnival.gr.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή