Κατερίνα Βρανά: «Είμαι 37, αλλά σε όλους λέω ότι είμαι 31»

Κατερίνα Βρανά: «Είμαι 37, αλλά σε όλους λέω ότι είμαι 31»

5' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα πρέπει να ήταν αστεία από παιδί, αλλά η κωμωδία, ιδιαίτερα το είδος της stand up comedy που παρουσιάζει η Κατερίνα Βρανά, προϋποθέτει σκληρή δουλειά. Της πήρε τέσσερα χρόνια για να τελειοποιήσει την παράσταση «Φέτα με τη βασίλισσα», με την οποία έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό στη Βρετανία και στην Ελλάδα, και εδώ και ένα χρόνο προετοιμάζει τη νέα της παράσταση, που έχει αποκλειστικό θέμα το σεξ και θα κάνει πρεμιέρα τον Μάρτιo στο Διεθνές Φεστιβάλ Κωμωδίας της Μελβούρνης. Η Βρανά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Η απόφασή της να σπουδάσει υποκριτική στην Αγγλία την έφερε σε επαφή με τον κόσμο της stand up comedy. «Τρέχει» ένα από τα πιο επιτυχημένα comedy clubs του Λονδίνου, το Angel Comedy, και παράλληλα διαχειρίζεται μαζί με το Θέατρο 104 ένα stand up comedy club στα διεθνή πρότυπα. Πρόσφατα, το CNN την κατέταξε στη λίστα με τις δεκατρείς καλύτερες γυναίκες κωμικούς παγκοσμίως.

Είναι εύκολο για μια γυναίκα να μιλάει για το σεξ; Μπροστά σε κόσμο ή κατ’ ιδίαν;

Δεν νιώθετε καμιά φορά άβολα μπροστά στο κοινό; Δεν νιώθω άνετα περιγράφοντας δικές μου, προσωπικές εμπειρίες στο σεξ. Προσπαθώ να μην το κάνω, διότι δεν είναι μόνο… δικές μου. Ηταν και κάποιος άλλος εκεί.

Το σεξ βγάζει εύκολο γέλιο;

Είναι πολύ συνηθισμένο θέμα, αλλά εγώ ήθελα να το πλησιάσω λίγο διαφορετικά: για το πώς νιώθουμε και όχι με αστεία του τύπου «η γυναίκα μου έχει πονοκέφαλο».

Τα αστεία γύρω από το σεξ είναι συχνά χοντροκομμένα;

Δεν κατακρίνω το χοντροκομμένο. Και αυτό έχει τη θέση του. Απλώς δεν είναι αυτή η αισθητική μου.

Ο πατέρας σας έχει έρθει να σας δει τώρα τελευταία;

Ο πατέρας μου φοβάται πάρα πολύ για την επόμενη παράσταση. Αλλά βοηθάει ο 17χρονος μικρός μου αδερφός. Είδαν μαζί κάποιες δοκιμές στο Comedy Club και, ενώ ο Παναγής πέθανε στα γέλια, ο πατέρας μου ηρέμησε μόνο όταν άκουσε και το κοινό να γελάει.

Ενας Ελληνας πατέρας δεν μπορεί ποτέ να αποδεχτεί ότι η κόρη του έχει σεξουαλική ζωή;

Νομίζω ότι και οι δύο γονείς μου το έχουν πλέον συνηθίσει. Αλλά έχουν τραβήξει πολλά. Τους λυπάται η ψυχή μου. Τους διηγούμουν απίστευτες λεπτομέρειες από το τηλέφωνο -που δεν ήθελαν να ακούσουν!- διότι η απόσταση δημιουργεί πάντα μια ψεύτικη οικειότητα.

Ο φίλος σας τι λέει;

Δεν έχω φίλο αυτήν τη στιγμή, αλλά δεν θα ήμουν ποτέ με κάποιον που δεν θα έβλεπε αυτή την παράσταση με άνεση.

Είμαστε συντηρητικός λαός;

Σαφέστατα! Νομίζουμε ότι τα γνωρίζουμε όλα για το σεξ, αλλά ποτέ δεν το συζητάμε. Ενώ στη δυτική Ευρώπη και στην Αμερική γίνονται τρελές συζητήσεις επί του θέματος. Βέβαια, οι Ελληνες θα σου πουν: «Ωραία, το συζητάνε, αλλά στο κρεβάτι τι κάνουν;». Ε, μια χαρά είναι και στο κρεβάτι.

Δηλαδή δεν είναι οι Ελληνες άντρες οι καλύτεροι εραστές;

Οχι. Δεν είναι. Σοκαριστικό, ε; Το σεξ είναι θέμα συμβατότητας.

Στην παράστασή σας γελούν περισσότερο οι Ελληνες ή οι Εγγλέζοι;

Βγάζει πολύ περισσότερο γέλιο στις μικρές ηλικίες από 35 και κάτω. Επίσης τα παντρεμένα ζευγάρια δυσκολεύονται.

Η αντίληψη για το σεξ αλλάζει από γενιά σε γενιά;

Δεν ξέρω. Αγχώνομαι, όμως, διότι οι επιρροές των νέων είναι άχρηστες. Βλέπουν πολλές τσόντες. Αλλά το σεξ σε τσόντες με το σεξ στην αληθινή ζωή έχει την ίδια σχέση που έχει η ενόργανη γυμναστική με το περπάτημα. 

Γιατί η stand up comedy δεν έχει εξελιχθεί στην Ελλάδα;

Δεν καταλαβαίνω πού πήγε το χιούμορ από τις ταινίες του 60, με όλες τις απίστευτες ατάκες που έβγαιναν μέσα από αυτοσχεδιασμό. Δεν έκανε η Ρένα Βλαχοπούλου stand up; Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να της έλεγαν: «Ρένα, σταμάτα, πρέπει να μιλήσει και κάποιος άλλος τώρα». Εχουμε παράδοση στην καλή κωμωδία. Απλώς τα τελευταία χρόνια όλα, ακόμη και το χιούμορ, πήγαν στον χαμηλότερο κοινό παρονομαστή. Μου φαίνεται επίσης περίεργο που δεν βγήκε άλλος μετά τον Χάρρυ Κλυνν. Ισως ο Λαζόπουλος, αλλά στο πιο θεατρικό.

Σας αρέσει η εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου;

Είναι δύσκολο να κρίνεις τις επιλογές κάποιου που βρίσκεται στον ίδιο χώρο μ’ εσένα. Προφανώς έχει επιτυχία, διότι έχει νούμερα.

Σας ενοχλεί η πολιτική θέση σε έναν κωμικό;

Οχι, αρκεί να είναι ξεκάθαρη. Εγώ, βέβαια, θα σατίριζα και αυτόν που θα υποστήριζα.

Γιατί δεν κάνετε πολιτική σάτιρα;

Τη βαριέμαι λιγάκι, επειδή είναι πρόσκαιρη. Ας πούμε, το αγαπημένο μου αυτήν τη στιγμή είναι να κάνω τον Σαμαρά ως πληγωμένο γκόμενο που τον άφησε η Ελλάδα για τον μικρό.

Δεν θα έπρεπε να σατιρίζετε και τον Αλέξη Τσίπρα;

Δεν με έχει κάνει να γελάσω. Εγώ θα ήθελα έναν Βαρουφάκη. Που είναι «too cool for school».

Η χειρότερη στιγμή σας πάνω στη σκηνή;

Οταν δεν γελάνε. Είναι φριχτά. Απαίσια. Ειδικά όταν δεν φταις εσύ -που συνήθως φταις εσύ-, σε πνίγει το δίκιο σου να εξηγήσεις το αστείο και καταντάς γελοίος.

Η δουλειά αυτή σας τσαλακώνει;

Είμαι ήδη τσαλακωμένη. Ο κωμικός πρέπει να μπορεί να αυτοσαρκάζεται.

Σας λείπει το κανονικό θέατρο;

Κάποιες στιγμές. Αλλά μου αρέσει πάρα πολύ αυτό που κάνω.

Γιατί δεν κάνετε ένα σόου για την οικονομική κρίση;

Εχω αναφορές. Για παράδειγμα, στο εξωτερικό λέω ότι η κρίση έχει βγάλει όλο το παράδοξο από μέσα μας: είμαστε απίστευτα φιλόξενοι και εξαιρετικά ρατσιστές. Και στο BBC που με φιλοξένησαν ήθελα να πάω με χιούμορ, αλλά βγήκα από τα ρούχα μου όταν με ρώτησαν εάν η Ελλάδα έχει πληρώσει αρκετά. Μα πάνε καλά; Υπάρχουν κοινωνικά στρώματα στην Ελλάδα που δεν έχουν άλλο να δώσουν. Δεν υπάρχει κοινωνική ασφάλιση. Μη μου λέτε πράγματα με τα οποία δεν μπορώ να κάνω πλάκα!

Είναι αλήθεια ότι τα περισσότερα σχόλια σ’ εκείνη την εκπομπή ήταν για το μαλλί σας;

Το 90%! Ενας είπε ότι όσο το κοίταζε μεγάλωνε. Αλλά το κλιπάκι μου που εξηγούσε την κατάσταση στην Ελλάδα ήταν ένα από τα πιο πολυπαιγμένα εκείνο το μήνα.

Ποιος σας έχει εμπνεύσει περισσότερο;

Μεγαλύτερή μου έμπνευση ήταν το μάπετ σόου. Αυτήν τη στιγμή με εμπνέουν οι άλλοι Ελληνες κωμικοί. Υπάρχει ένα ρεύμα στην Ελλάδα. Είμαστε μόνο 35 άτομα και συνεργαζόμαστε όλοι με όλους.

Σας ενδιαφέρει να στέλνετε και μηνύματα μέσα από τη δουλειά σας;

Λέω αυτά που θέλω να μοιραστώ. Η άποψή μου είναι ότι το σεξ έχει ξεφύγει και ότι το χρησιμοποιούμε ξεχωριστά από τα συναισθήματα. Αμα σε κάνω να το σκεφτείς και λίγο παραπάνω, χαίρομαι πολύ, αλλά το θέμα μου είναι να γελάσεις. Αλλιώς θα γινόμουν λέκτορας ή ομιλήτρια στο TEDx.

Πόσων χρόνων είστε;

Είμαι 37, αλλά σε όλους λέω ότι είμαι 31.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή