Καθιστική ζωή: Πόσο βλάπτει την υγεία μας

Καθιστική ζωή: Πόσο βλάπτει την υγεία μας

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα πρόσφατο συνέδριο τεχνολογίας, ο Tim Cook, διευθύνων σύμβουλος της Apple, είπε πως ‘πολλοί γιατροί πιστεύουν ότι η καθιστική ζωή είναι ο νέος καρκίνος’ προσπαθώντας να προωθήσει μια νέα εφαρμογή που θα σε προειδοποιεί για το πόσες ώρες κάθεσαι μέσα στην μέρα. Εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις της καθιστικής ζωής στην υγεία.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ένας άνθρωπος που κάθεται πολλές ώρες- άσχετα με το αν γυμνάζεται ή όχι- μπορεί να είναι επιρρεπείς σε ψυχικές αλλά και σωματικές ασθένειες. Μάλιστα η καθιστική ζωή έχει συσχετιστεί και με τον αυξημένο κίνδυνο διάφορων τύπων καρκίνου.  Όπως έχει δηλώσει ο γιατρός Marc Hamilton του ερευνητικού κέντρου ‘Pennington Biomedical’ που μελετά πάνω από μια δεκαετία την επίδραση της αδράνειας στον ανθρώπινο οργανισμό: «αυτό που βλέπουμε συνέχεια είναι ότι το να καθόμαστε υπερβολικά δεν είναι το ίδιο με το να γυμναζόμαστε λίγο. Κάθε ώρα της ημέρας έχει αξία για την ανθρώπινη φυσιολογία και δεν μπορείς απλά να υπολογίζεις μόνο τις λίγες ώρες που μπορεί να γυμνάζεται κανείς μέσα στην μέρα».

Η νέα έρευνα του Hamilton, μάλιστα, δείχνει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν μια καθιστική ζωή έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν ασθένειες όπως ο διαβήτης, ακόμα και συγκριτικά με ανθρώπους που τρώνε μεγάλες ποσότητες ζάχαρης για παράδειγμα. «Πρέπει να ξυπνήσουμε και να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα. Η γυμναστική είναι καλή για κάποιους λόγους, αλλά η ελαφριά δραστηριότητα είναι καλή για κάποιους άλλους. Το ένα δεν αντικαθιστά το άλλο». Με άλλα λόγια λίγες ώρες γυμναστικής δεν μας επιτρέπουν να καθόμαστε 10 ώρες μέσα στην ημέρα. Αντίθετα, ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε τους κινδύνους που σχετίζονται με την καθιστική ζωή είναι να μην ακολουθούμε μια καθιστική ζωή!

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή