Προς αναστολή λειτουργίας η Αμυγδαλέζα

Προς αναστολή λειτουργίας η Αμυγδαλέζα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναστολή λειτουργίας του κέντρου κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα προσανατολίζονται ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης και η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου. Ωστόσο, παραμένουν πλήρως αδιευκρίνιστοι οι όροι μετάβασης στο διάδοχο καθεστώς (πιθανόν ανοικτοί χώροι φιλοξενίας), ενώ πηγές αναφέρουν ότι από την πλευρά της κ. Χριστοδουλοπούλου εκφράστηκε η πρόθεση να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία «εφαρμογής του υφιστάμενου νομικού πλαισίου που ορίζει την κράτηση ως ύστατο μέσο».

Χθες, αποφασίστηκε η επανεξέταση των φακέλων όλων των κρατουμένων στην Αμυγδαλέζα, διαδικασία που εξασφαλίζει τον απαραίτητο χρόνο έως την αποσαφήνιση των επόμενων βημάτων της κυβέρνησης. Εξάλλου, μέχρι χθες δεν είχαν ανατεθεί επισήμως αρμοδιότητες στους δύο αναπληρωτές υπουργούς, οι οποίοι ως εκ τούτου στερούνται του τυπικού δικαιώματος λήψης τελεσίδικων αποφάσεων. Ακόμα δεν είχαν καθοριστεί οι περιοχές ευθύνης των δύο υπουργείων, με πηγές του νεοσύστατου υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να διευκρινίζουν ότι, εφόσον θα υπάρχουν και κλειστά κέντρα, είναι απαραίτητη η συναρμοδιότητα.

Θεωρητικά, πάντως, πρόθεση των κ. Πανούση και Χριστοδουλοπούλου είναι τα κέντρα κράτησης να μετατραπούν σε «ελεύθερης φιλοξενίας», δίχως προς το παρόν να διευκρινίζονται οι όροι λειτουργίας των νέων «ανοικτών δομών». Στη χθεσινή συνάντηση αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει πόσοι από τους κρατουμένους είναι, π.χ., ανήλικοι που χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης, πόσοι έχουν συμπληρώσει το ανώτατο χρονικό όριο κράτησης των 18 μηνών, πόσοι ανήκουν στην κατηγορία των «μη απελάσιμων» κ.ά. Ερωτηθείς σχετικά αξιωματούχος της Κατεχάκη δήλωσε στην «Κ» ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανασταλεί η κράτηση των παράτυπων μεταναστών και να αντικατασταθεί με την επιβολή περιοριστικών όρων, όπως ισχύει στις υπόλοιπες κατηγορίες κρατουμένων (εμφάνιση σε Α.Τ., δήλωση μόνιμης κατοικίας).

Ερωτήματα και σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα εφαρμογής του μέτρου διατυπώνουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. Επιπλέον, επισημαίνουν ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουν αφεθεί ελεύθεροι από την Αμυγδαλέζα 700 παράτυποι μετανάστες, καθώς και ότι οι ανήλικοι παραμένουν σε ειδικό χώρο της εγκατάστασης μόνο για όσο διάστημα δεν γίνονται δεκτοί (λόγω έλλειψης χώρου) σε ξενώνες που λειτουργούν με ευθύνη ΜΚΟ. Πάντως, ο κ. Πανούσης έσπευσε χθες να διευκρινίσει ότι πρόθεσή του δεν είναι οι παράτυποι μετανάστες να επιστρέψουν ανεξέλεγκτα στις πλατείες και ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να εξευρεθούν τρεις νέοι χώροι που θα λειτουργήσουν ως κέντρα ελεύθερης φιλοξενίας στην Αττική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή