Οι διατυπώσεις και οι διαφορές στα δύο κείμενα

Οι διατυπώσεις και οι διαφορές στα δύο κείμενα

6' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παράταση του «τρέχοντος προγράμματος» και όχι της «τρέχουσας δανειακής σύμβασης» είναι η βασική διαφορά των δύο κειμένων, του σχεδίου δηλαδή απόφασης του Eurogroup που απέρριψε η ελληνική πλευρά, και του κειμένου αρχών που παρουσίασε ο κ. Μοσκοβισί στον κ. Βαρουφάκη, όπως το αποκάλυψε αργά χθες το βράδυ ο δημοσιογράφος του Channel 4 Πολ Μέισον. Ωστόσο και στο δεύτερο κείμενο γίνονται αρκετές αναφορές στο «τρέχον πρόγραμμα».

Δείτε τις δηλώσεις Βαρουφάκη μετά το τέλος του Eurogroup, όπου αναφέρεται η ύπαρξη κειμένου Μοσκοβισί:

Οι πρώτες δύο παράγραφοι συμπίπτουν και αναφέρονται στις συζητήσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο, καθώς και στις δεσμεύσεις της Αθήνας «για μία ευρύτερη και βαθύτερη μεταρρυθμιστική διαδικασία που έχει στόχο την βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης, ενισχύοντας την κοινωνική δικαιοσύνη» και για την εφαρμογή «των επί μακρόν εκκερεμών μεταρρυθμίσεων για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης». Επίσης στην «αδιαμφισβήτηση δέσμευση να τιμήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς όλους τους πιστωτές».

Οι φράσεις της τρίτης παραγράφου «συζητήσαμε τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης στη βάση του έργου που έχει αναληφθεί από τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές. Καλωσορίσαμε ότι σε μία σειρά τομέων οι προτεραιότητες της ελληνικής πολιτικής μπορούν να συνδράμουν την ενίσχυση και καλύτερη εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής βοήθειας», είναι κοινές. Στη συνέχεια όμως το Eurogroup αναφέρει: «Οι ελληνικές αρχές έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν με επιτυχία το πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη τους τα σχέδια της νέας κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, σκοπεύουμε να κάνουμε την καλύτερη δυνατή χρήση της υφιστάμενης δομικής ευελιξίας του τρέχοντος προγράμματος. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν σθεναρά ότι θα απόσχουν από κάθε μονομερή ενέργεια και θα συνεργαστούν σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ειδικά στους τομείς της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, το χρηματοπιστωτικό τομέα και τις συντάξεις». Αντιθέτως το σχετικό απόσπασμα του κ. Μοσκοβισί έχει ως εξής: «η ενίσχυση και η καλύτερη εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής βοήθειας μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για μία νέα συμφωνία. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση της υφιστάμενης δομικής ευελιξίας του τρέχοντος προγράμματος καθώς θα αρχίζουν οι εργασίες για τη νέα συμφωνία. Θα συνεργαστούν στενά με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους τους για να διασφαλίσουν τις συμφωνημένες παραμέτρους για τις μεταρρυθμίσεις».

Σε ό,τι αφορά το χρέος, το Eurogroup αναφέρει: «Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να εξασφαλίσουν πρωτογενή πλεονάσματα και χρηματοδότηση προκειμένου να εγγυηθούν την βιωσιμότητα του χρέους, σε αρμονία με τους στόχους που είχαν συμφωνηθεί με την απόφαση του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012. Επιπλέον όλα τα νέα μέτρα πρέπει να χρηματοδοτηθούν και να μην διακινδυνεύσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα». Στο κείμενο του κ. Μοσκοβισί δεν υπάρχει η αναφορά στην απόφαση του Νοεμβρίου του 2012 ενώ δίνεται ως πιθανή εναλλλακτική διατύπωση «η αποχή από μονομερείς ενέργειες με δημοσιονομικές επιπτώσεις».

Δείτε τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων μετά το τέλος του Eurogroup:

Σύμφωνα με το κείμενο του Γάλλου επιτρόπου «τα παραπάνω δημιουργούν τη βάση για ένα αίτημα παράτασης της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, που θα λάβει τη μορφή ενός ενδιάμεσου βήματος προς μία νέα συμφωνία, που θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί σε αυτή την περίοδο έξι μηνών». Αντιθέτως το κείμενο του Eurogroup έχει στο συγκεκριμένο σημείο ως εξής: «Σε αυτή τη βάση, οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν εξάμηνη τεχνική παράταση του υπάρχοντος προγράμματος ως ενδιάμεσο βήμα. Αυτό θα γεφύρωνε το χρόνο για τις ελληνικές αρχές και το Eurogroup να εργαστούν σε μία συνακόλουθη διευθέτηση». Και τα δύο κείμενα συμφωνούν, πάντως, ότι: «Συμφωνήσαμε ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να παίζει το ρόλο του σε αυτήν τη νέα διευθέτηση. Το Eurogroup διάκειται θετικά προς αυτό το αίτημα των ελληνικών αρχών». Τέλος συμπίπτουν «στην επέκταση της διάθεσης των ομολόγων του EFSF, που κατέχει το ΤΧΣ για έξι μήνες, παράλληλα με την επέκταση του EFSF».

Το προσχέδιο του εγγράφου που δόθηκε στη δημοσιότητα και απέρριψε ο Γ. Βαρουφάκης.

Αναλυτικότερα, μετά το Eurogroup διέρρευσαν δύο προσχέδια ανακοινώσεων, τα οποία είχαν ετοιμαστεί πριν το τελικό που απέρριψε η Αθήνα.

Στο πρώτο κείμενο, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι παρακάτω αναφορές:

«Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την ισχυρή τους δέσμευση σε μία μεγαλύτερη και βαθύτερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με σκοπό την διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα». 

«Συγκεκριμένα, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, καθώς και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Την ίδια στιγμή οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να τηρήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους. Οι ελληνικές αρχές θα κάνουν την πιο αποτελεσματική χρήση της συνεχόμενης παροχής τεχνικής βοήθειας».

«Οι ελληνικές αρχές προτίθενται να κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας στο υφιστάμενο πρόγραμμα καθώς ξεκινάνε εργασίες για τη νέα συμφωνία. Θα συνεργαστούν στενά με τους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους τους για να εξασφαλίσουν συμφωνημένες παραμέτρους για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

«Οι ελληνικές αρχές συμφωνούν στην εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος και χρηματοδότησης ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Τυχόν νέα μέτρα θα χρηματοδοτηθούν και δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους ή της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

«Τα παραπάνω αποτελούν τη βάση για ένα αίτημα για την παράταση της ισχύουσας δανειακής συμφωνίας, παίρνοντας τη μορφή ενός ενδιάμεσου βήματος προς μια νέα συμφωνία, η οποία θα πρέπει να συζητηθεί  και να αποφασιστεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των έξι μηνών. Συμφωνήσαμε, επίσης, ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο σε αυτή τη συμφωνία. To Eurogroup διάκειται ευνοϊκά προς ένα τέτοιο αίτημα από τις ελληνικές αρχές».

Το δεύτερο κείμενο, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη, κοινωνικά δίκαιη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων που θα στοχεύει στη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Ειδικότερα, η Ελληνική Κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, καθώς και την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης. Προτίθεται να αναλάβει άμεση δράση για να διασφαλίσει ένα πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα το οποίο να περιέχει την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Θα διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα δεν θα ανατρέψουν τις υφιστάμενες δεσμεύσεις και είναι πλήρως χρηματοδοτημένα. Θα απέχει από μονομερείς ενέργειες και θα συνεργαστεί στενά με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της.

Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους της και θα διασφαλίσει υγιή και βιώσιμα δημόσια οικονομικά, μέσω της επίτευξης και της διατήρησης σημαντικών πρωτογενών πλεονασμάτων. Η σκοπιμότητα της επίτευξης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015 θα πρέπει να εξεταστεί υπό το πρίσμα των οικονομικών εξελίξεων. Μέτρα για τη μείωση του χρέους και την επίτευξη περαιτέρω διατηρήσιμης μείωσης του ελληνικού λόγου του χρέους ως προς το ΑΕΠ, θα πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.

Ταυτόχρονα οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές της. Τo παραπάνω αποτελεί την βάση για μία επέκταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης, που μπορεί να πάρει την μορφή ενός (τετράμηνου) ενδιάμεσου προγράμματος, σαν μία μεταβατική περίοδο έως την διαβούλευση και ολοκλήρωση για ένα νέα συμβόλαιο για την ανάπτυξη της Ελλάδας.

Όταν κριθεί σκόπιμο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρέχει τεχνική υποστήριξη στην Ελλάδα για να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Το  Εurogroup καλεί τους θεσμούς να συνεχίσουν την τεχνική δουλειά με τις ελληνικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων του εντοπισμού των χρηματοδοτικών αναγκών, πώς θα καλύπτονται και ποιες είναι κατάλληλες προϋποθέσεις. Οι θεσμοί θα δώσουν αναφορά στο Eurogroup μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου».

Το τρίτο κείμενο είναι αυτό που σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη παρουσιάστηκε στο τέλος και η Αθήνα αρνήθηκε να υπογράψει γιατί έκανε λόγο για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή