Δώστε χώρο στην Ελλάδα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δανειστές της Ελλάδας, κυρίως η Γερμανία, επιμένουν ότι υπερασπίζονται σημαντικές αρχές: μια χώρα πρέπει να αποπληρώνει τα χρέη της και η μακροπρόθεσμη επιτυχία του ευρώ εξαρτάται από το κατά πόσον ακολουθούν οι πάντες τους κανόνες.

Ολα αυτά μπορεί να ακούγονται εξαιρετικά επί της αρχής, αλλά δεν συμβαδίζουν με την πραγματικότητα όταν διακυβεύεται μία χώρα και το ευρώ, όπως συμβαίνει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των υπολοίπων 18 χωρών που διακόπηκαν την περασμένη Δευτέρα.

Η επικίνδυνη πιθανότητα μιας ελληνικής χρεοκοπίας και κρίσης στο ευρωσύστημα έχει γίνει πολύ αληθινή. Το άμεσο ζήτημα αφορά την επέκταση της συμφωνίας διάσωσης ύψους 240 δισ. ευρώ, η οποία εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να αποδεχτεί την επέκταση των υπαρχόντων όρων και ότι πρέπει να το πράξει μέχρι την Παρασκευή ώστε να έχουν όλες οι κυβερνήσεις το χρονικό περιθώριο να την εγκρίνουν.

Η επέκταση θα απελευθερώσει αμέσως πόρους ύψους 7 δισ. ευρώ, όμως η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα αρνήθηκε την επέκταση του προγράμματος και αναζητεί στη θέση του ένα δάνειο-γέφυρα όσο θα διαρκεί η διαπραγμάτευση για μια νέα και λιγότερο τιμωρητική συμφωνία διάσωσης. Οι δανειστές ανακοίνωσαν ότι αν υπογράψει η Ελλάδα την επέκταση, τότε μπορεί να συναφθεί μια νέα συμφωνία ώστε να είναι λιγότερο σκληρή η λιτότητα. Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης απέρριψε τις υποσχέσεις ως «νεφελώδεις». Το υπάρχον πρόγραμμα, είπε, είναι «μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης» και η κυβέρνησή του εκλέχθηκε ώστε να το αλλάξει. Από την άλλη πλευρά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι συμπεριφέρεται «αρκετά ανεύθυνα». Οτιδήποτε και αν νομίζει η τρόικα ότι έχει το δικαίωμα να απαιτήσει, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρόγραμμα λιτότητας αποδείχτηκε βαθύτατα λανθασμένο και ότι στην πραγματικότητα κατέστησε ανέφικτη την αποπληρωμή του τρομερού ελληνικού χρέους. Πράγματι, ο κ. Τσίπρας έδωσε προεκλογικά ορισμένες υποσχέσεις που είναι δύσκολο να εκπληρωθούν, όπως να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, να μειώσει τη φορολογία ή να ξαναπροσλάβει δημοσίους υπαλλήλους. Επίσης, οι Βρυξέλλες δεν είναι εξοικειωμένες με το ευφραδές στυλ του κ. Βαρουφάκη.

Ομως στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, οι Ελληνες ηγέτες κατέστησαν σαφές ότι είναι έτοιμοι να διατηρήσουν μεγάλο μέρος του υπάρχοντος προγράμματος και ότι οι εκλογείς τους τους έχουν δώσει την εντολή να καταπολεμήσουν πραγματικά τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή. Οι ιδέες που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, όπως το δάνειο-γέφυρα και η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων (δηλαδή του πλεονάσματος χωρίς να υπολογίζεται το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους) στο σημερινό επίπεδο του 1,5% του ΑΕΠ, αξίζουν κάτι περισσότερο από την απότομη απόρριψη που είχαν.

Και αν πρέπει να μεταφερθούν ορισμένες προθεσμίες και να αλλαχθούν ορισμένα επιχειρήματα, δεν θα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στις Βρυξέλλες. Οσο δύσκολο και να είναι για τους υπουργούς της Ευρωζώνης να κάνουν παραχωρήσεις προς ένα έθνος που θεωρούν ότι είναι σπάταλο και αχάριστο, πρέπει τώρα να κατανοήσουν ότι η παραχώρηση λίγου χώρου στην Ελλάδα αποτελεί τη μόνη καλή επιλογή που έχουν στη διάθεσή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή