500 λέξεις με τον Στάμο Τσιτσώνη

500 λέξεις με τον Στάμο Τσιτσώνη

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Στάμος Τσιτσώνης γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα όπου σπούδασε Μαθηματικά. Δίδαξε για πολλά χρόνια στη Σχολή Μωραΐτη και στο Κολλέγιο Αθηνών και είναι από τα πρώτα μέλη της ομάδας «Θαλής και Φίλοι». Εχει γράψει βιβλία Μαθηματικών και έχει μεταφράσει περισσότερα στον χώρο της λεγόμενης μαθηματικής λογοτεχνίας. Το πρόσφατο βιβλίο του είναι η συλλογή διηγημάτων «Χωρίς απόδειξη» (εκδ. Κριτική).

Ποια βιβλία έχεις αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σου;

Αυτή την εποχή οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ με κρατούν αρκετή ώρα ξύπνιο, ενώ ο Αντριου Κρούμι με το «Sputnik Caledonia» διεκδικεί επίμονα μια δεύτερη ανάγνωση.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα ήθελες να είσαι και γιατί;

Χωρίς να είμαι κάτι σημαντικό, θεωρώ πως μου αρκεί ο ρόλος του ήρωα της απλής ζωής που ζω.

Με ποιον συγγραφέα θα ήθελες να δειπνήσεις;

Φαντάζομαι ένα δείπνο με τον Γιούνας Γιόχανσον και τον Γιάννη Ξανθούλη. Το πνευματώδες και ανατρεπτικό χιούμορ του πρώτου και η σαρκαστική όσο και ανθρώπινη γραφή του δεύτερου θα προδιέθεταν για μια ευχάριστη βραδιά.

Το τελευταίο βιβλίο που σε συγκίνησε;

Η συγκίνηση από ένα βιβλίο μπορεί να προκληθεί όταν ο συγγραφέας περιγράφει συναισθήματα που θα ήθελε να εκφράσει και ο αναγνώστης, αλλά μπορεί να προκληθεί και από την αποκάλυψη μιας ιστορικής ή επιστημονικής αλήθειας που ήταν άγνωστη. Πάντως τα βιβλία του Νίκου Θέμελη παραμένουν στο πρώτο ράφι της βιβλιοθήκης μου.

Πώς ήταν για σένα η πρώτη σου επαφή με τη διαδικασία της γραφής και της έκδοσης ενός λογοτεχνικού βιβλίου;

Την πρώτη μου εμπειρία με τον χώρο του βιβλίου απέκτησα πριν από κάμποσα χρόνια όταν υπήρξα συνιδιοκτήτης ενός μικρού εκδοτικού οίκου με αξιόλογες εκδόσεις. Τα βιβλία που έχω μεταφράσει, πάντως, αποτέλεσαν τη δεύτερη σημαντική μου εμπειρία στον καθαρά λογοτεχνικό χώρο.

Υπάρχουν πολλοί που δεν αγαπούν καθόλου τα μαθηματικά. Αγαπούν, όμως, πολύ τη λογοτεχνία που συνομιλεί με τη μαθηματική σκέψη. Πώς το εξηγείς;

Οντως υπάρχουν πολλοί που για διάφορους λόγους δεν έχουν μάθει να αγαπούν τα μαθηματικά, αλλά τρέφουν γι’ αυτά έναν κρυφό και ανεκπλήρωτο έρωτα. Αρκετοί λοιπόν από αυτούς προσπαθούν να βρουν τρόπους να τα προσεγγίσουν λογοτεχνικά.

Η αφήγηση των μαθηματικών πώς μπορεί να μας κάνει να παρακολουθήσουμε άλλες αφηγήσεις;

Με τη μαθηματική αφήγηση ο αναγνώστης εξοικειώνεται με τις έννοιες της λιτότητας, της σαφήνειας, της συνέχειας, της οικονομίας του λόγου και της σωστής δομής του αφηγήματος. Αυτά λοιπόν μπορούν να αποτελέσουν στοιχεία κριτικής για την παρακολούθηση άλλων αφηγήσεων.

Εχεις φβ, τουίτερ; Πώς κρίνεις αυτόν τον σύγχρονο τρόπο επικοινωνίας;

Ναι, έχω φβ και τουίτερ, αλλά χρησιμοποιώ για την ενημέρωσή μου κυρίως το πρώτο. Το δεύτερο το αποφεύγω λόγω του περιορισμένου χώρου αλλά και επειδή σε υποβάλλει εμμέσως στην ανάγκη μιας άμεσης απάντησης. Δέχομαι πάντως και τα δύο σαν αναγκαία κακά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή