N.Δ.: Ο Βαρουφάκης δικαιώνει Σαμαρά

N.Δ.: Ο Βαρουφάκης δικαιώνει Σαμαρά

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δικαίωση των θέσεών της αλλά και του κυβερνητικού έργου της περιόδου 2012-2014 «βλέπει» η Ν.Δ. στα «non papers» που χρησιμοποιούν η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών στην προσπάθεια διαπραγμάτευσης με την Ευρωζώνη. Η Συγγρού εμφανίζεται ιδιαιτέρως ανήσυχη για το κλίμα απομόνωσης που οικοδομείται σταθερά από τις επιλογές της κυβέρνησης, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς κάθε ημέρα που περνάει επιδεινώνει τη θέση της χώρας.

«Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, η επιμονή στο λάθος είναι το χειρότερο λάθος που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα… Ελπίζουμε να προχωρήσει θετικά και γόνιμα η διαπραγμάτευση και να βρεθεί λύση», ήταν η αναφορά του κ. Σαμαρά κατά τη χθεσινή, πρώτη, συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος που συγκλήθηκε για την επισκόπηση των εξελίξεων. Ο πρόεδρος της Ν.Δ –που είδε τους κ. Στ. Θεοδωράκη και Ευ. Βενιζέλο προς τους οποίους είχε απευθύνει πρόσκληση για τη σύμπηξη φιλοευρωπαϊκού μετώπου να συναντώνται χθες με τον πρωθυπουργό– δεν εκινείτο, με τα μέχρι χθες δεδομένα τουλάχιστον, στη λογική να ζητήσει και ο ίδιος ενημέρωση ή σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Στο γαλάζιο στρατόπεδο, άλλωστε, σημειώνουν ότι η κυβέρνηση «διαπραγματεύεται» σχεδόν δημοσίως, δημοσιοποιώντας ακόμη και τα κείμενα του Eurogroup, ενώ εκτιμούν ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Αυτό σημαίνει ότι πολύ σύντομα η κυβέρνηση είτε θα πρέπει να επιδιώξει έναν επώδυνο για την ίδια συμβιβασμό, κάτι που εκτιμούν –ή θέλουν να ελπίζουν– ως πιθανότερο ενδεχόμενο, είτε η χώρα να βρεθεί αντιμέτωπη με τις συνέπειες μιας ρήξης.

Μία ακόμη παράμετρος που καλείται να διαχειριστεί η Ν.Δ. είναι η «απειλή» του κ. Αλ. Τσίπρα ότι θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για τα σχέδια νόμου που αναμένεται να φέρει στη Βουλή. Εν προκειμένω, η αναζήτηση ισορροπίας αποτελεί δύσκολη άσκηση, καθώς αφενός η Ν.Δ. δεν μπορεί να εμφανιστεί ότι καταψηφίζει διατάξεις ευνοϊκές για τους πολίτες και να ταυτιστεί έτσι με την τρόικα, αφετέρου όμως δεν μπορεί να αποστεί και από τις θέσεις που διατύπωνε μέχρι τις 25/1. Δεν αποκλείεται, έτσι, η Ν.Δ. να ψηφίσει επί της αρχής κάποια ν/σ, διαφοροποιούμενη ωστόσο σε αμφιλεγόμενα άρθρα.

Η Ν.Δ., όπως προειπώθηκε, «βλέπει» στα κείμενα που ανταλλάσσει ο κ. Βαρουφάκης στο Eurogroup τη δικαίωση της πολιτικής της, σημειώνοντας ότι αν και ο ΣΥΡΙΖΑ παραδέχεται τα ψέματά του, εντούτοις δεν κάνει αυτοκριτική. «Παραδέχεται πλήρως ότι παρέλαβε τη χώρα με πλεονάσματα και υποστηρίζει ότι αυτά τα πλεονάσματα είναι η αφετηρία στην οποία στέκεται η κυβέρνησή του, παραδέχεται ευθέως ότι η χώρα βρίσκεται σε ανάκαμψη και ότι το χρέος της Ελλάδος είναι βιώσιμο, εφόσον δοθεί η βοήθεια χρέους που εξασφάλισε η κυβέρνηση Σαμαρά από τον Νοέμβριο του 2012», ήταν η χθεσινή δήλωση του κ. Κ. Καραγκούνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή