Λου: Αμεσα συμφωνία, αλλιώς δύσκολα

Λου: Αμεσα συμφωνία, αλλιώς δύσκολα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με νέα παρέμβαση, οι ΗΠΑ προτρέπουν την ελληνική κυβέρνηση να φτάσει γρήγορα σε ένα συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους και προειδοποιούν ότι σε περίπτωση αδιεξόδου, η χώρα θα βρεθεί άμεσα σε δύσκολη θέση. Οπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λου τηλεφώνησε χθες στον Ελληνα ομόλογό του Γ. Βαρουφάκη για να τονίσει τη σημασία να επιτευχθεί μία συμφωνία σύντομα. Παράλληλα, εκτίμησε ότι αυτό πρέπει να γίνει πάνω στις βάσεις που ήδη υπάρχουν, δηλαδή στο πρόγραμμα. Σε αντίθεση με την προηγούμενη επικοινωνία του με τον Αλ. Τσίπρα, μάλιστα, αυτή τη φορά αποδέκτης των προτροπών του είναι μόνο η Ελλάδα. Ωστόσο, ο κ. Βαρουφάκης, σε μήνυμά του στο Twitter, ερμήνευσε την παρέμβαση του κ. Λου ως «συμβουλή και προς τις δύο πλευρές». «Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ όντως μου είπε ότι η μη συμφωνία θα έκανε ζημιά στην Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι θα προκαλούσε επίσης ζημιά στην Ευρώπη. Συμβουλή και προς τις δύο πλευρές!», ήταν το περιεχόμενο του μηνύματος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπ. Οικονομικών, στο τηλεφώνημα συζητήθηκαν «οι τελευταίες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών εταίρων της». Οπως τονίζεται, «ο υπουργός Λου σημείωσε ότι μία αποτυχία στην επίτευξη συμφωνίας θα οδηγούσε σε άμεσες δυσκολίες για την Ελλάδα, ότι η αβεβαιότητα δεν είναι καλή για την Ευρώπη και ότι ο χρόνος είναι σημαντικός. Προέτρεψε την Ελλάδα να βρει μία δημιουργική δίοδο σε συνεργασία με την Ευρώπη και το ΔΝΤ ώστε να χτίσει πάνω στις βάσεις που υπάρχουν ώστε να προαγάγει την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις». Οπως καταλήγει η ανακοίνωση, «οι ΗΠΑ θα παραμείνουν σε επαφή με όλα τα μέρη ώστε να ενθαρρύνουν συγκεκριμένη πρόοδο τις επόμενες ημέρες».

Κατά τη συνομιλία του με τον κ. Τσίπρα στις 13 Φεβρουαρίου, ο κ. Λου είχε καλέσει «όλα τα μέρη» να αφήσουν στην άκρη τις ρητορείες και να εστιάσουν στο να προχωρήσουν μπροστά με πραγματισμό. Φαίνεται, όμως, ότι επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για την έλλειψη προόδου στο Eurogroup της Δευτέρας, όπως ήλπιζε τότε. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το αμερικανικό οικονομικό επιτελείο θέλει να αποφύγει μία αναστάτωση στις αγορές, που εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανή αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ ανησυχεί για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό για την ελληνική οικονομία.

Την αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται, πάντως, να προβληματίζει και η στάση της Γερμανίας, καθώς αυτή δεν εμφανίζεται καθόλου συμβιβαστική, αποκρούοντας μάλιστα τις ανησυχίες τρίτων χωρών για τις επιπτώσεις μιας αναζωπύρωσης της κρίσης. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ το έκανε διπλωματικά κατά την επίσκεψή της στον Λευκό Οίκο, όταν εμμέσως πλην σαφώς παρουσίασε την Ελλάδα ως μία «ξεχωριστή περίπτωση» και τις διαπραγματεύσεις ως ευρωπαϊκή υπόθεση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή