Αναπροσαρμογή του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα

Αναπροσαρμογή του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κείμενα τα οποία αποτυπώνουν τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική και τις μεταρρυθμίσεις που θέλει να προχωρήσει, αλλά χωρίς να υπάρχει επαρκής στοιχειοθέτηση των ελληνικών θέσεων, αποτελούν οι ομιλίες του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, στα δύο τελευταία Eurogroup, καθώς και τα non papers της ελληνικής αντιπροσωπείας προς το Eurogroup.

Σε όλα αυτά, καθίσταται σαφές ότι η Αθήνα θέλει να χαλαρώσει τη λιτότητα και να μειωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ από 3% του ΑΕΠ που είναι φέτος και 4,5% του ΑΕΠ για το 2016, αλλά δεν προχωράει στην κοστολόγηση των μέτρων που θα καταργηθούν και εκείνων που θα εφαρμοστούν.

Ειδικότερα:

1. Η διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ θα εξαρτηθεί από τη σταθερότητα της οικονομίας, σημειώνεται, ενώ οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θα καλυφθούν από τον εξορθολογισμό των δαπανών και τις περικοπές σε «στοιχεία του προϋπολογισμού».

2. Η αύξηση των εσόδων κατά 5,5 δισ. ευρώ που υπολογίζει το οικονομικό επιτελείο θα προέλθει από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τον καλύτερο έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών, τη νέα ρύθμιση των φορολογικών χρεών και τη φορολόγηση των πλουσίων. Χωρίς, όμως, να εξειδικεύονται ούτε τα μέτρα ούτε η αποδοτικότητα κάθε παρέμβασης.

3. Η κυβέρνηση αμφισβητεί τη λογική των μεταρρυθμίσεων στις εργασιακές σχέσεις που προβλέπονται στο Μνημόνιο. Αναφέρει ότι σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO) θα συμφωνηθούν κάποιες αλλαγές, αλλά δεν περιγράφεται ποιες θα είναι αυτές.

4. Για τις αποκρατικοποιήσεις, δεν προβλέπεται ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Επίσης, η κυβέρνηση αναφέρει ότι τα έσοδα από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων ύψους 1,9 δισ. ευρώ που προβλεπόταν να εισπραχθούν το 2014 θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν μέρος των προβλεπόμενων εσόδων του 2015 από τις αποκρατικοποιήσεις. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το 1,9 δισ. ευρώ θα εισπραχθεί φέτος, καθώς η εκταμίευσή του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ολοκλήρωση του τελευταίου ελέγχου που η Αθήνα απορρίπτει.

5. Η κυβέρνηση υπολογίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας φέτος στα 17 δισ. ευρώ. Ενώ προτείνει διάφορους τρόπους για την κάλυψή τους, μέχρι στιγμής όλοι συνδέονται με την εφαρμογή προγράμματος κατά τους δανειστές της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή