Αυτοαπασχολούμενοι… βουλευτές

Αυτοαπασχολούμενοι… βουλευτές

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Δύο εν ενεργεία βουλευτές και πρώην Βρετανοί υπουργοί Εξωτερικών, ο σερ Μάλκολμ Ρίφκιντ και ο Τζακ Στρο, «συνελήφθησαν» από κρυφές κάμερες να πουλούν τις υψηλές διασυνδέσεις τους σε ανύπαρκτη κινεζική εταιρεία αντί αδράς αμοιβής. Ο Ρίφκιντ ανακοίνωσε χθες ότι παραιτείται από την προεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής αντικατασκοπείας και ασφάλειας και ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου.

Η εφημερίδα Telegraph σε συνεργασία με το πρόγραμμα Dispatches του Channel 4 αποφάσισε να ερευνήσει το ζήτημα των παράπλευρων εσόδων των Βρετανών βουλευτών, προσφέροντας σε δώδεκα εν ενεργεία βουλευτές μία υποτιθέμενη θέση συμβούλου σε ψεύτικη κινεζική εταιρεία, με αντάλλαγμα την άσκηση επιρροής για λογαριασμό της εταιρείας. Εξι από τους βουλευτές αγνόησαν το αίτημα, ένας απάντησε ότι οι επαφές του «δεν είναι προς πώληση», ενώ οι δύο πρώην υπουργοί Εξωτερικών αποδείχθηκαν οι πιο πρόθυμοι.

Στο βίντεο, ο Ρίφκιντ «ξεχνάει» ότι αμείβεται με 67.000 στερλίνες ετησίως, ως εκπρόσωπος του βρετανικού λαού, και δηλώνει: «Είμαι αυτοαπασχολούμενος. Πρέπει να βγάζω μόνος μου τα έξοδά μου». «Δεν φαντάζεστε πόσο πολύ χρόνο έχω στη διάθεσή μου».

Επειτα από 24 ώρες υπεράσπισης των «νόμιμων δραστηριοτήτων» του, ο Ρίφκιντ ανακοίνωσε χθες ότι η σαραντάχρονη καριέρα του στη Βουλή λήγει σε τρεις μήνες. «Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι, προκειμένου να δοθεί τέρμα στην αβεβαιότητα, θα ήταν καλύτερο να παραιτηθώ όταν λήξει η θητεία της παρούσας Βουλής», δήλωσε. «Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς, τους βρίσκω κατάπτυστους και δεν θα τους σχολιάσω». Ο Ρίφκιντ προσέθεσε ότι θα παραιτηθεί άμεσα από την προεδρία της επιτροπής αντικατασκοπείας και ασφάλειας της Βουλής, η οποία του παρέχει πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες που αφορούν την εθνική ασφάλεια. Παράλληλα, υποστήριξε πως η απόφαση ήταν δική του και όχι του πρωθυπουργού Κάμερον, αν και οι πολιτικοί σχολιαστές σημείωσαν την έλλειψη δημόσιας στήριξης από την Ντάουνιγκ Στριτ προς ένα από τα ιστορικά στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος.

Στην αντίπερα όχθη, ο Τζακ Στρο είχε ανακοινώσει ήδη από το βράδυ της Κυριακής ότι παραιτείται από την κοινοβουλευτική ομάδα του Εργατικού Κόμματος, ενώ ήταν ήδη γνωστό από πέρυσι ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος τον Μάιο. Συζητώντας το κασέ του με τους υποτιθέμενους Κινέζους επενδυτές, ο Στρο λέει ότι συνήθως αμείβεται με «5.000 στερλίνες την ημέρα».

Παρά την εμπλοκή του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Μπλερ, ο νυν επικεφαλής των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, αποφάσισε να αναδείξει το θέμα. «Χρειάζεται να εντείνουμε τις πιέσεις προς τον Ντέιβιντ Κάμερον γι’ αυτό το θέμα», ανέφεραν κύκλοι του Εργατικού Κόμματος στην εφημερίδα Guardian. «Ο Εντ Μίλιμπαντ πρότεινε ένα συνεκτικό και σοβαρό σχέδιο προκειμένου να περιοριστεί η παράπλευρη απασχόληση των βουλευτών. Γιατί δεν το υποστηρίζει ο Κάμερον;»

Σύμφωνα με τα δηλωθέντα εισοδήματα των βουλευτών, ο Μάλκολμ Ρίφκιντ συμπλήρωσε πέρυσι το εισόδημά του εισπράττοντας 69.000 στερλίνες από εξωτερικές δραστηριότητες, ενώ το επιπλέον εισόδημα του Στρο ξεπέρασε τις 112.000 στερλίνες.

«Χρειάζεται ένα σοβαρό μητρώο στο οποίο να καταχωρίζονται οι λομπίστες», υποστήριξε η συγγραφέας του βιβλίου «A Quiet Word» για το λόμπινγκ στη Βρετανία, Ταμασίν Κέιβ. «Αυτό που γίνεται τώρα, να μην ξέρεις αν ο βουλευτής μιλάει ως πρώην υπουργός Υγείας ή ως πρόεδρος του συμβουλίου υγείας πολυεθνικής συμβουλευτικής εταιρείας που πιέζει για ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή