Mαξίμου: Εγινε ένα μικρό βήμα

Mαξίμου: Εγινε ένα μικρό βήμα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μπορεί το βήμα που έγινε να είναι μικρό, αλλά είναι το πρώτο στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που πήγαιναν τα πράγματα μέχρι σήμερα», σχολίαζαν χθες κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, αναφορικά με τη λίστα μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup, σε συνέχεια της συμφωνίας της προηγούμενης Παρασκευής. Το περιβάλλον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έσπευσε να προσθέσει ότι «σε καμιά διαπραγμάτευση η μία πλευρά δεν μπορεί να επιβάλει το 100% των θέσεών της» και ότι «στο κείμενο της συμφωνίας έχουν καταγραφεί και θέσεις με τις οποίες η κυβέρνηση δεν συμφωνεί».

Εχοντας πλήρη επίγνωση ότι τα επιτεύγματα της έως τώρα διαπραγμάτευσης με εταίρους και δανειστές πόρρω απέχουν από τις μαξιμαλιστικές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί πριν αλλά και μετά τις εκλογές και, παράλληλα, έχοντας λάβει το προηγούμενο τριήμερο μια ισχυρή δόση των αμφισβητήσεων που προκαλούν οι χειρισμοί τους, στο Μαξίμου έσπευσαν οι ίδιοι να κάνουν μια «χλιαρή» υποδοχή της αποδοχής της λίστας μεταρρυθμίσεων, παραπέμποντας στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με τη δέσμευση ότι «θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενισχυθούν οι ελληνικές θέσεις». Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, στη συνάντησή του με τον Μίκη Θεοδωράκη, τόνισε ότι «στις μάχες χρειάζεται στρατηγική και μυαλό».

Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του φρόντισαν ήδη πριν από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να διακηρύξουν πρώτοι ότι «κι εμείς θα θέλαμε κάτι περισσότερο», προσβλέποντας προφανώς σε κατευνασμό των διαφωνιών και λαμβάνοντας υπόψη και την αναμενόμενη για σήμερα «απαιτητική» συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, στην οποία ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης παρουσίασε αναλυτικά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που εστάλη προς τους εταίρους. Ουσιαστικά, η θέση του κ. Τσίπρα, όπως την μετέφεραν συνεργάτες του, είναι ότι βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή, θα πρέπει να εστιάσουμε στο ότι καταφέραμε να κατοχυρώσουμε μια στροφή στην πολιτική που είχε επιβληθεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια και να προσπαθήσουμε να «χτίσουμε» πάνω σε αυτήν, διεκδικώντας περισσότερα εντός της διαδικασίας διαπραγμάτευσης.

Καθώς η παράταση της δανειακής σύμβασης αναμένεται να έρθει προς κύρωση στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης, που μαζί με την ομάδα του επεξεργάστηκαν το τελικό κείμενο, χωρίς να μεσολαβήσει διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους υπουργούς, θα πρέπει να απαντήσουν και τις επόμενες ημέρες στις όποιες ενστάσεις διατυπωθούν.

«Παγίδα θανάτου»

Στα θετικά της χθεσινής ημέρας, οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, χρησιμοποιώντας μάλλον δραματικούς τόνους, προσμετρούν το γεγονός ότι η κυβέρνηση, όπως λένε, «κατάφερε να ξεφύγει από την “παγίδα θανάτου” που της είχαν στήσει οι διεθνείς και εγχώριες δυνάμεις της ακραίας λιτότητας». Προσμετρούν, επίσης, ότι δεν υπάρχει αναφορά στο τρέχον πρόγραμμα, δηλαδή δεν ζητήθηκε παράταση του Μνημονίου, ότι μπαίνει στο περιθώριο το mail Χαρδούβελη και «δεν θα έχουμε καμία νέα περικοπή στις συντάξεις, καμία απόλυση στο Δημόσιο, καμία αύξηση φορολογικών βαρών για τους φτωχούς και τους μεσαίους». Τέλος, ότι στη συμφωνία «περιέχεται μεγάλο μέρος του “προγράμματος της Θεσσαλονίκης”», το οποίο, πάντως, προβαλλόταν ως «αδιαπραγμάτευτο»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή