Μια «Εκπληξη» για καλό σκοπό

Μια «Εκπληξη» για καλό σκοπό

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μα τι θέλει ένα dog person σαν κι εμένα να χαζεύει έναν πίνακα με μια γάτα;», θυμάμαι να συνεφέρνω τον εαυτό μου, πιέζοντάς με να προχωρήσω στα επόμενα έργα της έκθεσης. Πολλά μου είχαν αρέσει, σε κάποια μάλιστα είχα κοντοσταθεί αρκετά, αλλά όλο εκεί να αναζητώ το βλέμμα εκείνης της γάτας. Της γάτας που, πλέον, με κοιτά καθημερινά από τον τοίχο της εισόδου του σπιτιού.

Οταν πέρυσι, τέτοιες ημέρες, είχα επισκεφθεί την έκθεση «Εκπληξη 5» στο Ρομάντσο, δεν είχα υποδυθεί ότι γνώριζα από τέχνη. Ηξερα ότι ήθελα να συμμετάσχω στο «παιχνίδι», ήξερα ότι ήθελα να συνεισφέρω στον σκοπό –όλα τα έσοδα θα υποστήριζαν το έργο της Κλίμακας για τους άστεγους της Αθήνας–, όμως δεν θα ίδρωνα για να μαντέψω πίσω από ποιο έργο κρύβεται κάποιος γνωστός καλλιτέχνης. Αυτή ήταν άλλωστε και η ιδέα της επιμελήτριας Αλεξάνδρας Κολλάρου, που από το 2009 διοργανώνει κάθε χρόνο την «Εκπληξη»: οι επισκέπτες να επιλέγουν τα έργα που θέλουν να αγοράσουν με γνώμονα αποκλειστικά το προσωπικό τους γούστο. Η ταυτότητα του καλλιτέχνη κρύβεται πίσω από τον πίνακα και αποκαλύπτεται στον αγοραστή μόνο μετά, εκ των υστέρων. Μπορεί να είναι Ελληνας ή ξένος, καταξιωμένος ή ανερχόμενος, διεθνούς εμβέλειας ή ταλαντούχος φοιτητής της Σχολής Καλών Τεχνών. Το βέβαιο είναι ότι θα έχει δημιουργήσει το έργο ειδικά για την έκθεση, ότι θα το έχει προσφέρει αφιλοκερδώς και ότι αυτό θα διατίθεται στην ίδια ενιαία συμβολική τιμή των 50 ευρώ.

Θυμάμαι πέρυσι είχα τρέξει στο αυτοκίνητο με τη «γάτα» αγκαλιά, ανυπομονώντας να μάθω το όνομα του δημιουργού της. Ηταν η Μιλένα Δημητροκάλλη, μια νέα καλλιτέχνις, την πορεία της οποίας παρακολουθώ πλέον με πολύ ενδιαφέρον –και την «οικειότητα» αυτής της πρώτης μυστικής μας γνωριμίας.

Η «Εκπληξη 6» ανοίγει ξανά σήμερα τις πόρτες της στον πολιτιστικό χώρο «9 Εννέα» (Κέας 9, πλ. Κολιάτσου), όπου εκατοντάδες μικρά έργα τέχνης θα διατίθενται και πάλι για τον ίδιο ευγενή σκοπό. Περισσότερες πληροφορίες, αλλά και φωτογραφίες των έργων στο www.artaz.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή