Τσίπρας: «Αποτρέψαμε την αριστερή παρένθεση»

Τσίπρας: «Αποτρέψαμε την αριστερή παρένθεση»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως όρο επιβίωσης της κυβέρνησης παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις υποχωρήσεις που έγιναν, σε σχέση με τις προεκλογικές εξαγγελίες, και οι οποίες αποτυπώνονται στη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους δανειστές και στο λεγόμενο «mail Βαρουφάκη». «Καταφέραμε με την Ενδιάμεση Συμφωνία να αποφύγουμε ένα σχέδιο που στόχευε σε ασφυξία χρηματοδοτική, δημοσιονομική και πιστοληπτική της κυβέρνησης, ώστε να επιβεβαιωθεί το σενάριο της αριστερής παρένθεσης», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση αυτού του επιχειρήματος, τους χειρισμούς που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα και ζήτησε από τους βουλευτές του «σοβαρότητα και προσοχή» εφεξής.

Στον απόηχο των αντιδράσεων που προκλήθηκαν μετά τη γνωστοποίηση των όρων της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός ζήτησε τη συστράτευση των βουλευτών προκειμένου να ανατραπούν οι όποιες υποχωρήσεις μέσα από την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου το επόμενο διάστημα. Μάλιστα, αφού επανέλαβε ότι η συμφωνία τετράμηνης παράτασης δίνει ανάσα στην κυβέρνηση, ζήτησε τη συνδρομή όλων για να προχωρήσει η υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, να ξεδιπλωθούν στην πράξη οι μεταρρυθμίσεις, με διπλό στόχο: την ενίσχυση της αξιοπιστίας απέναντι στον λαό και, ταυτόχρονα, την οικοδόμηση αξιοπιστίας έναντι των εταίρων, οι οποίοι πρέπει να πεισθούν ότι η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει τις μεγάλες τομές στα ακανθώδη ζητήματα που χρονίζουν επί δεκαετίες, όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η πάταξη της διαπλοκής και της παραοικονομίας, η αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα.

Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας άρχισε με μια λεπτομερέστατη ενημέρωση από τον κ. Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για όλες τις φάσεις της διαπραγμάτευσης, μέχρι την κατάληξη του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής. Η εικόνα που μεταδόθηκε προς τους βουλευτές ήταν ότι στο διάστημα αυτό ασκήθηκαν πολύ μεγάλες πιέσεις, ωστόσο κατέστη εφικτό να οικοδομηθούν και συμμαχίες, οι οποίες βοήθησαν στην ισχυροποίηση της διαπραγματευτικής θέσης της κυβέρνησης και οδήγησαν στο τελικό αποτέλεσμα. Απαντώντας στην κριτική που ακούστηκε τις προηγούμενες ημέρες ότι η κυβέρνηση εμφανίσθηκε όχι επαρκώς προετοιμασμένη στις διαπραγματεύσεις αυτές, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είχε γίνει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία και ζήτησε από όλους να συνυπολογίσουν ότι δεν προϋπήρχε κυβερνητική εμπειρία στο κόμμα.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους βουλευτές να εστιάσουν στα θετικά, στα «επιτεύγματα», όπως ανέφερε, και με βάση αυτά να συνδράμουν την κυβερνητική προσπάθεια για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Οπως είπε, από τη διαπραγμάτευση προέκυψαν ως κέρδη ο διαχωρισμός της δανειακής σύμβασης από το Μνημόνιο, η απεμπλοκή από το πλαίσιο λιτότητας που όριζε κάθε διάσταση της ασκούμενης πολιτικής έως τώρα, το τέλος της απαίτησης για μη ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα, η ομαλότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και, τέλος, με τη λίστα μεταρρυθμίσεων αντικαθίστανται απαιτήσεις για περαιτέρω περικοπές με μεταρρυθμίσεις που εμπεριέχονται στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή