Στουρνάρας: Η εύθραυστη ανάκαμψη δεν επιτρέπει κανένα εφησυχασμό

Στουρνάρας: Η εύθραυστη ανάκαμψη δεν επιτρέπει κανένα εφησυχασμό

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα στην επίτευξη τελικής συμφωνίας με τους εταίρους της χώρας έστειλε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γ. Στουρνάρας. Παράλληλα, ζήτησε να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, ενώ εκτίμησε ότι αν αρθούν οι αβεβαιότητες, η οικονομία μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται το 2015.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup είναι θετική, καθώς αποτρέπει «μια ρήξη με τους εταίρους που θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για την ελληνική οικονομία και όχι μόνον». Αλλά πρόσθεσε πως «για να εκμεταλλευθούμε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας, πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους σε πνεύμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης για να καταλήξουμε σύντομα σε μια αμοιβαίως επωφελή τελική συμφωνία». Μάλιστα, υποστήριξε ότι «την κρίσιμη αυτή στιγμή απαιτείται συντεταγμένη εθνική προσπάθεια, σε στενή συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς, για να διασφαλιστούν οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών και να συνεχιστεί η ανασυγκρότηση της οικονομίας με στόχο τη διατηρήσιμη ανάπτυξη. Η Τράπεζα της Ελλάδος από τη δική της πλευρά θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της σ’ αυτήν την προσπάθεια».

Βασική προϋπόθεση, κατά τον κ. Στουρνάρα, για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής «είναι να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και να υλοποιήσουμε το συντομότερο δυνατόν την πρόσφατα συναφθείσα συμφωνία». Οι προοπτικές της οικονομίας για το 2015 είναι θετικές κατά τον διοικητή της ΤτΕ και εκτιμάται θετικός ρυθμός μεγέθυνσής της. Αλλά ο κ. Στουρνάρας έσπευσε να επισημάνει ότι η ανάκαμψη «είναι εύθραυστη και δεν επιτρέπει εφησυχασμό». Και θα πρέπει να αρθεί η αβεβαιότητα που επικρατεί σήμερα και έχει τις ρίζες της στο εάν θα υλοποιηθεί η μεταβατική συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ευρωζώνη, στην επιδείνωση των δημοσιονομικών συνθηκών και στη χαλάρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι οι βασικές αλλαγές που έχουν ήδη γίνει «πρέπει να διατηρηθούν και να εμπεδωθούν, γιατί αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της προσδοκώμενης στροφής σε ένα νέο, εξωστρεφές αναπτυξιακό πρότυπο» και σημείωσε ότι «οι εναπομείνασες υποχρεώσεις είναι συγκριτικά περιορισμένες και έχουν χαμηλό κόστος σε σχέση με τον τεράστιο όγκο των αλλαγών που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια και το βαρύ τίμημα που έχει ήδη καταβάλει η ελληνική κοινωνία».

Ο διοικητής της ΤτΕ επισήμανε ότι η χώρα σήμερα βρίσκεται σε «μεταίχμιο» και ανέφερε ότι τα πρώτα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν στο πλαίσιο ενός συνεκτικού προγράμματος ανάπτυξης θα πρέπει να κινούνται προς την κατεύθυνση:

1. Της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων που έχουν ξεκινήσει και της συνέχισης των διαρθρωτικών αλλαγών στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών.

2. Της διασφάλισης των δημοσιονομικών επιτευγμάτων.

3. Της επανεξέτασης του καθεστώτος των φοροαπαλλαγών και άλλων ευνοϊκών ρυθμίσεων, περιλαμβανομένων των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

4. Της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και επανεξέτασης της αποδοτικότητας των δημοσίων δαπανών.

5. Της αποτελεσματικότερης λειτουργίας του κράτους, μέσω μεταρρυθμίσεων που θα αφορούν κυρίως στη λειτουργική αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα, καθώς και στην ενίσχυση της διαφάνειας και στην εξασφάλιση της ισονομίας.

6. Της ενίσχυσης των ενεργητικών πολιτικών στην αγορά εργασίας και μείωσης του αριθμού των ανέργων.

7. Της αποτελεσματικής διαχείρισης των δανείων σε καθυστέρηση.

8. Της εξασφάλισης ομαλής χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πώς οι πιέσεις που δέχεται η ρευστότητα των τραπεζών –ιδίως κατά τους τελευταίους μήνες– παραμένουν έντονες και θα πρέπει σύντομα να υλοποιηθεί η πρόσφατη συμφωνία με το Eurogroup και τους τρεις θεσμούς, ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή