Αβραμόπουλος: Ευρωπαϊκό αφήγημα για τη μετανάστευση

Αβραμόπουλος: Ευρωπαϊκό αφήγημα για τη μετανάστευση

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρειαζόμαστε «ένα ευρωπαϊκό αφήγημα για τη μετανάστευση, που πρέπει να προστατεύει τους ευάλωτους μετανάστες, να προστατεύει την ευρωπαϊκή επικράτεια και να αποτελεί οδηγό για την ανάπτυξη», υπογράμμισε ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, παρουσιάζοντας στο Κολέγιο των Επιτρόπων την προκαταρκτική πρόταση για μία νέα «Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση».

Δίνοντας έμφαση στο θέμα του ασύλου, επισήμανε ότι πρέπει να βρεθούν περισσότερες «νομικές οδοί» ώστε πολλοί μετανάστες να φθάνουν νόμιμα στην Ευρώπη και να αποφεύγονται τραγωδίες, όπως αυτές που έχουν συμβεί στη Μεσόγειο. «Χρειαζόμαστε περισσότερες θέσεις επανεγκατάστασης», πρόσθεσε, ενώ υπενθύμισε ότι ο τομέας της μετανάστευσης αποτελεί μία από τις δέκα προτεραιότητες της θητείας του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Ο επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικής Ασφάλειας εμφανίστηκε ανοικτός σε αλλαγές στο «Δουβλίνο ΙΙ», κρατώντας, πάντως, χαμηλά τον πήχυ των προσδοκιών. Στο θέμα της παράτυπης μετανάστευσης, σημείωσε ότι η λύση θα προέλθει μακριά από τα ευρωπαϊκά σύνορα και συγκεκριμένα στις χώρες προέλευσης, που πρέπει να βοηθηθούν σε επίπεδο τεχνογνωσίας, αναπτυξιακής και ανθρωπιστικής βοήθειας. Καταλήγοντας, είπε ότι «αν θέλουμε ένα σύστημα φύλαξης συνόρων, πρέπει να το δημιουργήσουμε», καλώντας εμμέσως τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να αποφασίσουν να θα του παραχωρήσουν περισσότερες αρμοδιότητες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή