Συμπληρωματικές δηλώσεις χωρίς πρόστιμα

Συμπληρωματικές δηλώσεις χωρίς πρόστιμα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμνηστία σε όσους «ξέχασαν» τα προηγούμενα χρόνια να δηλώσουν εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία, λοταρίες με δώρα για κάθε απόδειξη που θα ζητούν οι φορολογούμενοι και αλλαγές στους ελέγχους των τριγωνικών συναλλαγών περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης. Οι τρεις ανωτέρω δράσεις, αν και δεν συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των 7 μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης στο Eurogroup, εντάσσονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση έως τον Απρίλιο. Τα συγκεκριμένα μέτρα αναμένεται, σύμφωνα με την κυβέρνηση, να αποφέρουν έσοδα μέσα στον χρόνο χωρίς καμία επιβάρυνση για την ελληνική κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τελούν υπό την έγκριση των τεχνικών κλιμακίων. Τόσο η λοταρία όσο και οι τριγωνικές συναλλαγές συμπεριλαμβάνονταν στις προτάσεις του υφυπουργού Οικονομικών Κ. Μαυραγάνη που είχε παραδώσει τον περασμένο Αύγουστο στον κ. Σαμαρά. Μάλιστα, οι λοταρίες είχαν περιληφθεί και στο γνωστό email Χαρδούβελη. Ειδικότερα:

1. Μελέτη για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών. Αυτό θα γίνει χωρίς κανένα πρόστιμο, μόνο με συμπληρωματική φορολογική δήλωση. Μια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη περίπου κάθε πέντε χρόνια. Θα καλούνται οι φορολογούμενοι να δηλώσουν εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία χωρίς πρόστιμο. Θα καταβάλλουν μόνο τον φόρο που αναλογεί, γλιτώνοντας ταυτόχρονα τον έλεγχο της εφορίας. Πάντως, δεν έχει γίνει γνωστό εάν το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει και κεφάλαια που βρίσκονται κατατεθειμένα στο εξωτερικό και δεν έχουν φορολογηθεί στην Ελλάδα.

2. Κίνητρα για να διεκδικούν οι πολίτες τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους με τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας, ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία». Αυτή η πρακτική θα επιβραβεύει την καλή φορολογική συνείδηση. Σύμφωνα με το σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που είχε εκπονήσει το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», οι λοταρίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ κατά 500 εκατ. ευρώ το 2015 χωρίς να χρειαστεί να αυξηθούν οι συντελεστές ΦΠΑ. Η βασική ιδέα του συστήματος «@πόδειξη» είναι να επιβραβεύει τους πολίτες που ζητούν απόδειξη κληρώνοντας διάφορα βραβεία. Κάθε φορά που ο πελάτης παίρνει μια απόδειξη, στέλνει με το κινητό του ένα sms με τον ΑΦΜ του πωλητή, το ποσό και την ημερομηνία. Τα μηνύματα αυτά μαζί με τον αριθμό του κινητού συγκεντρώνονται σε έναν κεντρικό υπολογιστή όπου αυτόματα, κατά τακτά διαστήματα, γίνονται κληρώσεις για διάφορα ποσά.

3. Κατάθεση τροπολογίας προκειμένου να ελεγχθούν οι «τριγωνικές συναλλαγές» που έχουν ως στόχο τη φοροαποφυγή. Απαραίτητη μεταρρύθμιση προκειμένου να αντιμετωπιστούν η διαφθορά και φοροαποφυγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή