Από αύριο συναντήσεις με την «τρόικα»

Από αύριο συναντήσεις με την «τρόικα»

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αύριο Τετάρτη αρχίζουν οι συζητήσεις σε Αθήνα και Βρυξέλλες και συγκεκριμένα μεταξύ ελληνικής πλευράς και τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα και με τους επικεφαλής της τρόικας στις Βρυξέλλες. «Ξοδέψαμε τον χρόνο μας, δύο εβδομάδες τώρα συζητάμε ποιος θα συναντήσει ποιον, πού και με ποιο τρόπο», δήλωσε ο κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη λήξη του χθεσινού Εurogroup και ξεκαθάρισε ότι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση είναι μέσα από παράλληλες συζητήσεις στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες ώστε από την Αθήνα να αποστέλλονται τα απαραίτητα στοιχεία και συγχρόνως να προχωράει και η συζήτηση με τους επικεφαλής της τρόικας στη βελγική πρωτεύουσα.

Ενώ από την πλευρά των εταίρων είναι σαφές ότι η τρόικα θα συνεχίσει χωρίς αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της –άλλωστε οι ίδιοι επικεφαλής είναι αυτοί που θα συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες– ο κ. Βαρουφάκης, που συνοδευόταν χθες από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κολούμπια Τζέφρι Σακς, επέμεινε στη συνέντευξη Τύπου ότι «η τρόικα ήταν μία ομάδα τεχνοκρατών, η οποία έμπαινε στα υπουργεία με αποικιοκρατικό ύφος και αυτή η πρακτική έχει τελειώσει. Οι θεσμοί δεν θα μπαινοβγαίνουν στα υπουργεία». Πρόσθεσε όμως ότι θα υπάρχει πλήρης πρόσβαση στις πληροφορίες που θα αναζητήσουν οι θεσμοί από την ελληνική κυβέρνηση.

Είναι πλέον σαφές ότι το σημείο αναφοράς για τη διαπραγμάτευση αποτελεί η απόφαση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου και όχι η επιστολή του υπουργού Οικονομικών με τις επτά μεταρρυθμίσεις. Αυτή «ήταν το πρώτο σετ των μεταρρυθμίσεων και θα ακολουθήσουν και άλλα τέτοια», είπε και ο κ. Βαρουφάκης, που αμφισβήτησε το γεγονός πως χάθηκε χρόνος.

Στο φλέγον ζήτημα της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας για τις επόμενες εβδομάδες κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι το Eurogroup δεν μπήκε σε λεπτομέρειες για το πώς θα λυθεί, αλλά ήταν σαφής ότι για οποιαδήποτε εκταμίευση θα χρειαστεί πρώτα ακριβής και συνεπής εφαρμογή των δεσμεύσεων και τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία συζήτηση για την εκταμίευση πρόωρων δόσεων χωρίς εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Ο πρόεδρος του Eurogroup εξήγησε ότι πρώτα θα πρέπει να υπάρχει συνολική συμφωνία με την τρόικα για το πρόγραμμα, η οποία θα πρέπει να εφαρμοστεί (και στο δημοσιονομικό και στο μεταρρυθμιστικό της κομμάτι) και στη συνέχεια θα ακολουθήσει χρηματοδότηση. Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι αν γίνει σταδιακή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τότε θα γίνει και σταδιακή εκταμίευση στη μορφή υποδόσεων, καθώς κάτι τέτοιο έχει γίνει και στο παρελθόν.

Ο επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι πρέπει να επιταχυνθεί η λήψη μέτρων που έχει δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση να πάρει από τον προηγούμενο μήνα και να διασφαλίσει ότι οι δεσμεύσεις θα γίνουν πραγματικότητα. «Αυτό χρειάζεται πολύ τεχνική δουλειά και επικοινωνία με τους θεσμούς, καθώς η πρόοδος πρέπει να σημειωθεί άμεσα», τόνισε. Για το θέμα του δημοψηφίσματος ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «από τη στιγμή που οι εταίροι δεν έχουν αρνηθεί την κάθε μία από τις ελληνικές προτάσεις, προφανώς δεν τίθεται θέμα».

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Ιρλανδού υπουργού Οικονομικών Μ. Νούναν ότι υπεύθυνος για τον συντονισμό των συζητήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια θα είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία που έχει με τον κ. Δραγασάκη.

 

Το χρονικό του Eurogroup

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή