Βαρουφάκης: «Δεν χάσαμε χρόνο, νέες προτάσεις την επόμενη εβδομάδα»

Βαρουφάκης: «Δεν χάσαμε χρόνο, νέες προτάσεις την επόμενη εβδομάδα»

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σήμερα κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα για την εφαρμογή της συμφωνίας», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης. «Περιμένουμε εναγωνίως την αρχή της πραγματικής δουλειάς, ώστε η Ελλάδα να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης», είπε χαρακτηριστικά. 

Παράλληλα, αμφισβήτησε πως χάθηκε χρόνος και τόνισε πως θα υπάρξει νέα λίστα με προτάσεις. «Εχουμε επεξεργαστεί ακόμη ένα πακέτο 6-7 μεταρρυθμίσεων. Η κυβέρνηση δεν έχασε καθόλου χρόνου. Αντεπεξήλθε τάχιστα στα προβλήματα που κληρονόμησε.

Ο κ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους για την μετά τον Ιούνιο εποχή, ενώ απέκλεισε για ακόμα μια φορά το ενδεχόμενο ενός Grexit. Σε ό,τι αφορά τον τρόπο διαπραγμάτευσης με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα σε πρακτικό επίπεδο, δεν έδωσε σαφή απάντηση.

«Η τρόικα ήταν μία ομάδα τεχνοκρατών, η οποία έμπαινε στα υπουργεία με αποικιοκρατικό ύφος. Αυτή η πρακτική έχει τελειώσει. Οι θεσμοί δεν θα μπαινοβγαίνουν στα υπουργεία. Αναζητούμε τρόπους συνεργασίας, οι οποίοι δεν θα ταπεινώνουν τον ελληνικό λαό», είπε ο κ. Βαρουφάκης διευκρινίζοντας παράλληλα ότι  «θα υπάρξει πλήρης πρόσβαση στις πληροφορίες που ζητούν οι θεσμοί».

Οσο για την χρήση του όρου «τρόικα» από Ευρωπαίους αξιωματούχους απάντησε: «κάποιοι Ευρωπαίοι επιμένουν στη λέξη τρόικα. Αν τους αρέσει τόσο πολύ, ας τους τη στείλουμε».

Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι «καμία από τις νομοθετικές μας ρυθμίσεις δεν θα έχει αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο».

«Δεν έχουμε καμία όρεξη να κάνουμε μονομερείς ενέργειες. Αλλά δεν θα ζητάμε άδεια για να κάνουμε το κάθε τι. Οι αποφάσεις μας θα συζητούνται με τους Ευρωπαίους, μόνο όταν αυτές αφορούν τη δημοσιονομική σταθερότητα», πρόσθεσε.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η λίστα αποτελεί μία αρχή καθώς την επόμενη εβδομάδα θα υποβληθούν και νέες προτάσεις. «Η λίστα δεν είναι ολοκληρωμένη. Εχουμε ήδη επτά μεταρρυθμίσεις και την επόμενη εβδομάδα θα υποβληθούν ακόμη επτά, οι οποίες θα αφορούν τη φορολόγηση και το επίπεδο των τιμών».

 Ο κ. Βαρουφάκης κλήθηκε να απαντήσει για την επίθεση που φέρεται πως δέχθηκε κατά το σημερινό Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε αναφορικά με το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση.

«Ο κ. Σόιμπλε δεν μου έχει επιτεθεί ποτέ» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και διευκρίνισε πως ο Γερμανός πολιτικός τον ρώτησε για το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και του το εξήγησε.

Ακόμη ο Γιάνης Βαρουφάκης υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, ωστόσο διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε  μονομερείς ενέργειες.

Εξάλλου, ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι στο περιθώριο των εργασιών του Eurogroup συναντήθηκε με τον Επίτροπο Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και με τον επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεμάτων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν. Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε, επίσης, ότι μετά το Eurogroup συναντήθηκε με τον επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ και με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, δε θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες για τις συναντήσεις αυτές, λέγοντας ότι οι συζητήσεις γίνονται σε εμπιστευτική βάση. Αρκέστηκε να πει ότι κοινός τόπος όλων ήταν πώς να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά η όλη διαδικασία της τετράμηνης περιόδου, για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Ιρλανδού υπουργού Οικονομικών, Μάικλ Νούναν ότι υπεύθυνος για το συντονισμό των συζητήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Δραγασάκης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είπε ότι είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία που έχει με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο οποίος αποτελεί, όπως είπε, «πηγή μεγάλης βοήθειας για τον ίδιο».

Για τις δηλώσεις του περί δημοψηφίσματος ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε πως δέχθηκε ερώτηση από τον δημοσιογράφο της ιταλικής εφημερίδας Corriere Della Sera, στην οποία έπρεπε να απαντήσει τι θα κάνει εάν η Ευρώπη απορρίψει όλες τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Απάντησα  στην υποθετική περίπτωση, συνέχισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, λέγοντας πως δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά εάν τότε η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να αποτανθεί στους πολίτες. Επανέλαβε δε πως από τη στιγμή που οι εταίροι δεν έχουν αρνηθεί την κάθε μια από τις ελληνικές προτάσεις προφανώς δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή