ΕΚΤ: Είναι ασαφές τι θέλει να κάνει η Ελλάδα

ΕΚΤ: Είναι ασαφές τι θέλει να κάνει η Ελλάδα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς να έχει ξεκάθαρη εικόνα για τη χρηματοδοτική κατάσταση της Ελλάδας βρίσκεται ακόμα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΚΤ. «Δεν γνωρίζουμε τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, δεν ξέρουμε αν υπάρχει ακόμα το πρωτογενές πλεόνασμα, δεν έχουμε τα νούμερα από τη συλλογή των φόρων», δήλωνε αξιωματούχος της ΕΚΤ στην «Κ» και τόνιζε ότι πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν τα τεχνικά κλιμάκια τη δουλειά τους, ώστε τουλάχιστον να μάθουν τεχνικές λεπτομέρειες για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Στο φλέγον θέμα κατά πόσον η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να αυξήσει το όριο των εντόκων γραμματίων -που θα έδινε μια ανάσα στην οικονομία αυτή τη στιγμή- ο αξιωματούχος της ΕΚΤ δήλωνε στην «Κ» ότι η απάντηση βασίζεται στο κατά πόσον κάτι τέτοιο μπορεί να θεωρηθεί άμεση χρηματοδοτική μεταβίβαση (που απαγορεύονται από τη συνθήκη) ή όχι. Γι’ αυτό τόνισε ότι αν ξένα funds ήθελαν να αγοράσουν τα έντοκα γραμμάτια τότε δεν θα υπήρχε πρόβλημα γιατί έτσι δεν θα αναγκάζονταν να τα αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες και να επιβαρυνθούν. Σε ερώτημα γιατί το 2012 η ΕΚΤ είχε δεχθεί να αυξήσει το όριο των εντόκων γραμματίων και δεν δέχεται να το κάνει τώρα, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ είπε ότι η κατάσταση είναι διαφορετική σήμερα, καθώς τότε εξελίσσονταν συνεχείς συζητήσεις με την τρόικα, δεύτερον, ήταν σε εξέλιξη η αξιολόγηση, τρίτον, υπήρχε ξεκάθαρη δέσμευση για τήρηση του προγράμματος από την ελληνική πλευρά και τέταρτον, υπήρχε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας στις αγορές. Τα παραπάνω, ξεκαθάρισε, δεν ισχύουν αυτή τη χρονική στιγμή.

Αλλωστε ανέφερε ότι τα όρια της ρευστότητας στην Ελλάδα είναι συνήθως ελαστικά, συμπληρώνοντας ότι «κάθε φορά που το κράτος είχε πρόβλημα με τη ρευστότητα, βρίσκονταν χρήματα από τομείς της δημόσιας διοίκησης που κάλυπταν τις ανάγκες του». Ως προς τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει να προωθήσει, ενδιαφέρον έχει ότι ακόμα και σήμερα υπάρχει μία ασάφεια ως προς το ποιο είναι το 30% του προγράμματος που θέλει να αλλάξει η ελληνική κυβέρνηση και ποιο είναι το 70% που θέλει να κρατήσει.

Επίσης, ως σημαντικό πρόβλημα αναγνωρίζει ο αξιωματούχος της ΕΚΤ ότι η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι η συζήτηση πρέπει πρώτα να γίνει σε πολιτικό επίπεδο, δηλαδή στο Eurogroup και μετά τα τεχνικά κλιμάκια να συμπληρώσουν τους αριθμούς, όπως λέει χαρακτηριστικά. «Αυτός δεν είναι ο τρόπος που δουλεύουμε», είπε. Πρώτα πρέπει να δουλέψουν τα στοιχεία και τους αριθμούς τα τεχνικά κλιμάκια και ύστερα να ληφθεί μία πολιτική απόφαση σε επίπεδο Eurogroup. Για το αν θα μπορούσαν να γίνουν εκταμιεύσεις σε μορφή υποδόσεων, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να συζητηθεί ή ακόμα περισσότερο να αποφασιστεί κάτι τέτοιο.

Παρά την επιμονή της ελληνικής πλευράς να γίνουν όλες οι συζητήσεις εκτός Αθηνών, η ΕΚΤ υποστηρίζει την άποψη ότι οι τεχνικές συζητήσεις πρέπει να γίνουν στην Αθήνα «εκτός και αν η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να φορτώσει φορτηγά με έγγραφα στις Βρυξέλλες, γιατί αλλιώς δεν θα ήταν δυνατόν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή