Βερολίνο: Το θέμα των αποζημιώσεων έχει λήξει οριστικά

Βερολίνο: Το θέμα των αποζημιώσεων έχει λήξει οριστικά

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την θέση της γερμανικής κυβέρνησης ότι «το θέμα των αποζημιώσεων έχει λήξει τόσο νομικά, όσο και πολιτικά», ξεκαθάρισε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της Αγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στα τρέχοντα ζητήματα και σε ένα, ελπίζω, καλό μέλλον», συμπλήρωσε ο κ. Ζάιμπερτ, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, σχετικά με το ακίνητο του Ινστιτούτου Γκαίτε στην Αθήνα.

Ερωτώμενος σχετικά με τους τόνους που χρησιμοποιούνται στην αντιπαράθεση Ελλάδας – Γερμανίας, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν επιτρέπει να την επηρεάσει το κλίμα που δημιουργείται και πρόσθεσε ότι η προσέγγιση του Βερολίνου έχει να κάνει μόνο με το πώς θα λυθούν τα προβλήματα.

«Αυτός είναι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων και σε αυτόν πρέπει τώρα να προχωρήσουμε και περιμένουμε η Ελλάδα να φέρει αποτελέσματα και βεβαίως θα συμβάλουμε ενεργά. Αλλά εδώ πρέπει να γίνουν αρκετά πράγματα από την ελληνική πλευρά και αυτό είναι που μετράει τώρα», επισήμανε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος υποστήριξε ότι «τα ελληνικά αιτήματα αποτελούν μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα».

Σε ό,τι αφορά το πώς επιλύεις τέτοια θέματα,«υπάρχει η διεθνής νομική οδός. Δεν βλέπουμε δικαίωμα ή αφορμή, αλλά θα πρέπει να ερωτηθεί η Αθήνα», σημείωσε και διευκρίνισε ότι για την γερμανική κυβέρνηση και το κατοχικό δάνειο περιλαμβάνεται στο ίδιο κεφάλαιο «επανορθώσεις».

Πάντως, υπέρ της καταβολής πολεμικών επανορθώσεων ύψους 11 δισεκατομμυρίων τάχθηκε η βουλευτής της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), Ανέτε Γκροτ, μιλώντας στο Reuters, χαρακτηρίζοντας την ελληνική απαίτηση δικαιολογημένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή