Με το… πάσο τους οι φοιτητές στα ΑΕΙ

Με το… πάσο τους οι φοιτητές στα ΑΕΙ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φοίτηση στα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ μπορεί να συνεχίσει να γίνεται και με το… πάσο των φοιτητών, χωρίς ουδείς να ψάχνει τους λόγους της αργοπορίας. Το υπουργείο Παιδείας προχωράει στην ακύρωση όλων των διατάξεων του νόμου 4009/2011 που αφορούν την οργάνωση των σπουδών των φοιτητών σε σχέση με τον ανώτατο χρόνο σπουδών. Ετσι, τον καθιστά απεριόριστο, επαναφέροντας τον ιδιότυπο… θεσμό των «αιωνίων». Επίσης, θα ακυρωθούν αναδρομικά όλες οι διαγραφές «αιωνίων» φοιτητών που έγιναν έως τώρα από τα ΑΕΙ.

Ειδικότερα, χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Δημήτρης Χασάπης συναντήθηκε με αντιπροσωπεία επί πτυχίω φοιτητών της Νομικής και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το θέμα αφορούσε τις επικείμενες διαγραφές φοιτητών από τα μητρώα των σχολών τους στις 30 Απριλίου 2015, όπως είχε οριστεί από την παράταση που είχε δοθεί σε «αιωνίους» επί υπουργίας Ανδρέας Λοβέρδου για την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, «ο κ. Χασάπης επιβεβαίωσε τη θέση της ηγεσίας του υπουργείου να καταργήσει κάθε νομοθετική πράξη που οδηγεί σε διαγραφή φοιτητών και να ρυθμίσει το ζήτημα αυτό αναδρομικά στο προετοιμαζόμενο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή», όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση. Πηγές του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι η φαρέτρα των επιχειρημάτων υπέρ της ακύρωσης της διάταξης περί διαγραφής των «αιωνίων» ενισχύεται από το ότι έως τώρα ελάχιστες διαγραφές έχουν γίνει στα ΑΕΙ-ΤΕΙ (παρά τα όσα δήλωνε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου παιδείας). Μάλιστα, οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι έχει υπάρξει πρόσφατο αίτημα του εμβληματικού ΕΚΠΑ για μη διαγραφή.

Συνολικά, με βάση τον νόμο 4009/2011 υπάρχουν σήμερα 178.458 φοιτητές σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, οι οποίοι χαρακτηρίζονται «αιώνιοι», καθώς έχουν υπερβεί τη δωδεκαετία σπουδών. Εξ αυτών, το υπουργείο Παιδείας εντόπισε 152.819 «αιωνίους» που δεν έχουν δώσει σημεία ζωής την τελευταία διετία, ενώ άλλοι 25.639 είχαν εγγραφεί την τελευταία διετία και είχαν δύο ακόμη ευκαιρίες (στις εξεταστικές Σεπτεμβρίου και Φεβρουαρίου 2015) να εξετασθούν με επιτυχία στα μαθήματα που «χρωστούν» και να πάρουν πτυχίο.

Πλέον ουδείς θα διαγραφεί, ενώ ακυρώνονται και οι διατάξεις για τον ανώτατο χρόνο σπουδών (ν+2, ν τα έτη σπουδών της σχολής) για τους νέους φοιτητές.

Τι θα ισχύσει για τους ήδη «αιωνίους» και τους μελλοντικούς; Η ηγεσία του υπουργείου μάλλον εγκατέλειψε τις σκέψεις για γενική πρόσκληση προς τους «αιωνίους» να επιστρέψουν στο πανεπιστήμιό τους, καθώς και για προσωπική συνέντευξη με καθένα ξεχωριστά στην οποία θα εξηγούν τους λόγους για τους οποίους καθυστέρησαν να πάρουν πτυχίο. Και αυτό διότι το έργο αυτό είναι χρονοβόρο και ατελέσφορο. Ετσι, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι εξετάζονται δύο βήματα: 1. άρση των διαπιστωτικών πράξεων διαγραφής και 2. δημιουργία Μητρώου Ανενεργών Φοιτητών, στο οποίο θα ενταχθούν οι πρώην και οι μελλοντικοί «αιώνιοι». Σε όσους επιθυμούν να επαναδραστηριοποιηθούν θα δίνεται μία διετία για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Εάν δεν τα καταφέρουν ή τα ξαναπαρατήσουν, πάντα θα είναι ανοιχτές οι πύλες του Μητρώου να τους δεχθεί. Αενάως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή