Η ΟΛΜΕ θέλει κατάργηση του PISA

Η ΟΛΜΕ θέλει κατάργηση του PISA

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει από τον ΟΟΣΑ τεχνική βοήθεια για τη δρομολόγηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία. Μάλιστα, σήμερα ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στον ΟΟΣΑ στο Παρίσι, ενώ θα συναντηθεί και με τον επικεφαλής του Οργανισμού Ανχελ Γκουρία. Και όμως, το υπουργείο Παιδείας αντιμετώπισε με έκδηλη αμηχανία το ερώτημα εάν θα ακυρωθεί η συμμετοχή της Ελλάδος στον διαγωνισμό PISA του ΟΟΣΑ, όπως ζητά η συνδικαλιστική ηγεσία της ΟΛΜΕ.

Ειδικότερα, ο διαγωνισμός PISA «αξιολογεί κυρίως κατά πόσον οι γνώσεις και οι δεξιότητες των 15χρονων μαθητών στην Κατανόηση Κειμένου, τα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες είναι σημαντικές για την πλήρη και ενεργό συμμετοχή τους στις σύγχρονες κοινωνίες», όπως αναφέρει ο ΟΟΣΑ. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται στην Ελλάδα το τρέχον διάστημα τμηματικά σε σχολεία της χώρας, και με βάση τον προγραμματισμό, θα συμμετάσχουν συνολικά 231 σχολεία και 6.300 μαθητές. Ο διαγωνισμός γίνεται από το 2000 ανά τριετία και το 2012 μετείχαν 65 χώρες (34 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ και 31 συνεργαζόμενες) που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% της παγκόσμιας οικονομίας.

Οπως είχε αναδείξει η «Κ» στο φύλλο της περασμένης Πέμπτης 5 Μαρτίου, η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δηλώνει ότι ο διαγωνισμός δεν έχει αξιολογηθεί εάν έχει αποδώσει, δίνοντας έτσι τροφή στους συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ και των τοπικών ΕΛΜΕ να κηρύξουν πόλεμο στον διαγωνισμό για ιδεολογικούς λόγους και να στηρίζουν τα σχολεία σε μποϊκοτάζ του διαγωνισμού.

Χθες, ευθέως η ΟΛΜΕ με ανακοίνωσή της κάλεσε το υπουργείο Παιδείας «να σταματήσει τώρα τον διαγωνισμό και τους συναδέλφους, τους συλλόγους και τους διευθυντές των σχολείων, τους γονείς και τους μαθητές μας να μην αποδεχτούν να συμμετάσχει κανένα σχολείο στον διαγωνισμό PISA».

Η θέση της ομοσπονδίας

Οι λόγοι που επικαλείται η ομοσπονδία; «Πρόκειται για ένα διαγωνισμό, που είναι κομμένος στα μέτρα του ΟΟΣΑ, υπηρετεί τις αρχές του και μας έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστός λόγω της γνωστής “εργαλειοθήκης” του, η οποία επιβάλλει πολιτικές άγριας λιτότητας και περικοπών στα κοινωνικά αγαθά, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας». Και η ΟΛΜΕ επικρίνει τον ΟΟΣΑ, λέγοντας ότι «με μια εκπαιδευτική λογική που θυμίζει σε μεγάλο βαθμό την αντίστοιχη μέτρηση της ανταγωνιστικότητας στο πεδίο της οικονομίας, ο ΟΟΣΑ δημιουργεί ακατάπαυστα αξιολογικές ιεραρχίες εκπαιδευτικών συστημάτων, με μια σοβαροφανή και επιστημονικοφανή μεθοδολογία, που «νομιμοποιεί» μέσω ενός ανταγωνιστικού αγοραίου και εξετασιοκεντρικού προτύπου εκπαίδευσης, την κατηγοριοποίηση και την ταξική διαφοροποίηση των σχολείων. Ο διαγωνισμός αυτός επιβραβεύει μόνο δεξιότητες σε μερικά πεδία.

Χθες, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν σχολίασε την ανακοίνωση της ΟΛΜΕ αποδεικνύοντας ότι είναι δέσμια των εξαρτήσεων από τους συνδικαλιστές, στους ρυθμούς των οποίων επιθυμεί να χορέψει.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή