Ενα ολόκληρο χωριό προς ενοικίαση στην Ουγγαρία

Ενα ολόκληρο χωριό προς ενοικίαση στην Ουγγαρία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σχέδιο του Κριστόφ Παγιέρ να μεταμορφώσει το μικρότερο χωριό της Ουγγαρίας σε παραθεριστικό παράδεισο δεν ευοδώθηκε. Οι κρατήσεις ήταν λιγοστές, οι ανακαινίσεις αργές και τα λεφτά λίγα. Ετσι, λοιπόν, είχε μια νέα ιδέα: Αντί να ενοικιάσει τα εναπομείναντα αγροτόσπιτα του Μεγιέρ, αποφάσισε να προσφέρει προς ενοικίαση ολόκληρο το χωριό. «Ο κόσμος χρησιμοποιεί όλο το χωριό, γιατί, λοιπόν, να μην το ενοικιάσουμε ολόκληρο;» διερωτάται ο 42χρονος άνδρας, που πρόσφατα ξεκίνησε την τρίτη θητεία του ως δημάρχου του μικρού χωριού με πληθυσμό 18 κατοίκους, συγκεντρώνοντας το 100% των ψήφων.

Εναντι 700, περίπου, ευρώ το βράδυ, όποιος θέλει μπορεί να αναλάβει αναπληρωτής δήμαρχος και να ελέγχει επτά ανακαινισμένα αγροτόσπιτα όπου μπορούν να κοιμηθούν σαράντα άνθρωποι, το δημαρχείο, τους τοπικούς στάβλους με τις αγελάδες, όρνιθες και πρόβατα, τον σκύλο του χωριού, τον Τσίκας, μία ψησταριά, έναν στόλο παλιών, αλλά επιδιορθωμένων ποδηλάτων, το σφαγείο, μία τάξη, μία ιδιωτική παμπ και καντίνα, αλλά και περίπου 4 χιλιάδες στρ. χωραφιών, δασών και λαχανόκηπων. Το χωριό διαθέτει ένα λιλιπούτειο κλειστό γήπεδο μπάσκετ, το οποίο, βέβαια, προτού χρησιμοποιηθεί, πρέπει να καθαριστεί από τα ράφια με τα καπνιστά λουκάνικα, τις σκάφες για την κατεργασία του χοιρινού κρέατος, καφάσια με πατάτες καθώς κι ένα κασόνι γεμάτο με μικρά κιτρινωπά κρεμμυδάκια.

Επίσης, ως αναπληρωτής δήμαρχος, ο επίδοξος ενοικιαστής θα μπορεί να δίνει νέα ονόματα στους δύο δρόμους, ενώ στο τέλος της διαμονής θα χορηγείται και δίπλωμα για τις υπηρεσίες του.

Η καινοτόμα ιδέα, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 23 Φεβρουαρίου σε διαφημιστική ιστοσελίδα, μονοπωλεί τις τελευταίες ημέρες το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, όχι μόνο της Ουγγαρίας, αλλά και ολόκληρου του κόσμου.

Οπως ομολογεί ο δήμαρχος του χωριού, εδώ κι ένα χρόνο λάμβανε ελάχιστα αιτήματα ενδιαφέροντος για την ενοικίαση κατοικιών στο χωριό. «Μόνο χθες, έλαβα 400 τέτοια αιτήματα» προσθέτει, ενώ ήδη από τις πρώτες ημέρες της προσφοράς έχει 17 κρατήσεις, ανάμεσα στις οποίες και για ένα μεγάλο γκρουπ από την Ολλανδία. Το Μεγιέρ απέχει περίπου δύο ώρες από τη Βουδαπέστη. Η ζεστασιά στο χωριό παράγεται από τα ξύλα, σφαιρίδια και βιομάζα, και μία ηλεκτρική κρεμάστρα. Το προπάνιο πυροδοτεί τον μοναδικό φούρνο που λειτουργεί με αέριο, ενώ η μοναδική σύνδεση Ιντερνετ είναι ένα πολύ αδύναμο Wi-Fi στο δημαρχείο. Υπάρχει μία τηλεόραση, ενώ δεν υπάρχουν τηλέφωνα.

Το Μεγιέρ είναι επισήμως το μικρότερο χωριό της Ουγγαρίας και κινδυνεύει, όπως πολλά άλλα χωριά που εγκαταλείπονται από τους νέους, με εξαφάνιση. Αρχικά, πάντως, οι κάτοικοι υποδέχθηκαν τις ιδέες του δημάρχου τους με σκεπτικισμό, που άλλαξε όταν είδαν τους ξένους να συρρέουν και τα χρήματα να έρχονται από την Ε.Ε. και αλλού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή