Δεν βλέπει πρόοδο ο Γιουνκέρ

Δεν βλέπει πρόοδο ο Γιουνκέρ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συναντήθηκε τετ α τετ για δεύτερη φορά απ’ όταν ανέλαβε τα ηνία της χώρας ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις Βρυξέλλες. Πριν αρχίσουν τη συζήτηση ο κ. Γιουνκέρ έκανε αυστηρή σύσταση στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι δεν έχει γίνει αρκετή πρόοδος από την Αθήνα, ενώ τόνισε ότι αποκλείει οποιοδήποτε ενδεχόμενο αποτυχίας, καθώς τώρα δεν είναι ώρα για διαχωρισμούς. Ο κ. Γιουνκέρ ξεκαθάρισε όμως ότι παρ’ όλο που θέλει να βοηθήσει, η Κομισιόν δεν είναι ο βασικός παίκτης, καθώς, όπως έχει τονίσει στο παρελθόν, οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα κράτη-μέλη σε επίπεδο Eurogroup. Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως «όταν υπάρχει πολιτική βούληση, τα πάντα είναι εφικτά».

Και σε επίπεδο κρατών-μελών, πάντως, υπάρχει το ενδεχόμενο να συζητηθεί το ελληνικό θέμα και συγκεκριμένα στη σύνοδο κορυφής της επόμενης Τετάρτης. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αν και η Αθήνα δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τέτοια συζήτηση στη σύνοδο, υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνει μετά αίτημα άλλης χώρας.

Στη συνάντηση οι δύο άντρες συμφώνησαν να υπάρξει στενή συνεργασία για καλύτερη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και γι’ αυτόν το λόγο αποφάσισαν τη δημιουργία ενός ελληνικού Task Force που θα είναι σε επικοινωνία με την ομάδα δράσης που υπάρχει ήδη στην Αθήνα και δίνει τεχνική καθοδήγηση στα ελληνικά υπουργεία. Από την πλευρά της Κομισιόν ο άνθρωπος που θα αναλάβει αυτή τη δράση θα είναι ο αντιπρόεδρος υπεύθυνος για το ευρώ κ. Ντομπρόβσκις, ενώ αναμένεται ένας ανώτατος Ελληνας αξιωματούχος να αναλάβει τη συγκρότηση του ελληνικού Task Force – πολύ πιθανόν κάποιος υπουργός.

Το Task Force θα έχει ως σκοπό να κάνει καλύτερη χρήση και απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. «Είναι μία καινούργια γραμμή βοήθειας προς την Ελλάδα, που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στη χώρα», είπε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής κ. Μαργαρίτης και τόνισε ότι χρειάζεται να φανεί αληθινή πρόοδος από την ελληνική πλευρά, καθώς υπάρχει πιεστικό πρόγραμμα με την αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο.

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε κοινή συνέντευξη ο κ. Σουλτς τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη ο πρωθυπουργός να προσπαθήσει να αντιστρέψει το κλίμα έντασης που έχει δημιουργηθεί μετά τις δηλώσεις των κ. Βαρουφάκη και Σόιμπλε, να επιλυθεί η κακή συνεννόηση μεταξύ των δύο πλευρών και η Ευρώπη να συνεχίσει να πορεύεται με την Ελλάδα στο πλευρό της, έχοντας στο μυαλό το σχέδιο για την καταπολέμηση της κρίσης. Σε άλλες δηλώσεις του στη συνέχεια, ο κ. Σουλτς φέρεται να είπε ότι ο κ. Τσίπρας του ζήτησε να παρέμβει για να λυθεί το βραχυπρόθεσμο πρόβλημα της χρηματοδότησης της Ελλάδας την επόμενη εβδομάδα και ο ίδιος να απάντησε πως θα πρέπει να το συζητήσει με την ΕΚΤ και το Eurogroup. Ο κ. Σουλτς μίλησε επίσης για εξεύρεση κοινής λύσης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης μέσα από ευρωπαϊκούς πόρους και προανήγγειλε πως το Ευρωκοινοβούλιο είναι έτοιμο να κινήσει τις διαδικασίες προκειμένου να κινητοποιηθούν τα κεφάλαια προς την Ελλάδα. «Στόχος μας είναι να υπάρξει η δυνατότητα να καταβληθούν στην Ελλάδα 6 δισ.».

Τέλος, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μαν. Γλέζο, ο οποίος δήλωσε: «Πιστεύω ότι θα λυθεί η διαφορά απόψεων. Να καταπιούν τη γλώσσα τους όσοι λένε ότι είμαι απέναντι στην κυβέρνηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή