Στουρνάρας: Κίνδυνος εκτροχιασμού της οικονομίας λόγω αβεβαιότητας

Στουρνάρας: Κίνδυνος εκτροχιασμού της οικονομίας λόγω αβεβαιότητας

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα αυστηρή προειδοποίηση, για τις επιπτώσεις της παρατεταμένης αβεβαιότητας στην οικονομία και τον κίνδυνο να «χαθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού», απηύθυνε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας χθες σε εκδήλωση της τράπεζας.

«Η αβεβαιότητα αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο κίνδυνο εκτροχιασμού της ελληνικής οικονομίας και τη μεγαλύτερη απειλή να χαθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια προκειμένου να αποκατασταθούν η δημοσιονομική ισορροπία και η ανταγωνιστικότητα», υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η οικονομία είχε επιστρέψει σε θετική τροχιά: «Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι τα 2 τελευταία τρίμηνα του 2014, η ελληνική οικονομία ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία σε ετήσια βάση στην Ευρωζώνη, ενώ τόσο το 2013 όσο και το 2014, τα μεγάλα δίδυμα ελλείμματα του παρελθόντος, που απετέλεσαν τα βασικά αίτια της κρίσης, δηλαδή το πρωτογενές έλλειμμα του κράτους και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, είχαν μετατραπεί ήδη σε πλεονάσματα». «Η Ελλάδα, όπως και στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας, οφείλει», συνέχισε ο κ. Στουρνάρας, «να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της αξιοπιστίας της και επιτέλους να μετατραπεί σε μια χώρα φιλική στις επενδύσεις. Αναφερόμαστε σε επενδύσεις σε οικιστικά αλλά κυρίως σε επαγγελματικά ακίνητα, ξενοδοχειακές μονάδες, αποθηκευτικούς χώρους, γραφεία υψηλών προδιαγραφών κ.ά. Τέτοιες επενδύσεις, παράλληλα με τη διασφάλιση του πλαισίου προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος, μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να προσελκύσουν με τη σειρά τους νέες παράπλευρες και συμπληρωματικές επενδύσεις. Η ταχεία δρομολόγηση και ολοκλήρωση των διαδικασιών αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, όπως η ανάπτυξη της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, των περιφερειακών αεροδρομίων και των λιμανιών, είναι πολύ σημαντική, καθώς οι συμφωνίες αυτές όχι μόνο προσελκύουν ξένα κεφάλαια, αλλά και θα δώσουν ένα άμεσο θετικό μήνυμα προς τους διεθνείς επενδυτές και τις αγορές». Ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος των «κόκκινων» δανείων. «Εξαιτίας του ύψους των συσσωρευμένων προβληματικών στοιχείων στο ενεργητικό των τραπεζών, η οικονομική ανάπτυξη, αν και αποτελεί τον κατ’ εξοχήν μηχανισμό για την αποκλιμάκωσή τους, στην παρούσα συγκυρία στην Ελλάδα δεν μπορεί από μόνη της να δρομολογήσει την οριστική επίλυση του οξέος προβλήματος. Απαιτείται συνεπώς η λήψη συγκεκριμένων μέτρων πολιτικής. Για παράδειγμα, στην Ιρλανδία και την Ισπανία δημιουργήθηκαν εταιρείες ειδικού σκοπού για τη διαχείριση προβληματικών στεγαστικών δανείων. Επισημαίνεται ωστόσο ότι η υλοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος στην Ελλάδα θα απαιτούσε χρηματοδότηση από πηγές εκτός των τραπεζικών ισολογισμών και του κρατικού προϋπολογισμού και με γνώμονα την αποφυγή δημιουργίας νέων κεφαλαιακών αναγκών για τις τράπεζες».

Ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε επίσης ότι οι όποιες σχετικές πρωτοβουλίες δεν θα πρέπει να ενθαρρύνουν ούτε καταχρηστικές τακτικές από τις τράπεζες ούτε παρελκυστικές τακτικές από δανειολήπτες.

Η προειδοποίηση του κ. Στουρνάρα για τις επιπτώσεις της αβεβαιότητας προκάλεσε την παρέμβαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθη Λεουτσάκου: «Ο κ. Στουρνάρας έχει βαθιές πολιτικές ευθύνες για τα όσα έχει περάσει ο ελληνικός λαός, έπρεπε να έχει παραιτηθεί για να διευκολυνθεί η πορεία του τόπου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή