Τα στερεότυπα των φύλων καλά κρατούν στα σάιτ γνωριμιών

Τα στερεότυπα των φύλων καλά κρατούν στα σάιτ γνωριμιών

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακριβώς πριν από ένα μήνα ήταν η Ημέρα των Ερωτευμένων. Σύμφωνα με έρευνες, τις ημέρες που προηγούνται της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, αλλά και αυτές μετά, εκτοξεύεται παγκοσμίως η χρήση των διαδικτυακών σάιτ γνωριμιών, με τους άνδρες και τις γυναίκες να εμφανίζονται περισσότερο ανοιχτοί σε νέες ερωτικές περιπέτειες.

Η αύξηση στην κίνηση τις προηγούμενες ημέρες ήταν εμφανής και στα εγχώρια dating sites. «Από την αρχή του Φεβρουαρίου καταγράφεται μεγάλη αύξηση στον αριθμό των χρηστών που μπαίνουν στο σάιτ» λέει στην «Κ» ο κ. Λάρι Ιωαννίδης, υπεύθυνος διαχειριστής του BlindChat, μιας σχετικά νέας πλατφόρμας για «τσατ στα τυφλά». Από τους 3.000 μεμονωμένους χρήστες που κατά μέσο όρο συνδέονται καθημερινά, το τελευταίο διάστημα η κίνηση «χτυπά» 4.000. Οι τολμηροί κερδίζουν. «Οσο ο αριθμός των χρηστών ανεβαίνει, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες κάποιος να βρει τον επόμενο έρωτά του. Γενικά αυτή είναι η καλύτερη περίοδος για να γνωρίσει κάποιος τα dating sites».

Αν και η εξήγηση είναι λιγότερο ρομαντική, σύμφωνα τουλάχιστον με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Perception και πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές του Simon Fraser University. Οπως προκύπτει, οι άνδρες θεωρούν τις γυναίκες πιο ελκυστικές τους δροσερούς και κρύους μήνες του χρόνου, τον Ιανουάριο, το Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, γεγονός που οφείλεται στα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης που παρατηρούνται στον ανθρώπινο οργανισμό αυτούς τους μήνες.

Για τους Ελληνες πάντως παραμένει ταμπού η ονλάιν αναζήτηση συντρόφου. «Είναι πάρα πολύς ο κόσμος που θα ήθελε θεωρητικά να μπει σε αυτήν τη διαδικασία, αλλά έχει επιφυλάξεις για θέματα ασφάλειας, ιδιωτικότητας κ.λπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ίδιο το BlindChat φτιάχτηκε από ανθρώπους που ήθελαν να μπουν στην περιπέτεια του online dating, αλλά δεν είχαν βρει τον κατάλληλο χώρο». Οπως σημειώνει, οι Ελληνες είμαστε καχύποπτοι με οτιδήποτε καινούργιο, πόσω μάλλον στο θέμα γνωριμιών. «Το να βγάλουμε όλα τα προσωπικά μας στοιχεία στη φόρα σε ένα σάιτ γνωριμιών, από το όνομα και τη φωτογραφία μέχρι τις φαντασιώσεις μας, δημιουργεί έναν δισταγμό στη δημιουργία προφίλ. Κι όλα αυτά την ώρα που στο εξωτερικό το ταμπού αυτό έχει ξεπεραστεί εδώ και χρόνια με χιλιάδες ιστορίες που ξεκίνησαν ονλάιν να έχουν happy end».

Το συγκεκριμένο σάιτ δεν προϋποθέτει τη δημιουργία προφίλ. Οι χρήστες κάνουν login και μπορούν να συνομιλήσουν αμέσως με κάποιον άλλο χρήστη, που επιλέγεται τυχαία με βάσει δύο παραμέτρους, την ηλικία και την περιοχή. «Η λογική είναι ότι πρώτα γνωρίζεις τον άλλο, βλέπεις εάν έχετε κοινά ενδιαφέροντα, αν ταιριάζετε και στη συνέχεια, αν θέλεις, δίνεις τα προσωπικά σου στοιχεία». Ηδη, το BlindChat έχουν χρησιμοποιήσει πάνω από 65.000 άτομα, ενώ μέσα σε έναν χρόνο ανταλλάχθηκαν 52 εκατ. μηνύματα και δημιουργήθηκαν πάνω από 120.000 φιλίες (δηλαδή περίπου 330 την ημέρα).

Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, στο σάιτ συνδέονται άνθρωποι όλων των ηλικιών, ωστόσο ο μεγαλύτερος όγκος προέρχεται από άτομα 20-30 ετών. Η μεγαλύτερη κίνηση παρατηρείται τις βραδινές ώρες και κυρίως το τετράωρο 10 μ.μ. με 2 π.μ.

Εχει ενδιαφέρον πάντως ότι κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ούτε ονλάιν. Ο μέσος όρος μηνυμάτων που έστειλε ένας άντρας στο τσατ για το 2014 είναι 691, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός αυτών που έστειλε μία γυναίκα είναι 1.374. Δηλαδή, για κάθε μία πρόταση που γράφει ο άντρας, η γυναίκα τού γράφει δύο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή