«Παράθυρο ευκαιρίας» στο Βερολίνο

«Παράθυρο ευκαιρίας» στο Βερολίνο

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο να επιτύχει αυτό που διεκδικεί ως «πολιτική λύση» στη χρηματοδοτική ασφυξία της χώρας, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει την επόμενη Δευτέρα, 23 Μαρτίου, στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, κατόπιν προσκλήσεως που του απηύθυνε η τελευταία. Πηγές της καγκελαρίας διαμηνύουν ότι δεν θα πρέπει να καλλιεργηθούν προσδοκίες ότι από αυτή τη μία συνάντηση θα προκύψει λύση στα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, αλλά ότι η πρόσκληση είναι μια κίνηση επαναφοράς της συζήτησης στα ζητήματα που έχουν πραγματικά σημασία. «Ο στόχος μας είναι να υλοποιηθεί η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου και να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Η καγκελάριος θα επαναλάβει στον πρωθυπουργό τη στήριξη της Γερμανίας στο ζήτημα», καταλήγουν.

Θα προηγηθούν εντατικές διαβουλεύσεις, κατ’ αρχάς στο Brussels Group αύριο και, ακολούθως, στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την Πέμπτη. Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, η Αθήνα θα περιμένει να αξιολογήσει την αυριανή συνάντηση του Brussels Group πριν οριστικοποιήσει τους σχεδιασμούς της για τη Σύνοδο Κορυφής. Συνεργάτες του κ. Τσίπρα ανέφεραν χθες ότι αυτό που πιθανότατα θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός είναι να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.-Κ. Γιουνκέρ και τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους δυνατότητες και εναλλακτικές για παροχή ρευστότητας προς την Αθήνα.

Αναφορικά με την πρόσκληση της κ. Μέρκελ, από το Μαξίμου σπεύδουν να υπενθυμίσουν ότι έως πολύ πρόσφατα η καγκελάριος απέκρουε οποιαδήποτε νύξη της ελληνικής πλευράς για απευθείας συνεννόηση και παρέπεμπε τις όποιες συζητήσεις στους θεσμούς. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον κ. Τσίπρα, η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε στην κρίσιμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και πρόσθεσε ότι θα ήταν καλύτερο να υπάρξει μια απευθείας συνάντηση και συνομιλία, να εγκαινιασθεί ένας άμεσος δίαυλος επικοινωνίας. Ακολούθως, πρότεινε στον κ. Τσίπρα να επισκεφθεί το Βερολίνο την επόμενη εβδομάδα, Δευτέρα ή Τετάρτη, με τον πρωθυπουργό να απαντά ότι την Τετάρτη, λόγω εθνικής επετείου, θα ήταν πιο δύσκολο. Ετσι, η συνάντηση οριστικοποιήθηκε για τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη γερμανική πρωτεύουσα, το Βερολίνο εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχο με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, όπου διαμορφώθηκε μια εικόνα μεγάλης απόστασης ανάμεσα στην Αθήνα και τους συνομιλητές της και αυξημένης πιθανότητας κατάρρευσης οποιασδήποτε γέφυρας επικοινωνίας. Επιπλέον, η γερμανική ηγεσία εμφανίζεται να ενημερώθηκε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συνεννόηση στο επίπεδο του υπουργού Οικονομικών και ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο σε ανώτερο επίπεδο.

Η Αθήνα αξιολογεί ως θετική την πρωτοβουλία της κ. Μέρκελ, ωστόσο στο Μαξίμου θεωρούν ότι θα πρόκειται για μια δύσκολη συνάντηση. Ως θετικό αξιολογούν το γεγονός ότι η κ. Μέρκελ ζήτησε η επίσκεψη του κ. Τσίπρα να γίνει την επόμενη εβδομάδα, αποσυνδέοντάς την με αυτό τον τρόπο από τη Σύνοδο και από την πληρωμή ομολόγου που έχει η Αθήνα για την Παρασκευή και, ως εκ τούτου, «αποδραματοποιώντας» την. Η επίσκεψη Τσίπρα στο Βερολίνο είναι, ενδεχομένως, το τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας για αποτελμάτωση από το αδιέξοδο που έχει διαμορφωθεί και το οποίο πηγές του Μαξίμου αποδίδουν σε «πολιτικές δυνάμεις εντός των θεσμών, που λειτουργούν σαν να μην υπάρχει η συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και επαναφέρουν το ζήτημα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και συνέχισης του Μνημονίου».

Μάλιστα, τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο κ. Π. Σκουρλέτης και ο κ. Δ. Παπαδημούλης, έκαναν άμεσες ή έμμεσες αναφορές σε σχεδιασμένη πίεση, που αποσκοπεί στην ανατροπή της κυβέρνησης.

Νέος σάλος

Νέος σάλος έχει ξεσπάσει στη Γερμανία με αφορμή την προβολή βίντεο, πριν από δύο χρόνια, το 2013, που δείχνει τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να κάνει άσεμνη χειρονομία εις βάρος των Γερμανών. Ο κ. Γ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε το συγκεκριμένο βίντεο ψεύτικο, αρνήθηκε ότι ο ίδιος έχει κάνει τη χειρονομία και μίλησε για προϊόν μοντάζ. Γερμανικά μέσα, επικρίνοντας με σφοδρότητα τον υπουργό Οικονομικών, επικαλούνται γνώμες ειδικών που ανέλυσαν το βίντεο και εκτιμούν ότι είναι αυθεντικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή