Κρίσιμες εκλογές για τον Νετανιάχου

Κρίσιμες εκλογές για τον Νετανιάχου

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πολιτικό μέλλον του Μπέντζαμιν Νετανιάχου κρίνεται στις σημερινές, βουλευτικές εκλογές του Ισραήλ, τις 20ές από την ίδρυση του ισραηλινού κράτους. Ο συντηρητικός πρωθυπουργός, ο οποίος ανέλαβε για πρώτη φορά τα ηνία της χώρας του το 1999 και ασκεί εξουσία κατά τα έξι τελευταία χρόνια, προκάλεσε πρόωρες εκλογές τον περασμένο Δεκέμβριο, διεκδικώντας και τέταρτη πρωθυπουργική θητεία. Ωστόσο, το αρχικά άνετο δημοσκοπικό του προβάδισμα εξανεμίστηκε στην τελική ευθεία του προεκλογικού αγώνα και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προέβλεπαν ότι ο κεντροαριστερός συνασπισμός «Σιωνιστική Ενότητα» θα είναι εκείνος που θα κόψει το νήμα, εξασφαλίζοντας πλεονέκτημα τεσσάρων εδρών έναντι του δεξιού κόμματος «Λικούντ» στην επόμενη ισραηλινή Βουλή.

Κατά τη χθεσινή, τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας, ο Νετανιάχου επισκέφθηκε τον εβραϊκό εποικισμό Χαρ Χόμα, στην κατεχόμενη, παλαιστινιακή Ανατολική Ιερουσαλήμ. Το βασικό του μήνυμα ήταν ότι, όσο θα βρίσκεται αυτός στην εξουσία, η Ανατολική Ιερουσαλήμ δεν πρόκειται ποτέ να επιστραφεί στους Παλαιστίνιους, ενώ οι κεντροαριστεροί ηγέτες της «Σιωνιστικής Ενότητας» –ο επικεφαλής των Εργατικών Ισαάκ Χέρτσογκ και η αρχηγός του κόμματος «Χατνούα», Τζίπι Λίβνι– θα ήταν πρόθυμοι να «πουλήσουν» την Ανατολική Ιερουσαλήμ στους Παλαιστίνιους. Λίγο αργότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις ενημερωτικού ιστότοπου, δεσμεύτηκε ότι όσο είναι πρωθυπουργός «δεν πρόκειται να δημιουργηθεί παλαιστινιακό κράτος».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επένδυσε, κατά την προεκλογική του εκστρατεία, κυρίως στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, όπως το Παλαιστινιακό και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ευελπιστώντας ότι η σκληρή γραμμή του θα ανταμειβόταν από τους ψηφοφόρους. Ωστόσο, η στρατηγική αυτή μάλλον δεν απέδωσε, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις – αν και την τελική απάντηση θα την ξέρουμε, βέβαια, απόψε το βράδυ. Η μεγάλη πλειονότητα των ψηφοφόρων φαίνεται να ιεραρχεί στην πρώτη γραμμή τα οξυμένα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της καθημερινότητας, όπως η άνοδος του κόστου ζωής και το στεγαστικό πρόβλημα, ζητήματα που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της προεκλογικής εκστρατείας της Κεντροαριστεράς.

Πυρηνικό πρόγραμμα

Σημείο καμπής στη δυναμική της προεκλογικής περιόδου φαίνεται να αποτέλεσε η πολύκροτη επίσκεψη του Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον και η ανοιχτή σύγκρουσή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα γύρω από τις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό, πυρηνικό πρόγραμμα. Παρότι αρχικά επικράτησε η εντύπωση ότι η σκληρή, εθνικιστική γραμμή του Νετανιάχου θα έβρισκε ευήκοα ώτα στο εσωτερικό της χώρας του, η πλειονότητα των πολιτών φαίνεται ότι μάλλον τρόμαξε από την προοπτική ενός ρήγματος στις σχέσεις του Ισραήλ με τον βασικό σύμμαχο και προστάτη του.

Καθώς κανένας από τους δύο μεγαλύτερους συνδυασμούς δεν αναμένεται να υπερβεί τις 25 έως το πολύ 30 έδρες, σε σύνολο 120, το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται επί τάπητος είναι η εξασφάλιση συμμάχων για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού. Την Κυριακή, ο Νετανιάχου προχώρησε σε «άνοιγμα» προς το κεντροδεξιό «Κουλάνου», προσφέροντας στον ηγέτη του, Μ. Καλόν – υπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας του Νετανιάχου μέχρι να έρθει σε ρήξη μαζί του, το υπ. Οικονομικών. Από την πλευρά τους, οι ηγέτες της Κεντροαριστεράς υπολογίζουν στην υποστήριξη του συνασπισμού της αραβικής μειονότητας, ο οποίος είναι πιθανό να καταλάβει την τρίτη θέση, όπως και του κεντρώου «Γες Ατίντ», του πρώην υπουργού Οικονομικών στην κυβέρνηση Νετανιάχου, Γιαΐρ Λαπίντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή