Γιουνκέρ: Αντιστάθηκα δύο φορές στο ενδεχόμενο Grexit

Γιουνκέρ: Αντιστάθηκα δύο φορές στο ενδεχόμενο Grexit

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ σε εκδήλωση για την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη δήλωσε ότι, όταν ήταν ο ίδιος πρόεδρος του Eurogroup, το Grexit είχε συζητηθεί δύο φορές -το δεύτερο εξάμηνο του 2011 και το πρώτο του 2012 -και είχε αντισταθεί ο ίδιος προσωπικά. Από εκείνη την στιγμή ο κ. Γιουνκέρ είπε ότι πια υπάρχουν δίχτυα προστασίας για το συστημικό ρίσκο μίας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά η βασική ερώτηση δεν είναι αυτή, αλλά για το μέλλον των Ελλήνων. 

Υπενθύμισε ότι η σημερινή κρίση δεν είναι ένα θέμα μεταξύ Ελλάδας – Γερμανίας, Γερμανίας – Κομισιόν ή Ελλάδας – Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Έλληνες πολίτες βρίσκονται σε μία τεράστια κρίση, αντιμέτωποι με μία ανθρωπιστική κρίση, η οποία αν γινόταν σε άλλη χώρα θα βρίσκονταν οι πολίτες της σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Για αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν ότι πρέπει να σεβαστούμε την ελληνική αξιοπρέπεια και να βρούμε την κατάλληλη αντιμετώπιση.  Συμφωνα με τον κ. Γιουνκέρ, η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, γιατί δεν έχουμε μια δημοκρατία στην ευρωζώνη αλλά 19 δημοκρατίες, που πρέπει η μια να σέβεται την άλλη. Δεν δέχομαι ότι οι 18 είναι εναντίον της Ελλάδας, ενώ θεωρώ ότι το αδιαίρετο της ευρωζώνης πρέπει να παραμείνει.

Ερωτηθείς σχετικά με την συνάντηση που είχε με τον κ. Τσίπρα και το θέμα της ανάγκης ρευστότητας που φαίνεται ότι του έθεσε, ο κ. Γιουνκέρ απέφυγε να απαντήσει τονίζοντας ότι δεν είναι το κατάλληλο μέρος να μιλήσουμε για τέτοια θέματα.

Την συζήτηση διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ντελόρ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή