Σόιμπλε: Καταστρέψατε την εμπιστοσύνη

Σόιμπλε: Καταστρέψατε την εμπιστοσύνη

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με επιμονή στη θετική έκβαση των τεχνικών συζητήσεων και στην υλοποίηση των δεσμεύσεων του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου τοποθετήθηκε χθες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Σχοινάς, ο οποίος τόνισε ότι «η κατάσταση είναι σοβαρή». Ερωτηθείς σχετικά με το αν είναι πιθανό να αναζητηθεί λύση για το θέμα της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής, επανέλαβε ότι προτεραιότητα έχουν οι τεχνικές συζητήσεις, ξεκαθαρίζοντας, για άλλη μια φορά, ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει πρώτα να προχωρήσουν σε τεχνικό επίπεδο και μετά σε πολιτικό. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, δήλωσε χθες ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση κατέστρεψε όλη την εμπιστοσύνη που είχε επιτευχθεί στο παρελθόν». Μιλώντας σε εκδήλωση στο Βερολίνο, είπε ακόμη ότι δεν περιμένει πως η Αθήνα θα τηρήσει την προεκλογική της δέσμευση, να επιβάλει υψηλότερους φόρους στους εφοπλιστές. «Ακόμη και μια κυβέρνηση της ριζοσπαστικής αριστεράς δεν θα κρατήσει αυτή την υπόσχεση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το θέμα του Grexit έθιξε ο υπεύθυνος για την Οικονομία επίτροπος Π. Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε ότι η κατάσταση δεν είναι όπως πριν από δύο χρόνια, η ευρωζώνη είναι περισσότερο προετοιμασμένη και τόνισε ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να αποπληρωθεί, καθώς δεν θα υπάρξει ούτε «κούρεμα» ούτε ελάφρυνσή του. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιουνκέρ, σε εκδήλωση για την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη, σημείωσε ότι, όταν ήταν ο ίδιος πρόεδρος του Eurogroup, το Grexit είχε συζητηθεί δύο φορές –το 2011 και το 2012– και είχε αντισταθεί προσωπικά. Από εκείνη τη στιγμή, πρόσθεσε ο κ. Γιουνκέρ, υπάρχουν δίχτυα προστασίας για το συστημικό ρίσκο μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά το βασικό θέμα είναι το μέλλον των Ελλήνων. Τόνισε ότι οι Ελληνες πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική κρίση, και γι’ αυτό πρέπει να σεβαστούμε την ελληνική αξιοπρέπεια, αλλά και η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, «γιατί δεν έχουμε μια δημοκρατία στην ευρωζώνη αλλά 19 δημοκρατίες, που πρέπει η μια να σέβεται την άλλη». «Βλακώδες σενάριο» χαρακτήρισε, εξάλλου, το Grexit ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Τουσκ, ο οποίος σημείωσε ότι «είπα στον Τσίπρα να σταματήσει να αστειεύεται, να μην προσβάλλει τους αρωγούς του».

Τη διαβεβαίωση, ότι η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί και εργάζεται για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, επανέλαβε εξάλλου ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, κ. Στάινμαγερ, κάλεσε την Αθήνα να επικεντρωθεί στη διαπραγμάτευση και να μην την αποπροσανατολίζει σε διενέξεις με τη Γερμανία.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης, Ελμαρ Μπροκ, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», τόνισε ότι μια αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη σημαίνει αποδυνάμωση για την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας για πλησιέστερο κίνδυνο πολέμων και κρίσεων. Η Handelsblatt, τέλος, φιλοξενεί απόψεις Γερμανών ιστορικών αναφορικά με το θέμα των αποζημιώσεων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν έχει ποτέ παραιτηθεί των αξιώσεών της και ότι είναι καιρός το θέμα να ρυθμιστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή