Με μπαλοθιές αποχαιρέτισαν τον Γιακουμάκη

Με μπαλοθιές αποχαιρέτισαν τον Γιακουμάκη

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΕΘΥΜΝΟ. Στην αγκαλιά της κρητικής γης αναπαύεται από χθες ο Βαγγέλης Γιακουμάκης, o 20χρονος Ρεθυμνιώτης του οποίου ο θάνατος συγκλόνισε το πανελλήνιο. Το τελευταίο κεφάλαιο της τραγωδίας γράφτηκε στο Σελί, έναν μικρό οικισμό σε μικρή απόσταση από το σπίτι του στους Αρμένους, όπου συγγενείς και φίλοι, γνωστοί και άγνωστοι συνόδευσαν τον άτυχο σπουδαστή στην τελευταία του κατοικία. Με μπαλοθιές, χαρακτηριστικό έθιμο του αποχαιρετισμού, ειπώθηκε το τελευταίο «αντίο» στον Βαγγέλη, συνοδευόμενο από ένα απέραντο «γιατί». Γιατί ένας νέος 20 χρόνων φτάνει στο απονενοημένο εξαιτίας συμπεριφορών που δεν αρμόζουν στην εποχή και στην κουλτούρα του κρητικού λαού; Ηταν βουβός ο πόνος και η απορία όσων έφτασαν στο μικρό χωριό του Ρεθύμνου για να στείλουν από εκεί ένα μεγάλο μήνυμα στα πέρατα της βαθιά δοκιμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας. «Οχι άλλους Γιακουμάκηδες», είπαν τα βουρκωμένα μάτια και τα ματωμένα από πόνο χείλη όσων στάθηκαν στο πλευρό της οικογένειας, για να μοιραστούν την οδύνη και να διαμηνύσουν ότι δεν θα επιτρέψουν να χτυπήσει παρόμοιο πρόβλημα τη δική τους πόρτα.

Η σορός του άτυχου νέου έφτασε τα ξημερώματα χθες στο λιμάνι της Σούδας με το πλοίο της γραμμής. Τη συνόδευαν συγγενείς, φίλοι και απλοί πολίτες που –όπως δήλωναν– έκαναν αυτό το δύσκολο ταξίδι για να βρεθούν κοντά στην οικογένεια. Οι τραγικοί γονείς λύγισαν με το που αντίκρισαν το σφραγισμένο φέρετρο. Η μητέρα του σπάραξε: «Παιδί μου, άγγελέ μου, σπλάχνο μου. Για ποιο ταξίδι κίνησες». «Γιε μου, παλικάρι μου, πάει το παιδί μου», φώναζε ο πατέρας του, ενώ η αδελφή του αγκάλιασε το φέρετρο του αδελφού της, ψελλίζοντας: «Αδελφούλη μου».

Ράγισαν και οι πέτρες στη διάρκεια της εξοδίου ακολουθίας. Ράγισαν και οι καρδιές όλων. Ανάμεσά τους και πολλοί που δεν τον γνώρισαν ποτέ, τον έζησαν μόνο μέσα από την αγωνιώδη αναζήτησή του, μέσα από τις δραματικές αποκαλύψεις για όσα βίωνε στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων. Ηταν εκεί και θρήνησαν τον άδικο θάνατο του συμφοιτητές του και η νέα διευθύντρια της σχολής, Αλεξάνδρα Μέγα.

Εν τω μεταξύ, στους Αρμένους, όπου διαμένει η οικογένεια Γιακουμάκη, όλα ήταν χθες κλειστά, συμμετέχοντας στο πένθος που κήρυξε η τοπική κοινότητα. Μέρα που έγινε η κηδεία και το 40ήμερο μνημόσυνο του Βαγγέλη, μιας και τόσες μέρες ο άτυχος 20χρονος ήταν έρμαιο των καιρικών φαινομένων και των ζώων, τόσο κοντά στο κολαστήριό του…

Ζήτησαν δικαιοσύνη

Να βρεθούν αυτοί που είχαν μετατρέψει σε κόλαση τη ζωή του Βαγγέλη και να τιμωρηθούν, ζήτησαν εκατοντάδες άνθρωποι που πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο Ρεθύμνου και στο Ηράκλειο.

Στο Ρέθυμνο, η διαμαρτυρία ήταν «βουβή» με εκατοντάδες πολίτες με αναμμένα κεριά να ζητούν επιτακτικά την τιμωρία των ενόχων. Μάθημα ανθρωπιάς έδωσαν στο Ηράκλειο μαθητές του ΕΠΑ.Λ. Ειδικής Αγωγής. Ανάμεσά τους παιδιά με κινητικές  και  άλλες  αναπηρίες, που  βίωσαν τον σχολικό εκφοβισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή