Βουλή: Επιτροπή ελέγχου για το χρέος

Βουλή: Επιτροπή ελέγχου για το χρέος

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συγκρότηση Επιτροπής Ελέγχου Λογιστικού Χρέους ανακοίνωσε το μεσημέρι η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, με στόχο και σκοπό –όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- να αποκαλυφθεί η αλήθεια ως προς το ποιό μέρος του ελληνικού χρέους είναι νόμιμο και ποιό παράνομο.

Στη συνέντευξη Τύπου κατά την διάρκεια παρουσίασε την απόφασή της η κα Κωνσταντοπούλου, συμμετείχαν η κα Σοφία Σακοράφα και ο Βέλγος επιστήμων κ.Ερίκ Τουσέν, δύο πρόσωπα που θα διαδραματίσουν ρόλο-κλειδί στη λειτουργία της εν λόγω Επιτροπής.

«Από την ίδια την κοινωνία πηγάζει το αίτημα ελέγχου του χρέους. Υπάρχει ως αίτημα εδώ και χρόνια. Ομως, ο λογιστικός έλεγχος αποτελεί και θεμελιώδη υποχρέωση του Κοινοβουλίου προς τις νέες και τις επόμενες γενιές, οι οποίες καλούνται να πληρώσουν ένα χρέος που δεν δημιούργησαν και που δεν φέρουν καμία ευθύνη για την ύπαρξή του» είπε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Βουλής.

«Η συγκρότηση της επιτροπής αποτελεί ελάχιστο χρέος προς την κοινωνία και την ευρωπαϊκή κοινότητα για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και ν’ αποδοθεί δικαιοσύνη», σημείωσε, για να συμπληρώσει λέγοντας ότι η Επιτροπή «θα είναι εξωστρεφής, ανοιχτή στην κοινωνία», και θα λειτουργεί με υποεπιτροπές που θα μελετούν το θέμα «κατά περίοδο και ανά είδος του Χρέους».

Η πρώτη συνάντηση θα γίνει στις αρχές Απριλίου στην Αθήνα ενώ υπάρχει προσδοκία για κάποια πρώτα αποτελέσματα εκτιμάται πως θα είναι δυνατόν να παρουσιαστούν σε διεθνές συνέδριο τον Ιούνιο.

Στα αξιοσημείωτα είναι πως για την πρόοδο του έργου της Επιτροπής θα ζητηθεί η συνδρομή τόσο ελληνικών όσο και διεθνών φορέων. «Θεωρώ αυτονόητο ότι οι κατέχοντες θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο, αντιλαμβάνονται χρέος συνδρομής στην επιτροπή. Θεωρώ αδιανόητο κάποιος να αρνηθεί χορήγηση στοιχείων σε Επιτροπή του Κοινοβουλίου και η οποία ενεργεί στο όνομα του ελληνικού λαού», είπε η κα Κωνσταντοπούλου.

«Πριν πέντε χρόνια στην Ολομέλεια είχα ζητήσει με τον πιο επίσημο τρόπο τη συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου. Ολες οι κυβερνήσεις αρνήθηκαν την αποκάλυψη της αλήθειας. Η σημερινή κυβέρνηση είναι διαφορετική» σημείωσε μεταξύ άλλων η κα Σακοράφα και πρόσθεσε: «Ο λαός θα μάθει πού, πόσα και γιατί πληρώσαμε. Και η αλήθεια αυτή θα ακουστεί σε όλα τα Κοινοβούλια της ΕΕ και στους λαούς της Ευρώπης».

Από την πλευρά του ο κ. Τουσέν αναφερόμενος στην απόφαση της Προέδρου της Βουλής έκανε λόγο «για μία ιστορική απόφαση. Είναι ένα μάθημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο η πρωτοβουλία της Προέδρου», σημείωσε.

Τόσο η κα Κωνσταντοπούλου όσο και ο κ. Τουσέν με αφορμή σχετική ερώτηση αναφέρθηκαν επικριτικά στον τρόπο με τον οποίο ο Τύπος καταγράφει πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς αναφορικά με κεντρικά ζητήματα όπως είναι ο λογιστικός έλεγχος του χρέους, οι γερμανικές οφειλές κλπ, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να προβάλλονται μόνο τα αρνητικά, αλλά και τα πολλά θετικά δημοσιεύματα των ευρωπαϊκών ΜΜΕ ή και οι θετικές προς την Ελλάδα διεθνείς αντιδράσεις.

Τέλος, η Πρόεδρος της Βουλής κληθείσα να πει εάν υπάρχει κάποιο «ζήτημα» σε σχέση με τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει και την κυβέρνηση εν μέσω των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους για το ζήτημα του χρέους, η κα Κωνσταντοπούλου είπε με έμφαση: «Αισθάνομαι την ανάγκη επειδή υπάρχει αρκετή αποπροσανατολιστική παραφιλολογία να πω ότι δεν υπάρχει καμία σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Βουλή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή