Συνεχείς εμπλοκές στη Βουλή για επιλογές της Κωνσταντοπούλου

Συνεχείς εμπλοκές στη Βουλή για επιλογές της Κωνσταντοπούλου

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλίμα μεγάλης πολιτικής έντασης άρχισε νωρίτερα το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την «ανθρωπιστική κρίση», μέσω του οποίου ρυθμίζονται και διάφορα ζητήματα κυβερνητικής και κρατικής λειτουργίας.

Το θερμόμετρο ανέβηκε κατακόρυφα αρχικά, επειδή η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου επικαλούμενη σαφές άρθρο του Κανονισμού είπε πως –σε αντίθεση με όσα συνέβαιναν σε προηγούμενες περιόδους- η συζήτηση θα έπρεπε να αρχίσει με εισήγηση του αρμόδιου Υπουργού. Υπενθυμίζεται ότι κατά παράβαση του γράμματος του Κανονισμού και των σχετικών διατάξεων, οι συζητήσεις άνοιγαν με ομιλίες των εισηγητών των κομμάτων.

Εκ μέρους της ΝΔ ο κ. Γ. Βρούτσης διαμαρτυρήθηκε ζητώντας να μην αλλάξουν οι συνήθειες των έως τώρα κοινοβουλευτικών διαδικασιών, ενώ σε ανάλογο κλίμα μίλησε και από το ΚΚε ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος. Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η παρέμβαση του κ. Ν. Φίλη καθώς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τήρησε αποστάσεις από τις ανακοινώσεις της Προέδρου: «Είναι λογικό και ανταποκρινόμενο στην ανάγκη να προταχθούν οι βουλευτές και όχι οι υπουργοί, το να αρχίσουμε με τις ομιλίες των εισηγητών. Η συζήτηση να είναι επικεντρωμένη όχι στην κυβερνητική άποψη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης.

«Δεν τίθεται υπό συζήτηση ή διαπραγμάτευση η εφαρμογή του Κανονισμού. Θα προταχθούν οι υπουργοί. Αυτή η Βουλή θα εφαρμόσει τον Κανονισμό», είπε σε αυστηρό τόνο η κα Κωνσταντοπούλου.

Παράλληλα οι κ. Χ. Θεοχάρης (Ποτάμι) και Γ. Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ) ήγειραν το ζήτημα των πολλών υπουργικών τροπολογιών που κατατέθηκαν στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, λέγοντας πως οι άσχετες με το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου και οι μη επείγοντος χαρακτήρα θα πρέπει να μην γίνουν αποδεκτές από την Πρόεδρο. «Ολοι οι υπουργοί θα πρέπει να εξηγήσουν και το Σώμα θα αποφασίσει», σημείωσε μεταξύ άλλων η κα Κωνσταντοπούλου.

Στη συνέχεια, ένα άλλο θέμα ανέκυψε, αυτή τη φορά με πρωτοβουλία της Χρυσής Αυγής: ο εκπρόσωπός της Αρτ. Ματθαιόπουλος επικαλούμενος πρόσφατη γνωστή τοποθέτηση της κας Κωνσταντοπούλου αναφορικά με την εγκυρότητα αποτελεσμάτων ονομαστικών ψηφοφοριών επί νομοσχεδίων, χωρίς την παρουσία προφυλακισμένων βουλευτών της ΧΑ στην Ολομέλεια, και προσπαθώντας να δημιουργήσουν εμπλοκή καθώς ούτε σήμερα οι ευρισκόμενοι στον Κορυδαλλό έλαβαν άδεια να παραστούν στη Βουλή, υπέβαλαν αίτημα ονομαστικής ψηψοφοφίας στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο. «Εσείς μας δώσατε αυτό το δικαίωμα κα Πρόεδρε», είπε ο βουλευτής της ΧΑ, κλείνοντας την παρέμβασή του.

Το πρόβλημα που πήγε να δημιουργηθεί ξεπεράστηκε με την ανακοίνωση της Προέδρου ότι η ζητηθείσα ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί αύριο το μεσημέρι, ώστε να δοθεί χρονικό περιθώριο να χορηγηθεί άδεια στους προφυλακισμένους.

Θέμα και με Ντόρα

Στο περιθώριο των προαναφερομένων, μία ακόμα καταγγελία διατυπώθηκε για την Πρόεδρο της Βουλής: η κα Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι αν και εδώ και τρεις εβδομάδες ζήτησε έγγραφη της Προέδρου άδεια μετάβασης στο εξωτερικό, προκειμένου να προεδρεύσει σε συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, η κα Κωνσταντοπούλου την αγνόησε. Η μη χορήγηση αυτής της έγγραφης άδειας είχε εκτός των άλλων ως αποτέλεσμα να είναι η κα Μπακογιάννη πολιτικά «ακάλυπτη» στο εξωτερικό, γεγονός το οποίο θεσμικά θα σήμαινε πως δεν θα μπορούσε να ψηφίσει σε περίπτωση ονομαστικής ψηφοφορίας της Βουλής δι’ επιστολικής ψήφου. «Για να υπογράψει το χαρτί αυτό δεν βρήκε το χρόνο. Για να στείλει επιστολή στον Κ. Μητσοτάκη να εγκαταλείψει το γραφείο που διατηρεί εδώ και 75 χρόνια στο Κοινοβούλιο, όμως, βρήκε χρόνο», είπε η κα Μπακογιάννη κατά την διάρκεια συζήτησης με δημοσιογράφους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή