Αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην Κοπεγχάγη

Αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην Κοπεγχάγη

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. Μεγάλης κλίμακας αντιτρομοκρατική επιχείρηση πραγματοποίησε χθες η αστυνομία της Κοπεγχάγης, ερευνώντας εξονυχιστικά διαμερίσματα στη συνοικία Νόρεμπρο της πρωτεύουσας.

Στο Νόρεμπρο μεγάλωσε ο δράστης της επίθεσης του περασμένου μήνα, ο Δανός παλαιστινιακής καταγωγής Ομάρ ελ Χουσεΐν, ο οποίος σκότωσε δύο ανθρώπους στις 14 και 15 Φεβρουαρίου, προτού πέσει νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας. «Συνεχίζουμε τις έρευνες γύρω από τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και οι σημερινές επιχειρήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της έρευνας αυτής», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία της Κοπεγχάγης.

Ανδρες της ειδικής αντιτρομοκρατικής μονάδας της αστυνομίας ερεύνησαν χθες οκτώ διαμερίσματα στο συγκρότημα Μέλνεπαρκεν της συνοικίας Νόρεμπρο, καθώς και άλλες κατοικίες στο κέντρο της Κοπεγχάγης αλλά και τη συνοικία Αμαρ.

Μέχρι στιγμής, οι αρχές έχουν προχωρήσει στην προσαγωγή τριών συνεργών του ελ Χουσεΐν.

Πολιτική εκμετάλλευση

Την επίθεση του Φεβρουαρίου συνεχίζει να εκμεταλλεύεται πολιτικά το ξενοφοβικό, ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (DF) της Δανίας, με τον εκπρόσωπό του, Μάρτιν Χένρικσεν, να καλεί την κυβέρνηση να θεσπίσει ειδικό πρόγραμμα, το οποίο θα βοηθά «πρώην» μουσουλμάνους να εγκαταλείπουν τη θρησκεία τους, χωρίς να αντιμετωπίζουν εκφοβισμό από τους πάλαι ποτέ ομοθρήσκους τους.

«Δυστυχώς, έχουμε διαπιστώσει πολλά κρούσματα ανθρώπων, οι οποίοι αν και επιθυμούν να εγκαταλείψουν το ισλάμ, δυσκολεύονται ή αδυνατούν να το κάνουν, φοβούμενοι τα αντίποινα ορισμένων μουσουλμανικών ομάδων στη Δανία. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο αυτό» είπε ο κ. Χένρικσεν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Politiken».

Στη Δανία σήμερα ζουν περί τους 250.000 μουσουλμάνους, ενώ ο θρησκειολόγος Μόενς Μόγκενσεν εκτιμά ότι οι δηλώσεις του Χένρικσεν έχουν κάποια βάση, καθώς ορισμένοι μουσουλμάνοι αντιμετωπίζουν όντως πιέσεις, εάν προσπαθήσουν να εγκαταλείψουν τη θρησκεία τους.

«Παρότι η κοινωνική πίεση σε αυτούς είναι έντονη, το κράτος δεν πρέπει να αναμειχθεί, εφόσον δεν παραβιάζεται ο νόμος. Η περιφρόνηση και η γελοιοποίηση είναι νόμιμες. Αν κάποιος, όμως, χρησιμοποιήσει βία, τότε ο νόμος έχει παραβιασθεί και το κράτος οφείλει να παρέμβει» λέει ο κ. Μόγκενσεν.

Η διαφωνία

Την κάθετη διαφωνία τους στην πρόταση του DF εξέφρασαν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, αποτελούμενου από τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες και τους κεντροδεξιούς Ριζοσπάστες.

«Η χώρα μας διαθέτει ανεξιθρησκία. Δηλώσεις και πρωτοβουλίες, όπως αυτές του εκπροσώπου του DF, οι οποίες αφήνουν να εννοηθεί ότι κάποιες θρησκείες είναι υποδεέστερες άλλων, δεν συνάδουν με τις πολιτικές μας παραδόσεις» είπε η εκπρόσωπος Τύπου των Σοσιαλδημοκρατών, Τρίνε Μπράμσεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή